Turizmus - Hírek 2019-01-28

 

A baglyokról szólt minden Hortobágyon

Bagoly-nap - 2019

Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Hortobágyi Bagoly-nap. Sajnos a hófúvásos, hideg idő miatt többen lemondták az utazást, de így is összeállt a lelkes csapat.

A programon résztvevők érdekes előadások során ismerkedhettek meg a baglyok figyelemreméltó világával, a hazai fajokkal és természetvédelmi jelentőségükkel. Beszéltünk a baglyok védelmének lehetőségeiről és gyakorlati alkalmazásukról, sőt memorizáltuk hazai baglyaink hangjait is.

 

A nap terepi részeként felkerestük a telelő védett erdei fülesbaglyokat (Asio otus), ahol nagy nagyítású spektív és kézitávcsövek segítségével zavarásmentesen tudtuk tanulmányozni és fotózni őket. Nézelődéseinket egy kíváncsi hím vörös vércse (Falco tinnunculus) kísérte leplezetlen figyelemmel. A kilátogatóknak az erdei fülesbaglyokon kívül két védett macskabagoly (Strix aluco) megfigyelésére is adódott lehetőség. 

 

 

A továbbiakban a bagolyköpetek elemzésének módszerével és eszközeivel lehetett megismerkedni, majd a terepen gyűjtött köpetek kézinagyítós és mikroszkópos vizsgálata következett. Egyre-másra kerültek elő az előző esti bagoly-vacsorák maradványai. Állkapcsok, koponyák, csigolyák és számos egyéb csont alapján határoztuk meg a baglyok által zsákmányolt állatokat.

 

 

 

 

Az izgalmas kutatómunka és a hideg terepi program után jól esett a forró tea és a lilahagymás zsíroskenyér.

 Szöveg és képek: Koczka András, HNPI

 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet