Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Szezonális/Kiemelt ajánlataink
Vezetett daru túrák
Hortobágy és környéke
HNP LátogatóközpontDarvak VilágaCsárdák útja (kiállítások)Hortobágyi VadasparkHortobágy-halastavi KisvasútHortobágyi Vonuláskutató ÁllomásHortobágyi Csillagoségbolt-parkTanösvények, látogatható területek, látogatási szabályzatKultúrtörténeti, építészeti értékekVezetett túrákMátai Ménes és szekérprogramPusztai ÁllatparkHNP Szállás - Fecskeház Erdei Iskola
Igazgatóság egyéb bemutatóhelyei
Tiszakürti ArborétumTisza-tavi Vízi SétányBátorligeti ŐslápmúzeumKölcsey-Kende Kúria KastélykiállításNagyiváni TájházTanösvények
Egyéb programok, látnivalók
Egyéb látnivalók, programtippek HortobágyonTisza-tóTiszavirágzás
Túrázás a Hortobágyon
LóhátonKerékpárralSzekérenGyalogCsónakkalNemzeti parki belépőkártyaLátogatási szabályzat
E-BIKE TÚRÁK
Mi az e-bike?E-bike túrák a Szatmár-BeregbenE-bike túrák a HortobágyonE-bike túrák a Tisza-tónál
Online jegyvásárlás
Pünkösdi planetáriumHortobágyi VadasparkÖsszes program
Turizmus - Hírek 2022-08-03

Látványos égi jelenségek 2022 augusztusban

Augusztus az év egyik legjobb hónapja a csillagászati események szempontjából. Ez elsősorban a Perseidáknak köszönhető, amely vitathatatlanul az év legjobb meteorzápora. De nem a Perseidák az egyetlen dolog, amit érdemes megnézni az éjszakai égbolton ebben a hónapban. Az augusztusi éjszakai égbolton még rengeteg látnivaló van.

Augusztus 1. – a Mars és az Uránusz együttállása

Az augusztus azzal kezdődik, hogy a Mars útmutatást ad a távoli jeges gázóriás az Uránusz felfedezéséhez. Augusztus 1-jén a hajnali órákban a vöröslő Mars és a zöldes Uránusz találkozik egymással. Kicsit több mint 1°-ra lesznek egymástól, és távcsővel egy látómezőben pillanthatjuk meg őket.

Augusztus 4. – ezen az éjszakán lesz a C/2017 K2 (PANSTARRS) üstökös a legfényesebb
Miután júliusban a Föld közelében haladt el, az üstökös már távolodik tőlünk – de a Nap fénye éppen megfelelő szögben vetül rá, hogy fényesen jelenjen meg a megfigyelők számára. 

A várakozásoktól (hosszú csóva, majdnem szabadszemes láthatóság) elmarad, de fényessége akár a 7 magnitúdós értéket is elérheti, így már a kisebb távcsövekkel, akár binokulárokkal is megpillantható lesz a Skorpió csillagképben.

 

C/2017 K2 üstökös (Fotó: Majzik Lionel)            Az üstökös helye augusztus 4-én

(Forrás: http://stellarium.org/)

Augusztus 11. – a Hold és a Szaturnusz együttállása
Legközelebb kb. 4 fok távolságra lesznek egymástól az égbolton, és szabad szemmel is szép látványt nyújtanak, távcsővel pedig megpillanthatjuk a Szaturnusz gyűrűjét is.
 
Augusztus 12-13-án éjjel ismét láthatjuk „Szent Lőrinc könnyeit”, a Perseidák hullócsillagait. Maximuma idején akár 70-100 db hullócsillagot is láthatunk óránkén. Sajnos most a Hold zavarni fog, kárpótlásként viszont láthatjuk délkeleti irányban az ismét az esti égboltra „költöző” Jupitert és Szaturnuszt is. Ezekben a napokban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság idén is megtartja a Hullócsillagok éjszkáját - tájékozódjon honlapunkon az aktuális információkról!

Perseida meteorhullás (Fotó: Landy-Gyebnár Mónika)
Augusztus 14. Szaturnusz oppozícióban (szembenállásban)
Azok számára, akik nem ismerik a kifejezést, ez azt jelenti, hogy a Szaturnusz közvetlenül a Nappal szemben lesz az égen – és a Föld pontosan egy vonalban van a Nappal az egyik oldalon, a Szaturnusszal pedig a másikon. Ez azt jelenti, hogy a mi szemszögünkből a Szaturnuszt az éjszakai égbolton tökéletesen megvilágítja a Föld nappali oldala felől világító Nap, és ráadásul a szokottnál közelebb lesz hozzánk. Ez az időszak kiválóan alkalmas a Szaturnusz megfigyelésére.

A Szaturnusz látványa távcsőben (Fotó: Gyarmathy István)
Augusztus 15. – a Hold és a Jupiter együttállása
Nehéz elhinni, milyen messzire került egymástól a Jupiter és a Szaturnusz az éjszakai égbolton, a valamivel több mint 18 hónappal ezelőtti Nagy Együttállásuk után. A két bolygó korábban együtt közelített a Holdhoz, most több éjszakán külön-külön látjuk őket égi kísérőnk mellett. A Szaturnusz augusztusban már sorra került, most a Jupiter számára jött el az idő, hogy együtt álljon a Holddal az éjszakai égbolton.
Augusztus 15-én hajnalban a Hold és a Jupiter mindössze két fok távolságra lesz egymáshoz, és könnyedén megfigyelhetők szabad szemmel vagy kis távcsővel, mely a Hold krátereit, tengereit és a Jupiter sávjait és Galilei holdjait is felfedi.

A Hold és a Jupiter találkozása augusztus 15-én hajnali 4 órakor.

(Forrás: http://stellarium.org/)

Augusztus 19. – a Hold és a Mars együttállása
A bolygókonjunkciók sorozatát ebben a hónapban lezárva, augusztus 19-én reggel a Hold és a Mars fog egymáshoz közel megjelenni az égen. Ezen az éjszakán a Hold a harmadik negyed fázisához közelít, és nagyszerű látvány lesz, ha egy távcsővel közelebbről megfigyeljük a Hold terminátora környéki krátereket és a Marsot. A két égitest egymástól kevesebb mint 3 fokra jelenik meg a Bika csillagképben.
 
Augusztus 27. – A Merkúr legnagyobb keleti kitérésben
A júniusban elért reggeli csúcs után a Merkúr most átlendült pályája másik oldalára, és ismét magasra emelkedik, immár az esti égbolton.
Augusztus 27-én éri el tetőpontját, naplemente után 9°-kal lesz a nyugati horizont felett. Bár ez a látószög nem olyan magas, mint más bolygók esetében, még mindig elég jó lehetőségünk lesz arra, hogy észrevegyük a Merkúr kicsiny és viszonylag halvány korongját.
Gyarmathy István
Hortobágyi Csillagoségbolt-Park
Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ