Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Hortobágyi Vonuláskutató Állomás

Hortobágyi Vonuláskutató Állomás

 

 

Cím: Hortobágyi-halastó
GPS: 47°36'19.23"N; 21°4'9.66"E
E-mail: turizmus@hnp.hu
Telefon:

Tel.: 52/589-000 

 
 


A Hortobágy-halastavi tanösvény középső gátjának jobb oldalán, a teleltető tavak szomszédságában található a Hortobágyi Vonuláskutató Állomás, ahol elsősorban énekesmadarak tudományos célú befogása történik a pallósorok mentén felállított függönyhálók segítségével. A madarakat az azonosíthatóság érdekében egyedi gyűrűvel látják el a szakemberek. 

A Hortobágyi Nemzeti Parkban, annak 1973-as alapítása óta nem folyt rendszeres gyűrűzéses madárvonulás-kutatás, ami eddig Európa egyik legfontosabb madár-élőhelyén ezen a tudományterületen egy óriási fehér foltot hagyott. Így a Nemzeti Parknak a madárvonulásban betöltött jelentős nemzetközi szerepét ismerve ez az állomás nemcsak hatalmas kutatási potenciállal rendelkezik, melyből nemzetközi szinten is új eredmények várhatók, hanem diákok, hallgatók, illetve a madárgyűrűzés iránt érdeklődő természetjárók seregét is vonzani fogja.

A létesítményt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság „Daruvonulás a Hortobágyon” c. Európai Uniós támogatást nyert pályázatának keretén belül valósította meg. A teljes projekt költségvetése közel 500 millió forint, melyből 89% Európai Uniós forrás, 11% hazai társfinanszírozás.

Az Állomás alapfeladatának tekinti, hogy a hazai és nemzetközi vonuláskutató állomások működési rendszerébe integrálódva részt vesz a fészkelő- és vonuló énekesmadarak állományváltozásainak illetve vonulási stratégiáinak kutatásában, melynek számos, a hazai természetvédelem számára is fontos hozadékai vannak. Az alapfeladathoz egy ökoturisztikai program is kapcsolódik.Hazánkban számos olyan madártani kutatási program folyik, melyek kiterjesztenék tevékenységüket a Hortobágyra, így bekapcsolódva az Állomás munkájába. Ezeknek a programoknak lényeges eleme, hogy meglevő eszközökkel és munkatársakkal dolgoznak, így integrálódásuk nem jelent további pénzügyi terhet.

Az eddig jelentkezett programok a következők:
1 vegyes gémtelepeken fészkelő fajok (kis kárókatona, kanalasgém) színes gyűrűzése
2 szerecsensirályok színes, illetve dankasirályok fémgyűrűzése
3 a kakukk-nádirigó, illetve cserregő nádiposzáta költésparazitizmusának vizsgálata
4 a klímaváltozás hatásai az énekesmadarak állományváltozásaira és vonulási stratégiáira.

Hosszabb távon tervezzük, hogy az Állomás kutatási területeibe bevonjuk a Hortobágy Csillagoségbolt-park programot is, melynek keretén belül vizsgálnánk a fényszennyezés hatását vonuló madarak, illetve denevérek és éjjeli lepkék mozgására. Emellett tervezzük egy, a madárvonulás kutatását segítő radarállomás létesítését, amivel tágabb körzetben lehet majd nemcsak a madarak, hanem vonuló denevérek és éjjeli lepkék mozgalmait nyomon követni.

Madárgyűrűzési bemutató program 2022-ben nem elérhető.

 

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
     01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
2022. december
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm
Tourinform

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
LÁTOGATÓKÖZPONT

+36 52 589-000

 

 

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ