Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Szezonális/Kiemelt ajánlataink
Vezetett daru túrák
Hortobágy és környéke
HNP LátogatóközpontDarvak VilágaCsárdák útja (kiállítások)Hortobágyi VadasparkHortobágy-halastavi KisvasútHortobágyi Vonuláskutató ÁllomásHortobágyi Csillagoségbolt-parkTanösvények, látogatható területek, látogatási szabályzatKultúrtörténeti, építészeti értékekVezetett túrákMátai Ménes és szekérprogramPusztai ÁllatparkHNP Szállás - Fecskeház Erdei Iskola
Igazgatóság egyéb bemutatóhelyei
Tiszakürti ArborétumTisza-tavi Vízi SétányBátorligeti ŐslápmúzeumKölcsey-Kende Kúria KastélykiállításNagyiváni TájházTanösvények
Egyéb programok, látnivalók
Egyéb látnivalók, programtippek HortobágyonTisza-tóTiszavirágzás
Túrázás a Hortobágyon
LóhátonKerékpárralSzekérenGyalogCsónakkalNemzeti parki belépőkártyaLátogatási szabályzat
E-BIKE TÚRÁK
Mi az e-bike?E-bike túrák a Szatmár-BeregbenE-bike túrák a HortobágyonE-bike túrák a Tisza-tónál
Online jegyvásárlás
Pünkösdi planetáriumHortobágyi VadasparkÖsszes program
A Hortobágy képzőművészetünkben

A Hortobágy képzőművészetünkben

 

19-20. század

MARKÓ KÁROLY, id. (1791-1860): Alföldi táj gémeskúttal. (1838). Az Alföld Petőfi lírája hatására művész kortársainak, Markónak is ihletője. Itt említett, külföldön festett képe is a hazai táj élményének, alkotómódszeréhez tartozó tanulmányrajzainak tudható. Mindig meglévő, pásztori hangulatú tájat festett, mellyel bensőséges, ünnepies kapcsolatot teremtett.

WAGNER SÁNDOR (1838-1919): Lóitatás a Hortobágyon. Mozgalmas tárgyú festményeit, mint az itthon festett Debreceni csikósok lovasversenye képét is az akadémizmus szabályai szerint káprázatos módon festette. A művészről Jókai világhírű Sárga rózsa regényében is olvashatunk. Wagner, az író szavaival "a híres hazai festő". A müncheni akadémia tanára. Művészetére a tárgyiasság és az anyagszerű festés elve jellemző.

CSONTVÁRY KOSZTKA TIVADAR (1853-1919): Vihar a Nagy Hortobágyon. (1903). Modern festészetünk magányos óriása. Valóságot és látomást ötvözött hortobágyi festményén, amely egyik jelentős alkotása. Ez a romantikus felfogású kép a nyitánya sok belső vívódás után megfestett nagyméretű vásznainak. A kép megfestésének körülményeire utalt a művésznek a debreceni Haranghy Györgyhöz írt, 1958-ban közzétett levele.

BOROMISZA TIBOR (1880-1960): Bence bátya, a vígkedélyű bihalos. A művésznek életelve a magyar festői nyelv megteremtése. Külföldi tanulmányútjai után évekig tanyázott a Hortobágyon, munkásságának legjellegzetesebb helyén. Elmélyülten kutatta a hortobágyi ridegek arcvonásait. Ebből születtek pásztorképei. Kortársai a megalkuvást nem ismerő művészlelkek közé sorolták. Egyedül küzdőtársa, Káplár Miklós követte a pusztába. Együttes kísérletükre sem előttük, sem utánuk senki nem vállalkozott.

MEDGYESSY FERENC (1881-1955): Hortobágyi csikós . (1951). Modern művészetünk antik ihletésű mestere. A hét lovas kisplasztikája közül kiemelkedő pusztai ihletésű lovas szobrában is a magyar szellemiség kapott formát. Egyénített egyszerűség jellemzi. Nyerget erre sem mintázott. Ezért ízül szervesen a lovát szőrén ülő pányvavető csikós. Alkotója megfelelő méretben a Hortobágyra szánta. Ez az elgondolása mindeddig nem valósulhatott meg.

KISFALUDI-STROBL ZSIGMOND (1884-1975): Hortobágyi csikós. (1955). Bronzszobra a ló és lovasa együttes mozgásával jellemzhető. A természetet tartotta mesterének. Kisplasztikája életművének kiemelkedő műve. Évekig élt Angliában, hogy a szellemi élet képviselői s a királyi család megbízásainak eleget tehessen. Londoni kiállítása katalógusában a művészt G. B. Shaw méltatta. A drámaíró a művésznek róla mintázott mellszobráról ezt írta: "jobb mint az eredeti".

KÁPLÁR MIKLÓS (1886-1935): Szarvas Ernő juhász számadó. (1928). Az alkotó életpályája a népből óriási áldozatok árán feltörő tehetség példája. Évekig csikósbojtár a Nagyhortobágyon. Mesterei, pártfogói Rippl-Rónai József, Fülep Lajos, Móricz Zsigmond. Ecsedi István a Déri Múzeum igazgatójának önzetlen támogatásával képzett művészként tért vissza szülőföldjére. Az átalakulás előtti puszta lényegét megragadó erővel ábrázolta.

GÁBORJÁNI SZABÓ KÁLMÁN (1897-1955): Illusztráció Móricz Zsigmond: A Hortobágy tavaszi lélegzete c. írásművéhez. (1942). A két legellentétesebb elemből, a fehérből és a feketéből felépített fametszete a táj határozott vonalu tömörítése. Ez a grafika egyike a művész három fametszetből álló sorozatának, melyet az író felkérésére és teljes megelégedésére alkotott. A művészt sorsa bárhova szólította - még egy római képzőművészeti akadémiára szóló meghívás ellenére is - szülőhazájához hű maradt. Debrecenben a tanítójelöltek, Budapesten a Képzőművészeti Főiskolán az új nemzedék nevelője.

SZABÓ VLADIMIR (1905-1992): Hídi vásár (1966). Alkotása a hortobágyi ihletésű, régies derűt keltő hét rézkarcának egyike. A grafikai sorozat e sorok írójának felkérésére született. Közülük több valóságos regény, sok fejezettel. Képein a zsúfolt megjelenítést kedveli. Széles látóköréből áradó mesélőkedvével műveinek szemlélőjét valósággal lenyűgözi. Önálló világot teremtő zseniális művész. Példaképei az antik világ és a reneszánsz nagy alkotói. Ezt bizonyítja tengernyi vázlata nyomán alkotott, ezrekre tehető, művészi grafikája és festménye. Festészetünknek a valóság költészetét megteremtő nagy mesemondója. Művészetét szokatlan kettősség - elbűvölő tündériesség, döbbenetet keltő borzalom jellemzi. Alkotásainak művészi tökéletességét nemcsak jeles művészettörténészek, hanem művelődéstörténészek: László Gyula, Zolnai László is méltatták.

KONECSNI GYÖRGY (1908-1970) - FERY ANTAL (1908-1994): HUNGARY Hortobágy (1936). A kiegyensúlyozott, biztosan komponált, visszafogott színvilágú művészi grafikán töretlen látóhatár, óriási égbolt torlódó felhőkkel, nádasból felröppenő tőkés réce látható. Távolban a magyarság ősfoglalkozására emlékeztető gulya. Az alkotókat az 1937. évi párizsi világkiállítás művészeti bíráló bizottsága GRAND PRIX-vel tüntette ki. Konecsni százéves plakátművészetünk megújítója. Az eredeti grafikának 1963-ban megújított változatát 1998-ban létesítésének 25. évfordulóján kiadta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

CSÍKSZENTMIHÁLYI RÓBERT (1940- ): Hortobágy. (1972). Bronzérme a Hortobágy egykori falvainak, a végtelen puszta, és a jelen újrateremtő munkájának egysége. Vidám és vívódó alkatú művész. Műveltségével és a művészet nélkülözhetetlen ismereteinek elsajátításával mesterségbeli biztonságban alkot. Tőle idegen a divatirányzatok követése. A tenyérbe simuló érmeknek is eredeti meglátású termékeny alkotója. Erőteljesen foglalkoztatja a teremtett világ. Vallja: "Az ember a természet része".

MÓRICZ ZSIGMOND 1934-ben megírt Komor ló (alcíme: A Hortobágy legendája) elbeszélése kerettörténete az irodalmunkban sajátos művészi vonásokat felmutató epikus műnek. Írásművét Lajtha László históriai jelentőségű népdalokra és programzenéjére épített Hortobágy film-kísérőzenéjével, op. 21. (1935) gazdagította. A szerepeket alakító hortobágyi pásztorok, Schäffer László operatőr, Georg Höllering filmrendező közreműködésével valósult meg a Hortobágy (1936) dokumentumfilm. A néző számára felejthetetlen élményt jelentő alkotás előfutára a cinéma veritének (1960-ban a valóságos élet megjelenítésére törekvő francia filmművészeti irányzatnak). A londoni filmbemutatón világsikert elért dokumentumfilmre is vonatkoznak Nemeskürty István irodalomtörténész 1985-ben közölt sorai: "...a képzőművészet... mellett a zene is szövetséget köt az irodalommal. Együtt fejlődnek, alakulnak, írók, zeneszerzők, festők tudnak egymásról, hatnak egymásra". A nagy múltú tájnak a Hortobágyi Nemzeti Park (1973) munkatársai által megóvott természeti, kulturális értékeiből erkölcsi erőt meríthetünk fejlődésünk számos kérdésének megoldására.

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ