Turizmus - Hírek 2023-04-05

Rovarvár építés

 

Az utolsó simítások folynak a Tiszakürti Arborétum „Rovarvárán”, miközben az első érdeklődő rovarok már ki is próbálták a nekik szánt építményt.

 

 

Farönkökbe fúrt 2-10 mm átmérőjű furatok kialakításával, nádszálak, vékony gallyak kötegekben történő kihelyezésével szaporodó- és búvóhelyet is teremtünk a magányosan élő méh- és darázsfajoknak. A furatokba, járatokba lerakott peték mellé a magányos méhek virágport, a kifejlett korukban nektárt fogyasztó darázsfajok hernyókat helyeznek el a később kikelő lárvák táplálására.

 

 

A világ méh- és darázsfajainak jelentős része nem családokban él, mint a házi méhek, hanem magányosan.

Mivel a vadon termő és a mezőgazdasági kultúrákban termesztett növények beporzását csupán a házi méhek nem képesek elvégezni, minél nagyobb egyedszámban van szükségünk a magányos méh és darázsfajok beporzó tevékenységére.

Általánosságban elmondható ezekről a fajokról, hogy nem támadékonyak, nem agresszívak, csípésükkel nem veszélyeztetnek bennünket, jelenlétükkel viszont óriási mértékben hozzájárulnak növényeink beporzásához.

 

szöveg és fotók: Héjáné Béres Margit
 


 

Magyarország kiemelkedő művészei, ismert személyiségei osztják meg velünk gondolataikat egy-egy videóüzenetben a pusztáról, a  Pusztán Gondolatok című videósorozatunkban. Havonta megjelenő Kalendárium kisfilmjeink, pedig az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park természeti értékeit mutatják be.

 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet