Hortobágyi Vonuláskutató Állomás

Hortobágyi Vonuláskutató Állomás

Madárgyűrűzési bemutató program 2024-ben nem elérhető.

 

Cím: Hortobágyi-halastó
GPS: 47°36'19.23"N; 21°4'9.66"E
E-mail: turizmus@hnp.hu
Telefon:

Tel.: 52/589-000 

 
 


A Hortobágy-halastavi tanösvény középső gátjának jobb oldalán, a teleltető tavak szomszédságában található a Hortobágyi Vonuláskutató Állomás, ahol elsősorban énekesmadarak tudományos célú befogása történik a pallósorok mentén felállított függönyhálók segítségével. A madarakat az azonosíthatóság érdekében egyedi gyűrűvel látják el a szakemberek. 

A Hortobágyi Nemzeti Parkban, annak 1973-as alapítása óta nem folyt rendszeres gyűrűzéses madárvonulás-kutatás, ami eddig Európa egyik legfontosabb madár-élőhelyén ezen a tudományterületen egy óriási fehér foltot hagyott. Így a Nemzeti Parknak a madárvonulásban betöltött jelentős nemzetközi szerepét ismerve ez az állomás nemcsak hatalmas kutatási potenciállal rendelkezik, melyből nemzetközi szinten is új eredmények várhatók, hanem diákok, hallgatók, illetve a madárgyűrűzés iránt érdeklődő természetjárók seregét is vonzani fogja.

A létesítményt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság „Daruvonulás a Hortobágyon” c. Európai Uniós támogatást nyert pályázatának keretén belül valósította meg. A teljes projekt költségvetése közel 500 millió forint, melyből 89% Európai Uniós forrás, 11% hazai társfinanszírozás.

Az Állomás alapfeladatának tekinti, hogy a hazai és nemzetközi vonuláskutató állomások működési rendszerébe integrálódva részt vesz a fészkelő- és vonuló énekesmadarak állományváltozásainak illetve vonulási stratégiáinak kutatásában, melynek számos, a hazai természetvédelem számára is fontos hozadékai vannak. Az alapfeladathoz egy ökoturisztikai program is kapcsolódik.Hazánkban számos olyan madártani kutatási program folyik, melyek kiterjesztenék tevékenységüket a Hortobágyra, így bekapcsolódva az Állomás munkájába. Ezeknek a programoknak lényeges eleme, hogy meglevő eszközökkel és munkatársakkal dolgoznak, így integrálódásuk nem jelent további pénzügyi terhet.

Az eddig jelentkezett programok a következők:
1 vegyes gémtelepeken fészkelő fajok (kis kárókatona, kanalasgém) színes gyűrűzése
2 szerecsensirályok színes, illetve dankasirályok fémgyűrűzése
3 a kakukk-nádirigó, illetve cserregő nádiposzáta költésparazitizmusának vizsgálata
4 a klímaváltozás hatásai az énekesmadarak állományváltozásaira és vonulási stratégiáira.

Hosszabb távon tervezzük, hogy az Állomás kutatási területeibe bevonjuk a Hortobágy Csillagoségbolt-park programot is, melynek keretén belül vizsgálnánk a fényszennyezés hatását vonuló madarak, illetve denevérek és éjjeli lepkék mozgására. Emellett tervezzük egy, a madárvonulás kutatását segítő radarállomás létesítését, amivel tágabb körzetben lehet majd nemcsak a madarak, hanem vonuló denevérek és éjjeli lepkék mozgalmait nyomon követni.

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet