Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
"Csárdák útja" tematikus útvonal

Utazzunk együtt a „történelem országútján”, a csárdák útján!

 

A „Csárdák útja” tematikus útvonal a régi, Debrecen és Pest közötti állathajtó, kereskedelmi és postaútvonalként is szolgáló Sóúton vezeti végig a látogatókat, több helyszínen bemutatva a Hortobágy környéki csárdák, és a pusztát benépesítő pásztorok világát. Hortobágyon a legidősebb és a legnagyobb csárdánk történetét, az egykori pusztai közlekedést, és az itt megfordult híres embereket külön kiállítás mutatja be. A Nagycsárda mellett, az egykori szekérállás épületében, a Hortobágyra jellemző pusztai legeltető állattartást és az ahhoz kapcsolódó pásztoréletet élőképekkel, vetítésekkel életre keltő Pásztormúzeum várja a látogatókat. A Körszín kiállítását a térségre jellemző kézműves mesterségek élőképszerű megjelenítése teszi érdekessé a kovács, a bognár, a csizmadia, a mézeskalács készítő, a kalapos, a fazekas, a kötélverő, a szíjgyártó mesterek korhűen berendezett műhelyeivel.

A csárda útvonal nyugati kapuja a Tiszafüred határában lévő, legeredetibb állapotában fennmaradt Meggyes csárda, míg a keleti végén az egykor debreceni földön álló Kadarcsi csárda tornácos épülete található.

 

 

Ha a Hortobágyra, a Magyar Pusztára érkezünk, mi is, akárcsak a múlt utazói, a végeláthatatlan fű- és nádtenger vándorai, vagy még inkább vendégei leszünk. A többnapos út közben megszomjazunk, megéhezünk. A puszta étvágyat csinál, finom ételekhez, hűsítő italokhoz, na meg sokszínű látnivalóihoz is.

A csárdák több évszázados falai között napjaink turistái is felfrissülést nyerhetnek, a Hortobágyi csárdában tájjellegű ételekkel csillapíthatják éhségüket.

A Hortobágyi Nemzeti Parkon keresztül keletről nyugat felé haladó tematikus útvonal mentén azonban sok egyéb látnivaló is akad, mint a Szálkahalmi tanösvény, Hortobágy községben a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontja, illetve a Hortobágyi csárdán kívül a Kilenclyukú híd, a Pásztormúzeum és a Körszín kézműveskiállítás és ajándékbolt is. A hídon áthaladva, a Hortobágy folyó mentén juthatunk el a Hortobágyi Vadasparkba. Itt érkezünk el egy mozgalmas nap végére. Érdemes kényelmes szállást foglalnunk, például a mátai Fecskeház Erdei Iskolában.

Másnap új kalandokra indulhatunk Európa egyik legfontosabb vízimadár-élőhelyén haladó Hortobágy-halastavi Kisvasúton, majd Budapest irányában a Meggyes csárdát és az Egyek-pusztakócsi mocsarak mellett található górési Madárrepatriáló állomást kereshetjük fel.

 

Vágjon neki Ön is a „csárdák útjának”, hogy felüdülve, élményekkel gazdagodva térjen haza!

 

További információ:

Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Tourinform Hortobágy

Hortobágyi Nemzeti Park

4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.

Telefon: 52/589-000 • 52/369-140

E-mail: info@hnp.hu • hortobagy@tourinform.hu

 

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ