Turizmus - Hírek 2019-09-11

Hajnalban madarásztunk
Hortobágy-Halastón

 


A madármegfigyelők csapata a halastavaknál

Augusztus végén csapatunk – elkerülve a nagy meleget és reménykedve a madarak reggeli aktivitásában - a hajnali órákban indult madarásztúrára a Hortobágy-halastavi tanösvényen.

Rövid tájékoztatót követően máris egy ritkán megfigyelhető madár felkeresésére indultunk. Már napok óta az I. tóegységen tartózkodott egy füles vöcsök (Podiceps auritus), mely nálunk nem fészkel, csak vonulásban figyelhetjük meg kis számban. Ennek a tetszetős vízimadárnak Eurázsia és Észak-Amerika északi tájain vannak költőállományai. Hamar meg is találtuk a búbos vöcskök (Podiceps cristatus) között, bizalmas közelségben úszkáló-halászgató madarat, így mindenki kedvére megfigyelhette jellegzetes bélyegeit, vagy készíthetett róla fényképeket.


Füles vöcsök

Utunkat folytatva a Bivalyos nevű tóegységnél végeztünk megfigyeléseket, ahol a fattyúszerkőtől (Chlidonias hybrida) a kanalasgémig (Platalea leucorodia) számos fajjal találkoztunk.

Öt kilométeres gyalogtúránk során kihasználtunk minden magaslest, hogy ránézzünk a halastavakra, így szépen gyűlt a megfigyelt fajok száma. A gát menti bokrokon, füzeken poszátákat, füzikéket keresgéltünk, jó darabig fekete harkály (Dryocopus martius) kísérte utunkat.

   
Fattyúszerkők és kárókatonák 

Természetesen nem csak a madarakra figyeltünk, sikerült fiatal vízisiklókat (Natrix natrix) vagy éppen portyázó rókát (Vulpes vulpes) is lencsevégre kapnunk.


Fiatal vízisikló


Természetfotózás

Utunk végénél a Kondás-tónál lévő kilátóból és a betekintőházikókból tanulmányoztuk a madársokaságot, melyet egy rétisas (Haliaeetus albicilla) megjelenése zavart fel egy időre. Kedvünkre nézegethettük a cankók, godák, pólingok, vagy épp gulipánok (Recurvirostra avosetta) táplálkozó, pihenő csapatait.


Rétisas riogat a nyári ludak között

Miután végeztünk, a Szíktipró húzta Hortobágy-halastavi Kisvasúttal tettük meg visszafelé vezető utunkat.


Utazás a Kisvasúttal

 

 

Szöveg és fotók: Koczka András (HNPI)

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet