Érdekességek

Egy kis statisztika:

 

Az UNESCO Világörökségi Listáján jelenleg 1007 világörökségi helyszín található, amelyből 779 a kulturális értékei miatt kapta meg ezt a címet. Ebből mindössze 83 sorolható a kultúrtáj kategóriába. Ám ezek közül is csak mintegy 7-ben játszott szerepet a pásztorkodás, a pásztoroló állattartás a tájkép alakításában - ezek között szerepel a Hortobágyi Nemzeti Park is.

 

Világörökség, mint Hungarikum:

A hazai világörökségi értékek külön elbírálás nélkül, a törvény erejénél fogva megkapták a Hungarikum címet, amelynek elismeréséül 2013. december 3-án a Budapesti Operettszínházban vehette át Szilágyi Gábor, a HNPI akkori igazgatója a címmel járó kisplasztikát.

 

A világörökségi embléma

 

Az embléma jelentése:

Az embléma a kulturális és természeti értékek kölcsönösségét, kapcsolódását szimbolizálja: a középső négyzet az emberi kéz alkotása, míg a kör a természetet jelzi, ám a kettő szervesen összekapcsolódik. Az embléma kör alakja a Földre utal, de a védelem, megőrzés szimbóluma is egyben.


Az emblémát Michel Olyff, grafikusművész tervezte. 

A Nemzetközi Világörökségi Bizottság 1978-as, második (washingtoni) ülésén döntött arról, hogy ez legyen a Világörökségi Egyezmény hivatalos emblémája. Használata szigorú feltételekhez kötött, amelyet a Világörökségi Egyezmény Működési Szabályzata (Operational Guidelines for the Implementation of the World Heritage Convention), annak 258-279 pontjai szabályozzák.

A felirat angol, francia és spanyol nyelven keretezi a grafikát. A „PATRIMONIO MUNDIAL” kiváltható a nemzeti nyelvű változattal. Jelenleg az úgynevezett kompozit emblémát használjuk, azaz a világörökségi emblémát az UNESCO emblémájával.
 

 

 

Kő a Hortobágyon…?


A Hortobágy községben található, a világörökségi címet megörökítő emléktábla kőlapját akár tájidegennek is gondolhatnánk, ám a szomolyai kőbányából származó dácittufa szolgált a Kilenclyukú híd építőanyagául is, ilyen értelemben tehát autentikus.

 

„Pásztor-telegráf" – pásztorok jelzései kútgémmel
(1970-es évek, Nádudvar):

 

1. Vigyázz, hivatalos ember érkezett.

2. Hajtsák a gulyát vagy a ménest az itatóhelyre.

3. Elkészült az ebéd, jöjjenek ebédelni.

4. Nagy baj, szerencsétlenség történt.

5.  Vigyázz, megérkezett az olvasó (számvevő) bizottság.

6.  Vigyázz, látogató gazdák érkeztek.

7. A kút vize nem iható.

8. A kút elromlott.

9. A számadó nincs a közelben.

10. Nő tartózkodik a pásztorszálláson.

11. Megérkezett az ócskás, lehet adni-venni.

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet