Turizmus - Hírek 2020-05-14

A fény nemzetközi napján:
A fényszennyezésről – világosan!

 

Az UNESCO kezdeményezésére 2015-ben tartották meg A fény nemzetközi évét.
Azóta
május 16-án ünnepeljük  A fény nemzetközi napját.

Mivel a fénynek „árnyoldalai is vannak”, ilyenkor a fényszennyezés csökkentésének és a természetes éjszakai táj, a sötét égbolt megőrzésének fontosságára is fel kell hívni a figyelmet. Különösen fontos ez a Hortobágyi Nemzeti Park szempontjából, mely Nemzetközi Csillagoségbolt-park címmel is büszkélkedhet.

Igazgatóságunk részt vesz a Night Light Interreg programban, melynek egyik luxemburgi eseményén figyeltünk fel az ottani helyes világítási útmutatóra. Kezdeményezésünkre az Agrárminisztérium Környezetügyért felelős Államtitkársága messzemenő anyagi és szakmai támogatásával, a téma legavatottabb szakembereinek bevonásával elkészült „A fényszennyezésről – világosan!” című útmutató a mesterséges éjszakai világítás felelős, természetkímélő alkalmazásának elősegítésére.

A kiadvány remélhetően a hivatásos természetvédőkön túl széles körbe eljut, így önkormányzatoknak, beruházóknak, világítási rendszerek tervezőinek, kivitelezőinek és mindazoknak hasznos lehet, akik kapcsolatba kerülnek kültéri fényforrások létesítésével és felelősen gondolkodva tenni kívánnak a fényszennyezés kiküszöbölése, csökkentése érdekében.

A természetes éjszakai környezetet és az élővilágot, az ökológiai szolgáltatásokat, sőt az emberi egészséget is veszélyeztető fényszennyezés mennyisége az egész világon, így hazánkban is jelentősen nőtt az elmúlt évtizedekben. A fenti kedvezőtlen trend pozitív irányú változását kívánja elősegíteni az Agrárminisztérium és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság gondozásában, a Világítástechnikai Társaság szakmai támogatásával, nemzetipark-igazgatóságok, felsőoktatási intézmények, kutatóhelyek, természetvédelmi hatóságok munkatársainak közreműködésével, a „Környezeti elemek védelme” című AM fejezeti kezelésű előirányzat finanszírozásával elkészült útmutató. Az útmutató a Természetvédelem hivatalos honlapján érhető el.

A címlap és néhány oldal képe: 



A kiadvány borítója 

Készítette:
Gyarmathy István  - HNPI 

                                

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet