Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
A csárdák születése

A csárdák születése

A csárdák a török kiűzése után növekvő közbiztonsággal, a nagy határú mezővárosok és falvak között húzódó forgalmas utak mentén épültek. A Hortobágyon ilyen ősi útvonal volt a Só-út is, amelyen Máramarosi sóbányákból tutajon szállított sót vitték a középkorban a felső-tiszántúli vidék ellátására a tiszafüredi révtől. Ennek állomásai a Patkós, a Meggyes, a Nagyhortobágy, a Kadarcsi és Látóképi csárdák voltak.

Fontos szerepet töltöttek be az akkor gyalogosan, lóháton, fogatokkal, illetve szekerekkel zajló közlekedés és kereskedelem fellendülésében.

Az utazók és hajcsárok, a jószág két etetése és itatása között kényelmesen megtehető távolságonként épült csárdáknál láthatták el magukat és a nagyobb csárdák melletti szekérállások fedele alatt kifogott, elcsigázott állataikat. A környéken legeltető pásztoroknak, közeli falvak és tanyák lakosságának is fontos intézménye volt. Hírhozó, üzenetközvetítő központ a pusztaságban, ahol a barátok, ismerősök találkoztak egymással, utazók mondták el a legújabb híreket, körözvények, hirdetmények közhírré tétettek.

A városoktól, községektől éves díj fejében kivett csárdák bérlői, a csárdások, kocsmárosok, jobbára csak italkiméréssel foglalkoztak. A csárdák vendégfogadó jellege csak később alakult ki. A berendezés elmaradhatatlan része volt a kármentő, amely, mint neve is jelzi, arra volt hivatva, hogy az ital hatására könnyen törni-zúzni, verekedni kezdő vendégek keze ügyéből oda mentsék a törékeny holmit.

A XIX. század közepén még majd negyven működő csárda felett a császári hatóságoknak a bujdosó honvédok, szegénylegények, betyárok miatti zaklatásai, de még inkább a vasútvonalakra, később az ármentesítésekkel a köves utakra átterelődő forgalom húzta meg a vészharangot.

Az utolsó fellendülést a turizmus megjelenése hozta, amit a pusztai romantikára szomjazó látogatók, a hajdani, bőséges zsákmánnyal kecsegtető vadlúdvonulás iránt érdeklődő vadászok, a múlt század 60-as éveitől a lovasrendezvények, pusztaprogramok résztvevői, manapság pedig a kulturális és természeti értékekre kíváncsi ökoturisták kiszolgálása jelent.

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ