Hortobágyi csárda kiállítás

Hortobágyi csárda kiállítás

 

Cím: 4071 Hortobágy, Petőfi tér
Telefon: Tel.: 52/589-000 • 52/369-140
Megközelítés: Hortobágy központjában, a 33-as főút mentén, a Kilenclyukú híd lábánál.
 

 

A Hortobágyi Nagycsárda kultúrtörténeti, és építészeti örökség, kiemelt műemlék. A 18. században épült népi klasszicista épület, az Alföld leghíresebb, legnagyobb csárdája, és egyben Hortobágy legrégibb építménye. A kiállítás az első formájában 1699-től létező hortobágyi vendégfogadó történetét, a pusztai közlekedést és a csárda híres vendégeit mutatja be multimédiás eszközökkel, viseletpróbával és fotópontokkal.

A Hortobágyi csárdát Debrecen városa 1699-ben a pusztán átvezető ún. Sóút mentén, a Hortobágy folyónál lévő vámszedőhely és postaállomás mellett építtette. Az elmúlt korok igényeinek megfelelően többször átépítették, bővítették, végleges történeti formáját a XIX. század elején nyerte el. A Hortobágyi csárda története, mint a nagyobb utak és folyóvízi átkelőhelyek mentén települt csárdáké, szorosan kapcsolódott a mellettük létesült szekérálláséval és a hídéval. A híres Kilenclyukú híd pillérei szomolyai dácittufából, a járófelület Hegyaljáról szállított kockakövekből épült, 1827-1833 között. Az utazókon, marhahajtókon kívül a környéken legeltető pásztoroknak, közeli falvak és tanyák lakosságának is fontos intézménye volt a csárda. A puszta életében jelentős szerepet betöltő Hídi vásárnak is központi helye volt a csárda, ahol sikeres üzletre rögtön áldomást is ihattak a felek. A több mint háromszáz éves épület, ahogy a múltban, ma is az utazók és a turisták igényeit igyekszik kiszolgálni.


Látogatható:

 

szeptember: kedd-péntek: 8.00 - 16.00 szombat-vasárnap
9.00-16.00
október: kedd-péntek: 8.00 - 16.00 szombat-vasárnap
9.00-16.00

A Hortobágyi Csárda Kiállítás és a Tourinform Hortobágy iroda hétfőnként zárva tart!

    

Belépőjegy árak:
A kiállítás ingyenesen látogatható.


Kedves Vendégeink!

A “Világörökségünk - a Puszta” elnevezésű GINOP pályázat keretében a Pásztormúzeum, a Körszín és a Látogatóközpont kiállításai megújulnak, egy új kávézó kerül kialakításra, míg a Körszín helyén épül meg a HortobágyInfó épülete, amely elkészültekor a Tourinform Irodának is helyet ad majd.

A felújítással érintett Pásztormúzeum, a Körszín és a HNP Látogatóközpont idén a felújítási munkálatok miatt nem látogathatóak annak érdekében, hogy a későbbiekben megújulva, világörökségi helyszínhez méltóan fogadják ismét az érdeklődőket.

Megértésüket köszönjük!

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet