Turizmus - Hírek 2022-05-02

Csillagvirágokat kerestünk a Nagyerdőn 

Közeli kép a csillagvirágról

2022. március 27-én igen kellemes, tavaszi időben kerestük fel a Debreceni Nagyerdő Duna-völgyi csillagvirágait (Scilla vindobonensis). Az idei tavaszi aszály miatt eltoltuk a túra időpontját egy héttel, így bizakodva vágtunk neki az útnak.

A védett – természetvédelmi értéke 5.000 Ft – Duna-völgyi (más néven ligeti) csillagvirágok a spárgafélék családjába tartozó tetszetős, már kora tavasszal megjelenő évelő növények. Kedvelik a jó víz- és tápanyagellátottságú talajokat, üde színfoltjai a lombfakadás előtti erdőnek.

Beszélgettünk hazánk első természetvédelmi területének – a Debreceni Nagyerdőnek - múltjáról és jelenéről, jellegzetes fajairól, miközben egyre közelebb kerültünk végcélunkhoz, a csillagvirágok termőhelyéhez. 

Az erdő északnyugati területeit járva, melengető tavaszi napfényben nézelődve és hallgatózva az egerészölyvtől (Buteo buteo) az őszapóig (Aegithalos caudatus) számos érdekes élőlénnyel találkoztunk. A közép fakopáncs (Dendrocoptes medius) nyávogó hangjától és a nagy fakopáncs (Dendrocopos major) nászdobolásától zengett az erdő. Széncinegék (Parus major), csuszkák (Sitta europaea), erdei pintyek (Fringilla coelebs) bukkantak fel itt-ott.

A lepkékre is figyeltünk: citromlepkét (Gonopteryx rhamni) és atalantalepkéket (Vanessa atalanta) is sikerült látnunk. Mindkét faj természetvédelmi oltalom alatt áll.

Utunk során már a nyíló salátaboglárkák (Rannunculus ficaria), odvas keltikék (Corydalis sativa) és néhány ujjas keltike (Corydalis solida) fotózására is adódott alkalom. Ezek a kedves növények is un. geofitonok, azaz a virágzásuk és a termésérlelésük még az erdei fák és cserjék lombfakadása előtt történik meg. Több helyen virított már a bogláros szellőrózsa (Anemone ranunculoides) is.

Túra résztvevői

A csillagvirágokhoz érve a tetszetős, törékeny növényekről mindenkinek sikerült fényképeket készíteni.  A fotózás során a gyalogút melletti egyedeket fényképeztük, természetesen nagyfokú körültekintéssel. A résztvevők közül sokan ez alkalommal látták először ezeket a védett lágyszárúakat. 

Csoportkép a túra végén

A csoportkép elkészültét követően megelégedve, jó hangulatban folytattuk visszafelé vezető utunkat.

Szöveg: Koczka András (HNPI)

Képek: Koczka András, Csontos Mária, Szabó Tünde

 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet