A csárdák születése

A csárdák születése

A csárdák a török kiűzése után növekvő közbiztonsággal, a nagy határú mezővárosok és falvak között húzódó forgalmas utak mentén épültek. A Hortobágyon ilyen ősi útvonal volt a Só-út is, amelyen Máramarosi sóbányákból tutajon szállított sót vitték a középkorban a felső-tiszántúli vidék ellátására a tiszafüredi révtől. Ennek állomásai a Patkós, a Meggyes, a Nagyhortobágy, a Kadarcsi és Látóképi csárdák voltak.

Fontos szerepet töltöttek be az akkor gyalogosan, lóháton, fogatokkal, illetve szekerekkel zajló közlekedés és kereskedelem fellendülésében.

Az utazók és hajcsárok, a jószág két etetése és itatása között kényelmesen megtehető távolságonként épült csárdáknál láthatták el magukat és a nagyobb csárdák melletti szekérállások fedele alatt kifogott, elcsigázott állataikat. A környéken legeltető pásztoroknak, közeli falvak és tanyák lakosságának is fontos intézménye volt. Hírhozó, üzenetközvetítő központ a pusztaságban, ahol a barátok, ismerősök találkoztak egymással, utazók mondták el a legújabb híreket, körözvények, hirdetmények közhírré tétettek.

A városoktól, községektől éves díj fejében kivett csárdák bérlői, a csárdások, kocsmárosok, jobbára csak italkiméréssel foglalkoztak. A csárdák vendégfogadó jellege csak később alakult ki. A berendezés elmaradhatatlan része volt a kármentő, amely, mint neve is jelzi, arra volt hivatva, hogy az ital hatására könnyen törni-zúzni, verekedni kezdő vendégek keze ügyéből oda mentsék a törékeny holmit.

A XIX. század közepén még majd negyven működő csárda felett a császári hatóságoknak a bujdosó honvédok, szegénylegények, betyárok miatti zaklatásai, de még inkább a vasútvonalakra, később az ármentesítésekkel a köves utakra átterelődő forgalom húzta meg a vészharangot.

Az utolsó fellendülést a turizmus megjelenése hozta, amit a pusztai romantikára szomjazó látogatók, a hajdani, bőséges zsákmánnyal kecsegtető vadlúdvonulás iránt érdeklődő vadászok, a múlt század 60-as éveitől a lovasrendezvények, pusztaprogramok résztvevői, manapság pedig a kulturális és természeti értékekre kíváncsi ökoturisták kiszolgálása jelent.

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet