Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Hortobágyi csárda kiállítás

Hortobágyi csárda kiállítás

 

A Hortobágyi Csárda Kiállítás ISMÉT látogatható!
NYITVA: 2022 augusztus 11. - október 31. között. A Tourinform Iroda ezzel egy időben átköltözött a Körszín kiállítás épületébe, mely utóbbi ad helyet a vadasparki jegypénztárnak is!

 

Cím: 4071 Hortobágy, Petőfi tér
Telefon: Tel.: 52/589-000 • 52/369-140
Megközelítés: Hortobágy központjában, a 33-as főút mentén, a Kilenclyukú híd lábánál.
 

 

A Hortobágyi Nagycsárda kultúrtörténeti, és építészeti örökség, kiemelt műemlék. A 18. században épült népi klasszicista épület, az Alföld leghíresebb, legnagyobb csárdája, és egyben Hortobágy legrégibb építménye. A kiállítás az első formájában 1699-től létező hortobágyi vendégfogadó történetét, a pusztai közlekedést és a csárda híres vendégeit mutatja be multimédiás eszközökkel, viseletpróbával és fotópontokkal.

A Hortobágyi csárdát Debrecen városa 1699-ben a pusztán átvezető ún. Sóút mentén, a Hortobágy folyónál lévő vámszedőhely és postaállomás mellett építtette. Az elmúlt korok igényeinek megfelelően többször átépítették, bővítették, végleges történeti formáját a XIX. század elején nyerte el. A Hortobágyi csárda története, mint a nagyobb utak és folyóvízi átkelőhelyek mentén települt csárdáké, szorosan kapcsolódott a mellettük létesült szekérálláséval és a hídéval. A híres Kilenclyukú híd pillérei szomolyai dácittufából, a járófelület Hegyaljáról szállított kockakövekből épült, 1827-1833 között. Az utazókon, marhahajtókon kívül a környéken legeltető pásztoroknak, közeli falvak és tanyák lakosságának is fontos intézménye volt a csárda. A puszta életében jelentős szerepet betöltő Hídi vásárnak is központi helye volt a csárda, ahol sikeres üzletre rögtön áldomást is ihattak a felek. A több mint háromszáz éves épület, ahogy a múltban, ma is az utazók és a turisták igényeit igyekszik kiszolgálni.


Látogatható:

 

augusztus: 10.00 - 17.00 hétfőn, kedden zárva
szeptember: 10.00 - 16.00 hétfőn, kedden zárva
október: 10.00 – 16.00 hétfőn, kedden zárva
november 1. - március 11. zárva  

 

Ünnepnapok nyitvatartás rendje:
augusztus 20.: 10.00 – 17.00           

Belépőjegy árak:
A kiállítás 2022-ben ingyenesen látogatható.


Kedves Vendégeink!

A “Világörökségünk - a Puszta” elnevezésű GINOP pályázat keretében a Pásztormúzeum és a Látogatóközpont kiállításai megújulnak, egy új kávézó kerül kialakításra, míg a Körszín helyén épül meg a HortobágyInfó épülete, amely elkészültekor a Tourinform Irodának is helyet ad majd.

A felújítással érintett Pásztormúzeum, és a HNP Látogatóközpont idén a felújítási munkálatok miatt nem látogathatóak annak érdekében, hogy 2023-ban megújulva, világörökségi helyszínhez méltóan fogadják ismét az érdeklődőket.

Megértésüket köszönjük!

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ