Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Almenü
Szezonális/Kiemelt ajánlataink
Vezetett daru túrák
Hortobágy és környéke
HNP LátogatóközpontDarvak VilágaCsárdák útja (kiállítások)Hortobágyi VadasparkHortobágy-halastavi KisvasútHortobágyi Vonuláskutató ÁllomásHortobágyi Csillagoségbolt-parkTanösvények, látogatható területek, látogatási szabályzatKultúrtörténeti, építészeti értékekVezetett túrákMátai Ménes és szekérprogramPusztai ÁllatparkHNP Szállás - Fecskeház Erdei Iskola
Igazgatóság egyéb bemutatóhelyei
Tiszakürti ArborétumTisza-tavi Vízi SétányBátorligeti ŐslápmúzeumKölcsey-Kende Kúria KastélykiállításNagyiváni TájházTanösvények
Egyéb programok, látnivalók
Egyéb látnivalók, programtippek HortobágyonTisza-tóTiszavirágzás
Túrázás a Hortobágyon
LóhátonKerékpárralSzekérenGyalogCsónakkalNemzeti parki belépőkártyaLátogatási szabályzat
E-BIKE TÚRÁK
Mi az e-bike?E-bike túrák a Szatmár-BeregbenE-bike túrák a HortobágyonE-bike túrák a Tisza-tónál
Online jegyvásárlás
Pünkösdi planetáriumHortobágyi VadasparkÖsszes program
Turizmus - Hírek 2022-05-03

Csillagvirágokat kerestünk a Nagyerdőn 

Közeli kép a csillagvirágról

2022. március 27-én igen kellemes, tavaszi időben kerestük fel a Debreceni Nagyerdő Duna-völgyi csillagvirágait (Scilla vindobonensis). Az idei tavaszi aszály miatt eltoltuk a túra időpontját egy héttel, így bizakodva vágtunk neki az útnak.

A védett – természetvédelmi értéke 5.000 Ft – Duna-völgyi (más néven ligeti) csillagvirágok a spárgafélék családjába tartozó tetszetős, már kora tavasszal megjelenő évelő növények. Kedvelik a jó víz- és tápanyagellátottságú talajokat, üde színfoltjai a lombfakadás előtti erdőnek.

Beszélgettünk hazánk első természetvédelmi területének – a Debreceni Nagyerdőnek - múltjáról és jelenéről, jellegzetes fajairól, miközben egyre közelebb kerültünk végcélunkhoz, a csillagvirágok termőhelyéhez. 

Az erdő északnyugati területeit járva, melengető tavaszi napfényben nézelődve és hallgatózva az egerészölyvtől (Buteo buteo) az őszapóig (Aegithalos caudatus) számos érdekes élőlénnyel találkoztunk. A közép fakopáncs (Dendrocoptes medius) nyávogó hangjától és a nagy fakopáncs (Dendrocopos major) nászdobolásától zengett az erdő. Széncinegék (Parus major), csuszkák (Sitta europaea), erdei pintyek (Fringilla coelebs) bukkantak fel itt-ott.

A lepkékre is figyeltünk: citromlepkét (Gonopteryx rhamni) és atalantalepkéket (Vanessa atalanta) is sikerült látnunk. Mindkét faj természetvédelmi oltalom alatt áll.

Utunk során már a nyíló salátaboglárkák (Rannunculus ficaria), odvas keltikék (Corydalis sativa) és néhány ujjas keltike (Corydalis solida) fotózására is adódott alkalom. Ezek a kedves növények is un. geofitonok, azaz a virágzásuk és a termésérlelésük még az erdei fák és cserjék lombfakadása előtt történik meg. Több helyen virított már a bogláros szellőrózsa (Anemone ranunculoides) is.

Túra résztvevői

A csillagvirágokhoz érve a tetszetős, törékeny növényekről mindenkinek sikerült fényképeket készíteni.  A fotózás során a gyalogút melletti egyedeket fényképeztük, természetesen nagyfokú körültekintéssel. A résztvevők közül sokan ez alkalommal látták először ezeket a védett lágyszárúakat. 

Csoportkép a túra végén

A csoportkép elkészültét követően megelégedve, jó hangulatban folytattuk visszafelé vezető utunkat.

Szöveg: Koczka András (HNPI)

Képek: Koczka András, Csontos Mária, Szabó Tünde

 

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ