Turizmus - Hírek 2019-03-24

 

Duna-völgyi csillagvirágokat kerestünk fel a debreceni Nagyerdőn

 

2019. március 17-én igen kellemes, tavaszi időben kerestük fel az idén 80 éve védett (elsőként az országban természetvédlmi oltalom alá!) Debreceni Nagyerdő Duna-völgyi csillagvirágait (Scilla vindobonensis).

A védett – természetvédelmi értéke 5.000 Ft – Duna-völgyi (más néven ligeti) csillagvirágok a spárgafélék családjába tartozó tetszetős, már kora tavasszal megjelenő évelő növények. Kedvelik a jó víz- és tápanyagellátottságú talajokat, üde színfoltjai a lombfakadás előtti erdőnek.

Beszélgettünk hazánk első természetvédelmi területének – a Debreceni Nagyerdőnek - múltjáról és jelenéről, jellegzetes fajairól, miközben egyre közelebb kerültünk végcélunkhoz, a csillagvirágok termőhelyéhez.

 Ligeti csillagvirágok a Nagyerdőn (Kép: Vixathepné Ari Pálma)

Az erdő északnyugati területeit járva, melengető tavaszi napfényben nézelődve és hallgatózva az egerészölyvtől (Buteo buteo) a vonalas vaspondróig (Megaphyllum unilineatum) számos érdekes élőlénnyel találkoztunk. A közép fakopáncs (Dendrocoptes medius) nyávogó hangjától és a nagy fakopáncs (Dendrocopos major) nászdobolásától zengett az erdő. Széncinegék (Parus major), csuszkák (Sitta europaea), zöldikék (Chloris chloris) bukkantak fel itt-ott, az úton őzek (Capreolus capreolus) szökelltek át.

Terepi tájékoztató (Kép: Vixathepné Ari Pálma)

 

 Fotóstúra a Nagyerdőn (Kép: Koczka András)

A lepkékre is figyeltünk: citromlepkét (Gonopteryx rhamni), atalantalepkéket (Vanessa atalanta) és kis tavasziaraszolót (Boudinotiana puella) is sikerült látnunk. Mindhárom faj természetvédelmi oltalom alatt áll.

Utunk során már a nyíló salátaboglárkák (Rannunculus ficaria) és néhány ujjas keltike (Corydalis solida) fotózására is adódott alkalom. Ezek a kedves növények is un. geofitonok, azaz a virágzásuk és a termésérlelésük még az erdei fák és cserjék lombfakadása előtt történik meg.

 

Csillagvirágok termőhelyénél (Kép: Koczka András)

A csillagvirágokhoz érve a tetszetős, törékeny növényekről mindenkinek sikerült fényképeket készíteni.  A fotózás során a gyalogút melletti egyedeket fényképeztük, természetesen nagyfokú körültekintéssel. A résztvevők közül sokan ez alkalommal látták először ezeket a védett lágyszárúakat.

 

Óvatos fotózás (Kép: Koczka András)

 

Ligeti csillagvirágok a tölgyesben (Kép: Koczka András)

 

Csillagvirág földi poszméhhel (Kép: Vixathepné Ari Pálma)

 

A csillagvirág fotóstúra résztvevői (Kép: Koczka András)

A csoportkép elkészültét követően megelégedve, jó hangulatban folytattuk visszafelé vezető utunkat, miközben még a telelésből nemrég ébredt törpedenevérek (Pipistrellus sp.) nappali röptében is gyönyörködhettünk.

 

A Duna-völgyi, vagy ligeti csillagvirág (Kép: Neményi Zsolt)

 

Szöveg: Koczka András, HNPI

Képek: Koczka András, Vixathepné Ari Pálma, Neményi Zsolt

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet