Turizmus - Hírek 2021-06-21

Tisza-tavi körtúra – egy jól sikerült túra a nemzeti park munkatársaival

 

Június 16-án került sor az első tókerülő túránkra, melyet az elmúlt évben beszerzett elektromos rásegítésű kerékpárokkal, e-bike-okkal tettünk meg egy hat fős csapat társaságában. A túra során volt látnivaló bőven. Különösen a túra első szakasza bővelkedett érdekes és szép helyekben. Elsőként a tiszaörvényi morotvánál ismertette vezetőnk, Kiss Ferenc természetvédelmi őr, hogy milyen értékei vannak a Tisza egykori medrében fennmaradt élővilágnak, illetve az egykoron, a folyópartra, a mostani gát mellé települt településről is megtudhattunk néhány érdekességet, aminek a nyomait sajnos mára már alig lehet felfedezni.

 

A következő állomásunk az ugyancsak örvényi szivattyúház és az ún. Horthy-csatorna volt, ahol igazi ipartörténeti emlék ejtett ámulatba minden részvevőt. Folytattunk utunkat egy vadregényes ártéri erőrészlet felfedezésére, amit miatt a gátról le kellett térni egy kis ösvényre, majd egy fa pallóúton kellett átkelni, s végül kiértünk az élő Tiszához is. Míg újabb állomásunkat elértük a nagy melegben jól esett az első frissülést adó megálló, egy kerékpárút menti büfében. Telekháton, ahol a pallósor és az ösvény elterült éreztük a szúnyogok jelenlétét, és máskor minden máshol, ahol fák közelében álltunk meg. De nem időztünk itt sokáig, tekertünk tovább Adábszalókra, ahol első megállónk a besenyő vezér, Tonuzoba legendáját hallgattuk meg, majd megtekintettük a Babamúzeumot, mely a helyi faluházban kapott helyet és a babamúzeum lelkes gyűjtője és megálmodója, Róza néni tolmácsolásában ismerhettük meg a Kárpát-medence és a nagyvilág népviseleteit bemutató gyűjteményt. Egy rövid szerelvényigazítást követően elindultunk tovább Kisköre irányába, ahol a hallépcső látvány üvegfolyosóján át számtalan tiszai halfajt lehet megcsodálni, esetenként vegyes rajokban igyekeznek át a sebes áramlású szűkületben. Ez egyben mintha sodrófolyosó is lett volna a halak számára, s láthatóan igen küzdöttek, hogy keresztül közlekedjenek rajta, különösen, amikor árral szemben kellett haladniuk. Átkelve a duzzasztóművön még megálltunk, és a partról visszapillantottunk a felduzzasztott tóban úszó tömérdek fa- és szemétkupacra, mely a duzzasztónál folyamatosan gyülemlik fel, és okoz temérdek teendőt a szakembereknek. Egy újabb frissülés a település népszerű büféjében, majd egy hosszabb és kissé monoton szakasz leküzdését követően már Sarudon jártunk, ahol ismét a büfében enyhítettük folyadékhiányunkat, mivel a rekkenő hőséget másként nem lehetett elviselni.

 

Egy igazán tartalmas, ám fárasztó napon voltunk túl, a nap végén aztán jól esett az alvás. Sok érdekes élménnyel gazdagodtunk, igazán megérte!

Megtett táv: 65 km

 

 

Készítette:

Danyi Zoltán

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet