Hortobágy köztéri látnivalói

Hortobágy köztéri látnivalói

 

Kitelepítettek emlékműve

Az emlékkereszten a következő felirat található:

”Emlékezz Magyar!

1950-1953

A Hortobágyi Kényszermunka Táborokba Elhurcoltak Emlékére”

A vasúti sínekből készült emlékkeresztet 1990. június 23-án avatták, készítője Haranghy Sándor építőművész.

  


 

Vízhordók szoborcsoport

Somogyi Árpád szobrát a hortobágyi Kilenclyukú híd szomszédságában helyezték el. A szoborcsoport eredetileg kőből volt, és a „Vízhordók” címet viselte. Ma már bronzból látható és illetik „Tanyai kútnál” néven is.

  


 

Pásztorfiú szobra

A Pásztormúzeum előtt 1968-ban avatták fel Somogyi Árpád szobrászművész alkotását. A bronzszobor pásztorkalapban, bő gatyában, ülve ábrázolja a rideg körülményekhez szokott pusztai embert.


 

Három pásztor szoborcsoport

A „Juhászok szobra” néven is ismert betontalpon ülő pásztorok némán, befelé fordulva idézik meg ősi mesterségüket. Kezdetben juhászbotjuk is volt, később azonban ez eltűnt, de azóta is háborítatlanul üldögélnek békésen. A Somogyi Árpád készítette szoborból egy példány található Kecskeméten, Dallasban, valamint Los Angelesben is, de a szobor 40 cm-es kicsinyített változata az Égerházi Imre galériában is megtalálható Hortobágyon.


 

Hortobágyi tankcsata

A hortobágyi más néven alföldi, vagy debreceni páncéloscsata (bár az utóbbi téves elnevezés) a második világháború egyik 1944-ben lezajlott ütközete volt. Emlékét egy 1978-ban felállított szovjet T34-es tank őrzi. A géppuska hiányzó részét valamikor a rendszerváltás után lopták el, miután már újra festették. Több politikai indítvány volt, hogy eltávolítsák, de Hortobágy mindig megvédte a harckocsiját. A csata jelentőségéről több helyen is tájékozódhatnak a részletek iránt érdeklődők (például a Wikipédián).

 

Fotók: HNP archívum

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet