Turizmus - Hírek 2023-10-24

Vezetett túrák a darvak nyomában

ÚJABB TÚRÁKAT INDÍTUNK!
- tekintse meg az új túraidőpontokat

Módosítás dátuma: 2023. október 24. 


Az ősz beköszöntével megérkeztek a darvak a Hortobágyra. Ezen időszak legvonzóbb természeti eseménye a daruvonulás. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember második felétől november elejéig  túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A képen darucsapatok a naplementében

Általános tudnivalók, kérjük figyelmesen olvassák el!

 • A programon való részvétel csak ELŐZETES BEJELENTKEZÉSSEL biztosított, mely kizárólag a cikk végén  található ŰRLAP kitöltésével lehetséges. A regisztrációkor kérjük, alaposan ellenőrizzék az adataikat, mivel esetleges változás esetén ezeken tudunk Önökkel kapcsolatba lépni.
 • A túrához saját gépjármű (normál személygépkocsi) szükséges.
 • 20 fő feletti csoportokat hétvégén  nem áll módunkban fogadni! Kérjük, érdeklődjön a megadott elérhetőségeken hétköznapi időponttal kapcsolatban.
 • A túrákra FOKOZOTT ÉRDEKLŐDÉS JELLEMZŐ, ezért kérjük megértésüket és együttműködésüket a következőkben. 
 • A túra során a vaku használata TILOS és kérjük, kerüljék a hangoskodást!
 • AJÁNLOTT ESZKÖZÖK, VISELET: kézi távcső, fényképezőgép, réteges öltözködés, kényelmes cipő, szúnyogriasztó.
 • A túrákat ROSSZ IDŐJÁRÁS esetén is megtartjuk! Ilyen esetben javasolt a terepi környezethez illeszkedő esőkabát, esernyő választása. Kerüljék az élénk színeket, viseljenek a terepi környezethez illeszkedő ruházatot.
 • A természet megfigyelésének élménye a pillanat varázsa, alkalomról- alkalomra változik. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy ez nem egy előre megrendezett színházi produkció, itt MAGA A TERMÉSZET A RENDEZŐ, ennek ellenére kollégáink, szakvezetőink mindent megtesznek annak érdekében, hogy az élményt biztosítani tudjuk. 
 • Az idei éven a kisvasutas darunéző túráinkat nem indítjuk!
 • Kutyát és más háziállatot darus túráinkra hozni nem javasoljuk!
 • A túrákon mindenki saját felelősségére vesz részt!
 • A túrák minimum 10 fő felett indulnak!
 • A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

 

Információ:
Tourinform Hortobágy
Tel.: 52/589-000 • 52/369-140 (hétfő kivételével 9.00-15.45)
E-mail: info@hnp.hu

 

Hajnali darules túrák (ÚJ IDŐPONT KERÜLT FEL!)

Több ezer daru tölti az éjszakát a Hortobágy körüli halastavak lecsapolt medrében. Az éjszakázó helyeken szép időjárási viszonyok között a hajnali ébredés pillanatait is elcsíphetjük, amikor csapataik napfelkelte után elindulnak táplálkozó helyeikre. Először kisebb, majd egyre nagyobb csapatokban repülnek ki, amely gyönyörű látvány háttérben a napfelkeltével. A kihúzás megtekintésére autós túrára invitáljuk vendégeinket. Autóval kb. 20 perces utat teszünk meg burkolt úton a célállomásig, majd onnan még 5-10 perces séta vár a résztvevőkre, így elkerülhető a madarak zavarása.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a hajnali időpontokban az év ezen időszakában már ködös lehet a reggel, ezért előfordulhat, hogy a madarakat nem látjuk, csak halljuk. El kell fogadnunk, hogy ilyen körülmények között még kivételesebb eseménynek számít, ha a szerencsének köszönhetően megcsodálhatjuk a darvak éjszakázó helyükről való kihúzását, s lehetünk részesei ennek az élménynek.

A túra időpontjai:

 • 2023. október 28. (szombat) 5.45
  A JELENTKEZÉS 2023. 10. 27. 15.42-KOR LEZÁRULT
 •  
 • 2023. október 29. (vasárnap) 4.45, ez már az óraátállítás szerinti időpont!!!
  TELEFONOS BEJELENTKEZÉS SZÜKSÉGES: 52/589-000

Fizetés kézpénzben a helyszínen. Kérjük, a pontos összeget készítsék ki!
A túra indulása előtt 15 perccel korábban van a gyülekező a visszaigazoló levélben megadott helyszínen. Indulási helyszín Balmazújváros településen lesz!

 

Négy keréken a darvak nyomában

Az éjszakázó helyeikre húzó darvak megtekintése a nemzeti park területén. Érkezés saját személygépkocsival a HNP Látogatóközpont (Hortobágy, Petőfi tér 9.) parkolójába, az épület melletti parkolóban a túra indulása előtti fél órában az ingyenes parkolás és mosdózás biztosított. Érkezés után a túrát a Hortobágyi Csárda Tourinform Hortobágy irodájában (gyalogos távolság a két épület között kb. 200 méter) tudják fizetni. Ezt követően a HNP Látogatóközpont parkolójában lesz egy rövid tájékoztató, majd a tájékoztató után sokkal konvojszerűen az indulás. A vendégek a saját autójukkal (normál személygépkocsi elégséges) követik kollégánk autóját konvojban terepre, ahol megvárják a darvak esti behúzását. A túra terepi helyszíne a darvak éjszakázóhelyétől függ, amely akár 20-30 km-re található Hortobágy falutól. 

A képen darucsapatok éjszakáznak a tóban

A túra időpontjai:

 • 2023. október 28. (szombat) 15.30 (TELTHÁZ)
 • 2023. október 29. (vasárnap) 14.00 (TELTHÁZ)
 • 2023. október 30. (hétfő) 14.00 (TELTHÁZ)
 • 2023. október 31. (kedd) 14.00 (TELTHÁZ)
 • 2023. november 1. (szerda) 14.00 (TELTHÁZ)
 • 2023. november 2. (csütörtök) 14.00 (TELTHÁZ)
 • 2023. november 3. (péntek) 14.00(TELTHÁZ)
 • 2023 november 4. (szombat) 14.00 (TELTHÁZ)
 • 2023. november 5. (vasárnap) 14.00 (TELTHÁZ)

Várható befejezés: napnyugta, hazaindulás saját járművel.

Ár: 3000 Ft/felnőtt, 2300 Ft/gyerek (3-18 év), 8000 Ft/család (2 felnőtt, 3 gyerek) 

Amennyiben a túráról késnének, akkor azt felénk az 52/589-000-ás telefonszámon tudják jelezni.

 

Darvak megtekintése egyénileg

Ha a fenti túrákon már nincs hely, de szeretnének darvakat megtekinteni – akár hétköznap is – , akkor erre a következő helyszíneken van lehetőség kis eséllyel egyénileg egész "darus" időszakban:

 • Balmazújváros és Tiszacsege között műút 3 km-kő
  A műút mellett (a régi kilátótorony helyén) a földúton leparkolhatnak, de a pusztába belépni tilos! Naplemente környékén eséllyel láthatóak a darvak.
 • Balmazújvárostól délre, Hajdúszoboszló felé, miután elhagyták a város vége táblát, de még a Keleti-főcsatorna hídja előtt jobb oldalon található épített lesben állva is nagy eséllyel látnak darvakat kora délután, és naplemente környékén.
 • A 33-as főút Szálkahalom és a Látóképi horgásztó közötti szakaszon több helyen lehet a pusztában tartózkodó darvakat megfigyelni táblálkozás közben, vagy esti pihenőre gyülekezve.
 • A Nagyhegyes és Elep közötti útszakoszon napközben is megfigyelhetők darvak nagy eséllyel, ahogy a tarlón, vagy a pusztában csipegetnek.
 • Kondás-tó, a Hortobágy halastavi tanösvény legtávolabbi tava, mely 5 km-re található a tanösvény kezdőpontjától. Itt vagy naplemente vagy napkelte környékén lehet a darvakat önállóan megtekinteni. A tanösvény látogatásához belépőkártyát kell vásárolni, melyet a hnp.jegy.hu weboldalon online, vagy a Tourinform Hortobágy irodában (kedd-vasárnap 9.00 - 15.45) lehet megvásárolni. A tanösvény kezdőpontjáig (Halászbárka Halastavi Fogadóközpont ingyenes parkolója) személygépkocsival el lehet jutni, ezt követően gyalogosan kell a távolságot megtenni. Esős időjárás esetén túrabakancs vagy gumicsizma használata javasolt.
 • Általános információk amatőr és profi fotósok számára
  Fotózás kizárólag a tavak töltéseiről, vagy az igazgatóság tornyaiból, betekintő épületeiből lehetséges. A Kondás-tó északi elbontott töltésére nem lehet bemenni. Semmilyen sátrat, mobil lest (tent, mobile blinde) nem lehet kihelyezni.
  Tilos vakut, vagy egyéb mesterséges fényt használni a fotózás vagy közlekedés során.

  A darvak aktuális száma a Hortobágyon itt!

 

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság mint szervező a programváltoztatás jogát fenntartja!
 

 

 

Magyarország kiemelkedő művészei, ismert személyiségei osztják meg velünk gondolataikat egy-egy videóüzenetben a pusztáról, a  Pusztán Gondolatok című videósorozatunkban. Havonta megjelenő Kalendárium kisfilmjeink, pedig az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park természeti értékeit mutatják be. 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet