Turizmus - Hírek 2019-08-29
Bagolyfejű lile, avagy az ugartyúk nyomában - barangolás a Nagyiváni pusztában

2019. szeptember 14. (szombat)

 

Programváltozás: Az ugartyúkok gyülekezésének nagyiváni elmaradása miatt módosult a célfaja a szombati túranapnak! A megfigyelni kívánt új faj a tömegesen, akár ezres csapatokban gyülekező kék vércse lesz.

A program során egy múltidéző alkonyati csavargásra invitáljuk Önt a Hortobágyi Nemzeti Park egy kevéssé járt területére.

Hazánkban előforduló sólyomalkatú ragadozó madarak közül igazán látványos, szemet gyönyörködtető a kék vércse, mely jelentős rovar táplálékot fogyaszt. A költőző madár érdekes taktikát követ, hogy elérje célját, vagyis a kedvezőtlen időjárás és táplálékforrás apadása elől a számára télen sokkal kedvezőbb életfeltételeket biztosító afrikai telelőhelyeire eljusson. A hosszú utat többnyire egyhuzamban teszik meg, amihez rengeteg energiára van szüksége ennek az apróbb madárnak. Egy-egy alföldi, síkvidéki táplálékban gazdag gyülekező helyen nagyobb csapatokba verődnek ahogy rövidülnek a nappalok. A hatalmas próbatétel előtt részben még jól felhíznak (súly- és izomgyarapodás), de egymást is segítik ráhangolni az utazásra, a közös időzítésre (szociális ráhangolódás). Eközben arra várnak, hogy mikor lesznek ideálisak a légköri viszonyok, s amikor az északkeleti passzátszelek megérkeznek, úgy útra kelnek, s lényegében hátszélben 4-6 napig tartó, akár megállás nélküli repülést követően érkeznek meg téli szállásukra, a Csád-tó térségébe.

A Hortobágyi Nemzeti Park területén költ a hazai kék vércse állomány jelentős része, Nagyiván térségében is ismerünk nagyobb vércsetelepet. Hortobágyi madaraink, kiegészülve máshonnan érkezőkkel ugyancsak előszeretettel gyülekeznek hosszú vonulási útjukra a térségben, s ilyenkor nem ritkán ezres nagyságrendbe verődnek össze. Egy ilyen látványos gyülekezést fogunk megfigyelni reményeink szerint a természetvédelmi őr felügyeletével.

Tartson velünk a csodálatos Nagyiváni-puszta egy szegletének bejárásán! Jelentkezzen késő délutáni, alkonyati pusztai túránkra!

A program díja: 1500 Ft/fő
A programon való részvételhez előzetes jelentkezés szükséges!
A programon való részvétel időjárásfüggő. Ajánlott kézi távcsövet, ivóvizet és esőköpenyt magunkkal hozni, illetve kényelmes cipőt választani.
Gyülekező: 2019. szeptember 14. (szombat) 17.00-17.30 óra Kaparó Csárda parkoló (33-as főút 53 kmkő közelében)

Információ, bejelentkezés
52/589-000 (hétfő kivételével 9.00-15.00)
info@hnp.hu

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet