Turizmus - Hírek 2022-06-09

Éjszakai bogarászás az Arborétumban

 

A Nemzeti Parkok Hete programsorozathoz kapcsolódóan szerveztük meg a Tiszakürti Arborétumban a különleges és sajátos alkalmat, az éjszakai rovarmegfigyelést. Ritka lehetőség éjszaka az arborétumban lenni, ezt használta ki néhány természetszerető látogató.

csíbor
csíbor

A programot dr. Tallósi Béla Természetvédelmi Őr kollégánk vezette. A gyülekező este 8 órakor volt az arborétum bejáratánál. Megvártuk, hogy kellően besötétedjen, hogy a speciális frekvenciájú lámpa fénye megvilágítsa a fehér vászon felületet. 

gyapjas lepke a vásznon
gyapjas lepke

A felállított éjszakai lámpázó hely számtalan rovart vonzott be a közeli tiszai hullámtér felől, és a parkban lévő változatos élőhelyekről. Az időjárás nagyon kedvező volt erre a megfigyelésre, hiszen nyugodt, szélcsendes, enyhén felhős este volt, a hold is csak ritkán konkurált az izzó fényével.  Nagyon szép volt a rajzás, ami bizonyítja, hogy az arborétum számos fajnak biztosít élőhelyet. 

háton úszó poloskák a vásznon
háton úszó poloskák

Sok közismertebb és ismeretlenebb rovar gyűlt össze a lámpa fényénél. Eleinte a kabócák, hojvák, csíborok, pókok, fürkész darázs, pattanó bogarak, posványjáró bogarak, farontók érkeztek, majd ahogy telt az idő kis szarvasbogarak, különböző lepkék, és orszarvú bogarak is jöttek. 23 óra után már nem érkeztek újabb rovarfajok, így befejeztük a megfigyelést 23:15- kor.

kis szarvasbogár
kis szarvasbogár

 A jól sikerült túrát meg fogjuk ismételni, hogy egy későbbi időpontban is feltérképezzük az arborétumban élő rovarokat, megfigyeljük, hogy milyen más fajokkal találkozunk a nyári idő előrehaladtával.

sárga bagolylepke
sárga bagolylepke

Fotók: Héjáné Béres Margit

Szöveg: Torkosné Egervári Ilona 

Tiszakürti Arborétum

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet