Turizmus - Hírek 2022-08-02

Látványos égi jelenségek 2022 augusztusban

Augusztus az év egyik legjobb hónapja a csillagászati események szempontjából. Ez elsősorban a Perseidáknak köszönhető, amely vitathatatlanul az év legjobb meteorzápora. De nem a Perseidák az egyetlen dolog, amit érdemes megnézni az éjszakai égbolton ebben a hónapban. Az augusztusi éjszakai égbolton még rengeteg látnivaló van.

Augusztus 1. – a Mars és az Uránusz együttállása

Az augusztus azzal kezdődik, hogy a Mars útmutatást ad a távoli jeges gázóriás az Uránusz felfedezéséhez. Augusztus 1-jén a hajnali órákban a vöröslő Mars és a zöldes Uránusz találkozik egymással. Kicsit több mint 1°-ra lesznek egymástól, és távcsővel egy látómezőben pillanthatjuk meg őket.

Augusztus 4. – ezen az éjszakán lesz a C/2017 K2 (PANSTARRS) üstökös a legfényesebb
Miután júliusban a Föld közelében haladt el, az üstökös már távolodik tőlünk – de a Nap fénye éppen megfelelő szögben vetül rá, hogy fényesen jelenjen meg a megfigyelők számára. 

A várakozásoktól (hosszú csóva, majdnem szabadszemes láthatóság) elmarad, de fényessége akár a 7 magnitúdós értéket is elérheti, így már a kisebb távcsövekkel, akár binokulárokkal is megpillantható lesz a Skorpió csillagképben.

 

C/2017 K2 üstökös (Fotó: Majzik Lionel)            Az üstökös helye augusztus 4-én

(Forrás: http://stellarium.org/)

Augusztus 11. – a Hold és a Szaturnusz együttállása
Legközelebb kb. 4 fok távolságra lesznek egymástól az égbolton, és szabad szemmel is szép látványt nyújtanak, távcsővel pedig megpillanthatjuk a Szaturnusz gyűrűjét is.
 
Augusztus 12-13-án éjjel ismét láthatjuk „Szent Lőrinc könnyeit”, a Perseidák hullócsillagait. Maximuma idején akár 70-100 db hullócsillagot is láthatunk óránkén. Sajnos most a Hold zavarni fog, kárpótlásként viszont láthatjuk délkeleti irányban az ismét az esti égboltra „költöző” Jupitert és Szaturnuszt is. Ezekben a napokban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság idén is megtartja a Hullócsillagok éjszkáját - tájékozódjon honlapunkon az aktuális információkról!

Perseida meteorhullás (Fotó: Landy-Gyebnár Mónika)
Augusztus 14. Szaturnusz oppozícióban (szembenállásban)
Azok számára, akik nem ismerik a kifejezést, ez azt jelenti, hogy a Szaturnusz közvetlenül a Nappal szemben lesz az égen – és a Föld pontosan egy vonalban van a Nappal az egyik oldalon, a Szaturnusszal pedig a másikon. Ez azt jelenti, hogy a mi szemszögünkből a Szaturnuszt az éjszakai égbolton tökéletesen megvilágítja a Föld nappali oldala felől világító Nap, és ráadásul a szokottnál közelebb lesz hozzánk. Ez az időszak kiválóan alkalmas a Szaturnusz megfigyelésére.

A Szaturnusz látványa távcsőben (Fotó: Gyarmathy István)
Augusztus 15. – a Hold és a Jupiter együttállása
Nehéz elhinni, milyen messzire került egymástól a Jupiter és a Szaturnusz az éjszakai égbolton, a valamivel több mint 18 hónappal ezelőtti Nagy Együttállásuk után. A két bolygó korábban együtt közelített a Holdhoz, most több éjszakán külön-külön látjuk őket égi kísérőnk mellett. A Szaturnusz augusztusban már sorra került, most a Jupiter számára jött el az idő, hogy együtt álljon a Holddal az éjszakai égbolton.
Augusztus 15-én hajnalban a Hold és a Jupiter mindössze két fok távolságra lesz egymáshoz, és könnyedén megfigyelhetők szabad szemmel vagy kis távcsővel, mely a Hold krátereit, tengereit és a Jupiter sávjait és Galilei holdjait is felfedi.

A Hold és a Jupiter találkozása augusztus 15-én hajnali 4 órakor.

(Forrás: http://stellarium.org/)

Augusztus 19. – a Hold és a Mars együttállása
A bolygókonjunkciók sorozatát ebben a hónapban lezárva, augusztus 19-én reggel a Hold és a Mars fog egymáshoz közel megjelenni az égen. Ezen az éjszakán a Hold a harmadik negyed fázisához közelít, és nagyszerű látvány lesz, ha egy távcsővel közelebbről megfigyeljük a Hold terminátora környéki krátereket és a Marsot. A két égitest egymástól kevesebb mint 3 fokra jelenik meg a Bika csillagképben.
 
Augusztus 27. – A Merkúr legnagyobb keleti kitérésben
A júniusban elért reggeli csúcs után a Merkúr most átlendült pályája másik oldalára, és ismét magasra emelkedik, immár az esti égbolton.
Augusztus 27-én éri el tetőpontját, naplemente után 9°-kal lesz a nyugati horizont felett. Bár ez a látószög nem olyan magas, mint más bolygók esetében, még mindig elég jó lehetőségünk lesz arra, hogy észrevegyük a Merkúr kicsiny és viszonylag halvány korongját.
Gyarmathy István
Hortobágyi Csillagoségbolt-Park
Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet