Turizmus - Hírek 2019-09-09

Meglátogattuk a mikepércsi Öreg Tölgyet

 

Augusztusban tartottuk meg szervezett gyalogos, szakvezetéses természetismereti sétánkat a mikepércsi Nyárfáshegyi-legelőn (kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület) és a Rókás-tó környékén. Célunk a legelő néhány karakterfajának megfigyelése volt, de nem mellesleg felkerestük még a térség egyik legöregebb fáját is.

A séta során megismerkedhetünk a terület főbb jellegzetességeivel és az élőhely fontosabb fajaival. A legelőhöz közeledve volt alkalmunk tanulmányozni a védett sisakos sáska (Acrida ungarica) egyedeit és a számos nappali lepkét, melyek utunkat kísérték. Fekete gólya (Ciconia nigra) keringett a fejünk felett, gyurgyalagok (Merops apiaster) hangja hallatszott a magasból.

   
A látogatók fölött körző fekete gólya és az ürgék jellegzetes élőhelye

Az élőhelyen a védett ürge (Spermophilus citellus) is megtalálható, kis türelemmel a közeli gémeskútnál sikerült is megpillantanunk őket.


Ürge figyel a távolban

A legelőt elhagyva már erdőben folytattuk a túrát. Többek között a védett kis színjátszólepke (Apatura ilia) és kis fehérsávoslepke (Neptis sappho) fotózására is adódott lehetőség.

   
A kis színjátszólepke és a kis fehérsávoslepke

Utunk végéhez közeledve felkerestük a híres „ezeréves” Rákóczi-tölgyet, mely 610 cm-es törzskerülettel és megközelítőleg 300 éves múlttal büszkélkedhet.

 

Érdekes, fajgazdag délelőttöt tudhattunk magunkénak, kellemesen elfáradva tértünk haza ebédünkhöz.

 

Szöveg és fotók: Koczka András (HNPI)

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet