Turizmus - Hírek 2020-06-05


Lepkéket fotóztunk a Debreceni Erdőspusztán
 

Idei, - immár rendes -, éves „Nappali Lepke Fotóstúránkra” május 23-án került sor a Debrecenhez tartozó Erdőspusztai Arborétum területén.
 



1.kép:  Lepkészés
Fotó: Koczka András


Délelőtti túránk fő célja az igen kiváló, mozaikos területre jellemző nappali lepkefajok számbavétele és fényképezése volt, de mindamellett figyeltünk minden elénk kerülő élőlényre is.

A kellemes, tavaszi időben egyre-másra kerültek elő a különböző lepkefajok.

Hamar találtunk az erdei ösvényen egy védett – és a Vörös Könyvben is szereplő - (természetvédelmi értéke 10.000 Ft) kis fehérsávoslepkét (Neptis sappho). Ez az impozáns faj korábban ritka volt errefelé. Az utóbbi időkben egyre gyakoribbá vált, köszönhetően annak, hogy hernyóinak már nem csak a tavaszi lednek (Lathyrus vernus), de az akácfajok (Robinia spp.) is tápnövényei lettek.
 



2. kép: Kis fehérsávoslepke
Fotó: Vixathepné Ari Pálma


A továbbiakban jó néhány közönséges gyöngyházlepke (Issoria lathonia) adott kiváló fotótémát nekünk. Ennek a lepkének a szárnya fonákján hatalmas gyöngyházszínű foltok találhatóak, kedveli a nyíltabb, napsütötte területeket.
 



3. kép: Közönséges gyöngyházlepke
Fotó: Vixathepné Ari Pálma


A nyílt, füves élőhelyeken sok boglárkával, szénalepkével találkoztunk. Előkerült az ezüstös boglárka (Plebejus argus), az ikarusz boglárka (Polyommatus icarus), a kis-, a közönséges -és a fehéröves szénalepke is (Coenonympha pamphilus, C. glycerion, C. arcania).
 

       

      4. Ezüstös boglárkák 5. kép: Kis szénalepke  6. kép: Fehéröves szénalepke
                                               Fotó: Vixathepné Ari Pálma
 


Kissé odébb egy közönséges tűzlepkét (Lycaena phlaeas), majd néhány barna tűzlepkét (Lycaena tityrus) sikerült lencsevégre kapnunk. Ennek az utóbbi, apró termetű tűzlepkének a világoszöld hernyója lórom-fajokon (Rumex spp.) táplálkozik.
 

                       

                           7.kép: Közönség tűzlepke         8. kép: Barna tűzlepke
                            Fotó: Koczka András              Fotó: Vixethepné Ari pálma 


Az Arborétum tavacskái mellett és a tóparti füzeknél hiába kerestük az áhított kis színjátszólepkét (Apatura ilia), vagy a nagy tűzlepkét (Lycaena dispar), de kárpótoltak minket a szitakötők, a kecskebékák (Pelophylax kl. esculentus), az átsuhanó partifecskék (Riparia riparia) és a karattyoló nádirigó (Acrocephalus arundinaceus).
 

      

                    9. kép: Kecskebéka                       10. Kis tó az arborétumban 
             Fotó: Vixathepné Ari Pálma                          Fotó: Koczka András 
 


Sétánk során sárgarigó (Oriolus oriolus), fülemüle (Luscinia megarhynchos) és barátposzáta (Sylvia atricapilla) éneke kísért minket, a közelben tövisszúró gébicspár (Lanius collurio) vadászgatott. A távolban felkörözött egy barna rétihéja (Circus aeruginosus) hím is.
 

11. kép: Tövisszúró gébics
Fotó: Vixathepné Ari Pálma


Pusztán kettő példánya jelent meg a nagytermetű, védett zöldes gyöngyházlepkének (Argynnis pandora), úgyfent két példánya az erdei busalepkének (Ochlodes sylvanus), míg a szintén védett kardoslepkéből (Iphiclides podalirius) csak egy került elő.
 

    

                12. kép: Zöldes gyöngyházlepke        13. kép: Erdei busalepke 
                                                    Fotó: Pusztai Szilvia


Tovább keresgélve egy hangyaleső (Myrmeleontidae) repült fel előlünk, majd telepedett le egy faágra, odébb egy bíborsávos araszoló (Lythria cruentaria), máshol egy gyakori szürkearaszoló (Macaria alternata) hagyta magát fotózni.
 

14. kép: Hangyaleső 
Fotó: Vixathepné Ari Pálma 


Utunk végéhez közeledve a gyors röptű vörös szemeslepkét (Lasiommata megera) is sikerült fényképeznünk.
 

15. kép: Vörös szemeslepke 
Fotó: Vixathepné Ari Pálma 


Annak ellenére, hogy csak 13 nappali lepkefajjal találkoztunk és a pillangók vagy a tarkalepkék különösen kis egyedszámban mutatkoztak, igen kellemes, jó hangulatú túrát sikerült tennünk, számos szép lepkés képpel gazdagítva a résztvevők fényképalbumát.
 

16. kép: Bíborsávos araszoló 
Fotó: Vixathepné Ari Pálma 
 

Szöveg: 
Koczka András (HNPI)

Képek:
Koczka András
Pusztai Szilvia
Vixathepné Ari Pálma 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet