Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Connecting Practice

Connecting Practice

 

Egy cikksorozatban szeretnénk beszámolni az IUCN és ICOMOS közös, a világörökségi kezelés gyakorlatát érintő programjáról és a Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta világörökségi helyszín és egyúttal a világörökségi gondnokság részvételéről ebben az izgalmas folyamatban

        I. Előzmények

A Connecting Practice, azaz a magyarul nehézkesen hangzó „kapcsolódó gyakorlat” nevű program az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) és az ICOMOS (Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Tanácsa) közös kísérleti programja. Ugyanis ez a két szervezet a fő szakmai tanácsadója az UNESCO világörökségi programjának.

        

Főszerepet játszanak például a világörökségi helyszínek jelölési eljárásában, a jelölési anyagok szakmai elbírálásában, hiszen alapvetően két kategórián belül, természeti vagy kulturális vonatkozásban hordozza egy helyszín a kiemelkedő egyetemes értéket.

Vagy mégsem?

Változó szemlélet

Nos, a Világörökségi Egyezmény majd félévszázados története és az ezret is meghaladó világörökségi helyszín nevezési eljárásai olyan tapasztalatokat hoztak, amelyek valóban megkérdőjelezték ezt a nagyon is leegyszerűsítő megközelítést. Azaz, egy helyszín adott esetben nem is csak egy vonatkozásában hordozza a kiemelkedő egyetemes értéket, s adott esetben így akár mind a természeti, mind a kulturális kategórián belül kiérdemli egy helyszín a világörökségi címet. Ekkor úgynevezett vegyes helyszínről beszélünk. De az 1990-es évek közepétől hivatalosan is létezik a „kultúrtáj” fogalma, amely esetén egy helyszínt ugyan mindig valamilyen kulturális kritérium alapján vesznek a világörökségi listára, de az teljesen egyértelmű, hogy ezeken a helyszíneken a természeti adottságok szintén meghatározóak, még ha a jelentős emberi hatások, átalakító tevékenység formálta is a tájat. Úgy is mondhatjuk, hogy a természeti és kulturális vonatkozások együttes vizsgálata, egy holisztikusabb látásmód legalább a vegyes helyszínek és kultúrtájak esetében szükségszerű.

 

Közelítő gyakorlatok

Ezen felismerés fokozatosan vezetett ahhoz, hogy az IUCN és ICOMOS párhuzamosan, s egymástól eléggé elkülönülten végzett szakértői közreműködésén változtatni kellett, s megszületett az igény a két szervezet szorosabb együttműködésére. Ez azt eredményezte, hogy mára már elfogadott, hogy egy vegyes kategóriájú helyszín vagy kultúrtáj esetén mindkét szervezet közreműködik a szakmai kérdések megvitatásában a felterjesztések, szakértői látogatások és még egy sor hivatalos eljárás alkalmával.

Ennek és az egységesített eljárásrend ellenére a két szervezet szemlélete, munkamódszere továbbra is meglehetősen elkülönül, amely fenntart egy széles, ám nem áthidalhatatlan szakadékot a két szervezet között.  Ám mindkét szervezet részéről megszületett az igény és szándék, hogy módszeres párbeszédekre és háttérvizsgálódásokra alapozva közösen vonjanak le következtetéseket, s jelöljék ki a következő lépéseket ahhoz, hogy hidat verjenek a szakadék két oldalának összekapcsolására. Ezen szándék és első lépései a kísérleti és felfedező jellegű Connecting Practice programban öltött formát.

 

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31           
2022. október
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm
Tourinform

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
LÁTOGATÓKÖZPONT

+36 52 589-000

 

 

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ