Meggyes csárda múzeum

Meggyes csárda múzeum

 

GPS: 47°35'6.58"N;
20°58'26.95"E
Telefon: Tel.: 52/589-000
E-mail: info@hnp.hu
Megközelítés: A 33-as út mentén az 54-es vagy a 60-as kilométerkőnél lekanyarodva kizárólag gyalogosan vagy kerékpárral, földúton. (A megközelíthetőség időjárásfüggő!)
 

 

A Meggyes csárda a Tiszafüred és Kócs határát jelölő hasonnevű halom tövében épült a XVII. sz. utolsó évtizedeiben. A jelenlegi épületet a korábbi leégése után Tiszafüred város tanácsa építtette 1760-1770 között. 1902-ben kétezer koronáért Czinege János kondás számadó vásárolta meg, a későbbi híres gulyásszámadó, „Gróf Czinege” édesapja.

Az egykori sóút mentén létesült, de múlt század elején kijelölt új nyomvonal miatt mára a közúttól  távolabb eső, pusztai környezetben található csárda kiállítása a korabeli bútorokkal, tárgyakkal berendezett tisztaszobát, füstös konyhát, az ivót és a csárdás szobáját mutatja be.

A Meggyes csárda a füredi, ohati és az egyeki csendőrjárőrök éjszakai találkozóhelye volt, mégis kötődik hozzá betyártörténet is. A csárda működési engedélyét 1952-ben bevonták, és hamarosan a Hortobágyi Állami Gazdaság raktára lett. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alapítása után egyik legfontosabb feladatának tekintette a Meggyes csárda megmentését: 1975-ben felújította és múzeummá alakította. A csárdamúzeum három helyiségének kialakítása és a belső berendezése a Meggyes csárda századfordulós életét és hangulatát idézi vissza.

Látogatható:
A meghirdetett túraidőpontokban, vagy önállóan március és október között, de a látogatás előtt 2 nappal előzetes bejelentkezés szükséges.
Bejelentkezés: Tel.:52/589-000 (hétfő kivételével 9.00-15.45)
• E-mail: info@hnp.hu
 

Árak:
1.500 Ft/fő szakvezetési díj + nemzeti parki belépőkártya

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet