Turizmus - Hírek 2022-10-16


Ha ősz és Hortobágy, akkor DARUUUU!!!

 

A Hortobágyi Nemzeti Parkban a darvak minden ősszel megjelenő tömegeinek hajnali és alkonyi egén áthúzó, hangosan krúgató csapatait hazánk egyik leglátványosabb természeti jelenségének tekinthetjük. Az anyatermészet sokszor a festők fantáziáját meghaladó színeket varázsol repülő madárcsapatok hátteréül. 



 

Az elmúlt nyárról kijelenthetjük: szokatlanul meleg és aszályos volt, amely teljesen kiszárította a természetes vizes élőhelyeket és jelentős kiesést eredményezett Magyarország keleti régióiban a kukorica termésében. A sekély vizű élőhelyek biztosítják a darvak számára ideális alvóhelyeket, míg a kukorica táblák aratása során elhullatott szemek jelentik számukra a legfőbb táplálékforrást. Ezen okok miatt a nemzeti park szakemberei kíváncsian várták, hogy fog alakulni a darvak 2022-es mozgalma a Hortobágyon.



 

Az idei év sajátossága, hogy a madarak nem a korábbi évek klasszikus halastó rendszerek lecsapolt tómedreit választották pihenőhelyül. Ennek oka, hogy szeptemberben a hazai csapadékátlag háromszorosa hullott a régióban, így számos kisebb-nagyobb vizes élőhely alakult ki szerte a pusztákon. Az aszályos nyarat követően a HNPI több helyen végzett ökológiai vízpótló természetvédelmi árasztást is, amely tovább segítette a vizes élőhelyek kialakulását, ezzel a zavartalan daru éjszakázóhelyek kialakulását. Az elmúlt hetekben végzett szinkronszámlálások alapján kijelenthetjük, a darvak kiválóan érzik magukat a kukorica hiányában is és nagy csapatokban mutatkoznak a nemzeti park területén, ahol a felfrissült puszták füvén táplálkoznak többezres csapataik.
 


A Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai által, heti rendszerességgel végzett szinkronszámlálás adataiból tudjuk, hogy jelenleg mintegy 125 ezer daru tartózkodik a térségben. (oktober 13-i szinkronszámlálás eredménye) Ez a szám átlag feletti, így az előzetes várakozásokra jelentősen rácáfolt.

A daru szinkronszámlálás idei eredményeit és az elmúlt 10 év adatait honlapunkon tesszük közzé.  

További képekért és friss információkért látogassanak el Facebook oldalunkra

Képek és szöveg:
Szilágyi Attila 
HNPI Természetvédelmi Őrszolgálat

 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet