Connecting Practice III.

III. Connecting Practice – A Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta világörökségi helyszín, mint esettanulmány

A program eddigi két fázisában konkrét vegyes kategóriájú és kultúrtáji világörökségi helyszíneket vizsgáltak az IUCN és ICOMOS által felkért szakértők. A helyszínek kiválasztásában a tematikai és földrajzi kiegyenlítettség fontos szerepet játszott.

Az első fázisba (2013-15) bevont világörökségi helyszínek:

 • Petroglyph Complexes of the Mongolian Altai (Mongólia);
 • Konso (Etiópia);
 • Sian Ka’an (Mexikó)

A második fázisba (2015-2017) bevont világörökségi helyszínek:

 • Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta (továbbiakban HNP VÖH)
 • Maloti-Drakensberg Park (Dél-Afrika, Lesotho)

A HNP VÖH projekt helyszínen tevékenykedő munkacsoport a következő összetételben működött:

 • Koordináció: Leticia Leitao (IUCN), Leanna Wigboldus (ICOMOS)
 • ICOMOS:
  • Luisa De Marco
  • Nora Mitchell
 • IUCN: Goran Gugic
 • Dr. Balog Ágnes (Forster Központ, Miniszterelnökség)
 • Tolnay Zsuzsa (Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság)

Mi a fókusz?

A program két általánosabb, más világörökségi helyszín szempontjából is releváns kérdést vizsgált. Egyik kérdésfeltevés kapcsán azt elemezték a szakértők, hogy mely értéktípusnak, -elemnek milyen mértékű kapcsolódása van a világörökségi helyszínt fémjelző kiemelkedő egyetemes értékkel. A másik fő kérdéscsoport arra vonatkozott, hogy a „gondoskodás” és „kezelés”, mint két rokon, de mégis jelentősen más tevékenység, hogyan nyilvánul meg a Hortobágy esetében. A harmadik kérdés kifejezetten a HNP VÖH-re szabott volt, hiszen a közösségi legeltetés és egy pásztorképzés szükségességét, lehetőségeit vizsgálta. 

Helyszíni látogatások:

A kísérleti programba a HNP VÖH csak viszonylag későn, 2016 nyarán került. Az első szakértői látogatás 2016. október 2. és 7. között zajlott, amelynek során a szakértők a nemzeti park igazgatóság munkatársain kívül önkormányzat, legeltetési társulások és egyéb gazdálkodók, civil szervezetek képviselőinek  nézőpontjából is megismerhették a területet és a fenti kérdésekkel kapcsolatos kérdéseket.

 

Ahány ember, annyi megélése a pusztának , legyen az nemzetközi szakértő, természetvédelmi szakember, vagy gazdálkodó állattartó – vendégségben a Doró-Gáti Pjt-nél.

 

Hortobágy település a világörökségi helyszín központi településének tekinthető, de sok kihívással kell szembenéznie. Az együttműködés ebben elengedhetetlen.

 

Ismerkedés a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. tevékenységével

 

A Hortobágyi Természetvédelmi Egyesület és a helyi állattartók a balmazújvárosi Nagysziken meséltek mindennapi tevékenységükről

A második látogatásra (2017. február 21-23.) azért volt szükség, mert méretéből, komplexitásából adódóan a helyszínnel kapcsolatban számos kérdést részleteiben kellett újra megvizsgálni, elemezni, majd ezek eredményét visszailleszteni a „nagy egészbe”

 

A világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékének, értékelemeinek elemzése, a kezeléssel kapcsolatos kihívások összefüggései még a sokat tapasztalt szakértőknek is feladta a leckét.

De mi lett ennek a nagyrészt elvi gyakorlatnak az eredménye? Erről számolunk be a cikksorozat záró részében…

Tolnay Zsuzsa
világörökségi szakreferens

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet