Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Kiemelkedő egyetemes érték

Kiemelkedő egyetemes érték

 

A „kiemelkedő egyetemes érték” az a központi elv, amely alapján egy helyszín felkerülhet a Világörökség Listára. Azaz rendelkezik valami egyedi, minden más helyszíntől különböző tulajdonsággal, értékkel, amely egyúttal az egész emberiség örökségeként jelentős, fontos.

A Hortobágyi Nemzeti Park esetében ezt az egyediséget és jelentőséget az jelenti, hogy a terület egy pásztortársadalmak által formált kultúrtáj, amely máig hordozza a több ezer éves hagyományos tájhasználat ép és látható nyomait, példázva egyúttal az ember és természet közötti harmonikus kapcsolatot.

A kiemelkedő egyetemes érték meghatározásának UNESCO Világörökség Bizottsága által jóváhagyott szövege. Ez sajnos több szakmai tévedést is tartalmaz, azonban a javítás elvégzéséig ez a hivatalos szövegváltozat.

 

Kiemelkedő egyetemes érték meghatározás

 

A kiemelkedő egyetemes érték lényegében táji és tájalkotó értékelemek összességéből áll, ami egy kultúrtáj esetében egy nagyon komplex rendszer és ami egy részhalmazát jelenti a Hortobágyi Nemzeti Park valamennyi értékének.

 A világörökségi helyszín felvételét igazoló UNESCO diploma

(fotó: Juhász Emőke)

 

A kiemelkedő egyetemes érték attribútumai

A kiemelkedő egyetemes érték alkotói (attribútumai) hat fő érték-kategóriába, azokon belül értékcsoportokra tagolhatók. Ez a felosztás lehetővé teszi a VH-t meghatározó jellegzetességek összegző, átlátható bemutatását, láttatva egyúttal az egyes érték-elemek közötti többrétű összefüggéseket is.

Ki kell azonban emelni, hogy az egyes értékhordozó elemek egymástól élesen nem szétválaszthatók. A természeti és a kulturális értékek egymásra épülnek, számos ponton összekapcsolódnak, átfednek, számos esetben egymást feltételezve léteznek és képeznek sajátosan komplex érték-katasztert. Mindezek figyelembe vételével a felsorolás csupán kronológiai sorrendet követ, tudatosan kerüli prioritások felállítását.

 

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK - A PUSZTA VH Kiemelkedő Egyetemes Értékének attribútumai

 

 

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31           
2022. október
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm
Tourinform

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
LÁTOGATÓKÖZPONT

+36 52 589-000

 

 

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ