Szálkahalmi tanösvény

Szálkahalmi tanösvény

 

Megközelítés: A 33-as főút mentén a 79. kilométerkőnél.
Indulási pont GPS: 47°575217; 21°243372
Belépés: nemzeti parki belépőkártyával
Bemutatás: Parkoló, kitáblázott tanösvény, kilátótorony
Bejárható: Gyalogosan
Úthossz: kb. 2 km
 
 

 

Járják be a Szálkahalmi tanösvényt a DIGITÁLIS VÁNDOR applikáció segítségével!

 
 
            
Az applikáció fejlesztése folyamatban, megjelenés hamarosan!

 

 

A tanösvény látogatása során egy átfogó keresztmetszetet kapunk a Hortobágyi Nemzeti Parkban található legjellemzőbb szikes pusztai élőhelyekről és a jellegzetes talajfelszíni formákról. A tanösvény kiinduló állomása és egyben névadója, a Szálka-halom nevű őshalom, úgynevezett kurgán, melyet a 3-4 ezer évvel ezelőttelőtt itt élt nomád, pusztai népek építettek. Eredetileg kultikus és temetkezési helyként, később megfigyelőpontként használták. Rajta fut keresztül az egykori debreceni-újvárosi határárok. A halom neve a két település civakodásainak emlékét őrzi, mert ez a halom mindig is szálka volt az érintettek szemében. A Hortobágy szikeseire jellemző összes növénytársulás megfigyelhető itt.


Növényvilág

A tanösvény bejárása során a Hortobágy szikeseire jellemző növénytársulásokat mind megtaláljuk. Löszpusztagyep-maradványokat találunk a Szálka-halmon, a régi debreceni határárkon, illetve a hajdani ősfolyók által létrehozott, szikes gyepek közé ékelődő löszhátakon. Dús növényzetéből a legfontosabb a védett macskahere, továbbá az osztrák zsálya, a kunkorgó árvalányhaj, a taréjos tarackbúza, a közönséges borkóró.
A talaj humusztartalmának csökkenésével a löszpusztagyepet felváltja a füves szikes puszta, ahol a főbb társulásalkotó növények a pusztai cickafark és a veresnadrág csenkesz.
A gyengébb minőségű szikes talajokon alakul ki az ürmös szikes puszta, ahol a veresnadrág csenkesszel a sziki üröm alkot társulást.
A kopár szikeseken két fontosabb növénytársulás jön létre a vízborítottságtól függően. A nedvesebb szikeseken mézpázsitos szikfokvegetáció, míg a szárazabbakon bárányparéjos vakszik alakul ki.
Leggyakrabban a fenti két társulás szomszédságában találhatjuk a nedves szikfenekeken kialakuló szikér-szikfoknövényzetet, ahol a kígyófarkfű és a vékonyka útifű tenyészik.
A pusztarész legmélyebb fekvésű középpontjában a Fecske-rét szikes mocsara terül el. A nyíltvízű mocsártól kifelé haladva először nádasok, gyékényesek nőnek, majd szikes mocsártársulásokat (sziki nádas és szikikákás) találunk. Kifelé haladva gyengébb minőségű talajon hernyópázsitos sziki réttel, jobb minőségűn pedig ecsetpázsitos sziki réttel találkozhatunk.

 

Állatvilág

A löszhátak leggyakoribb emlősállata az ürge, amely több ragadozó madarunk, így a kerecsensólyom, a parlagi sas, a pusztai ölyv legfontosabb zsákmányállata. A védett pusztai görény is szinte kizárólag ürgével táplálkozik.
A halom mellett húzódó löszhátra telepített szárnyékerdő nemcsak vetési varjú telepnek, hanem az elhagyott fészkekben költő kékvércséknek és erdei fülesbaglyoknak ad otthont.
A mocsarak, mocsárrétek partján bíbicek, piroslábú cankók, nagy godák, a zsombékosokban pedig pettyes vízicsibék és sárszalonkák költenek. A hortobágyi szikes gyepek leggyakoribb költő énekesmadárfaja a mezei pacsirta.
Őszi madárvonuláskor darvak, vadludak, récék tízezrei vonulnak át a Hortobágyon, így októberi időszakban a tanösvény - főként a Fecske-rét - környékén gyönyörködhetünk bennük. A téli pusztai tájképet hósármányok, sarkantyús sármányok, téli kenderikék csapatai és a magasban köröző rétisasok színesítik.

 

Szabályok és hasznos tanácsok:

  • A HNPI vagyonkezelésében lévő területekre a Látogatási Szabályzat előírásai érvényesek, melyek elolvashatóak és letölthetőek innen
  • A Hortobágy-halastavi tanösvény belépőkártya megváltása mellett látogatható, amely ára 2500 Ft/felnőtt/nap, 1500 Ft/diák/nyugdíjas/nap, 6500 Ft/család (2 felnőtt és 1 vagy 2 gyerek)/nap. A belépőkártya megvásárolható a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában Hortobágy faluban vagy online. Csoportos kedvezmény igényelhető.
  • A földutak használhatóságától függően a tanösvény gyalogosan vagy kerékpárral látogatható.
  • A tanösvény bejárható önállóan, vagy csoportok részére - kapacitás függvényében - szakvezetés igényelhető a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságtól (Tel.: 06 52/589-000, e-mail: info@hnp.hu).
  • Az önálló bejáráshoz javasolt az alábbiakban közölt információk (a tanösvény vezetőfüzetének) letöltése vagy kinyomtatása és a tanösvényen oszloppal jelölt állomásainak megtalálása. Az útvonalon való tájékozódást az állomások, az e-bookban található térképek és a GPS koordináták segítik.
  • A túrázáshoz időjárásnak megfelelő ruházat szükséges. Mivel nyáron akár plusz 40oC-ra is felmelegedhet a levegő, ezért mindig szükséges elegendő folyadékról gondoskodni.
  • A tanösvény területén WC nem található.
  • A puszta csendjét őrizzük meg, ne zajongjunk, járjunk minél csendesebben, semmit ne gyűjtsünk és semmit ne vigyünk magunkkal! Minden szemetet vigyünk haza!
  • Vegyék figyelembe, hogy a természet értékeinek megfigyelését az időjárás nagyban befolyásolja. Az élőlények szokásai változnak nagy hőségben, viharban, esőben, továbbá zavarásmentes időszakban sokkal nagyobb eséllyel tudjuk megfigyelni őket, mint amikor nagy csoportban, társaságban, vagy nagy zajjal közlekedünk. Az ilyen tényezőkre hatást gyakorolni nem áll módunkban, ilyenkor várható, hogy az élmény jelentősen mérsékeltebb, a megszokottól.

 

Reméljük, hasznosan töltötték idejüket és kellemesen érezték magukat tanösvényünkön!

A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet