Turizmus - Hírek 2024-03-28


Húsvéttól már látogathatóak
a Pásztormúzeum és
a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontja
 

Ünnepélyes keretek között nyitottuk meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság megújult kiállításait.
 



 

A Világörökségünk a Puszta GINOP-7.1.9-17-2018-00024 azonosító számú támogatás révén nem csak az épületek külső megjelenése változott, hanem belső terei, kiállítási tartalmai is korszerűsödtek, új funkciókkal bővültek.

 

Megújult a Pásztormúzeum
 

A projekt keretében az UNESCO kulturális világörökségének részét képező, műemléki védettségű egykori szekérállás a műemléki helyreállítást követően a több, mint 100 évvel korábbi arcát mutatja. Az épületben „A természettől állattenyésztésre rendelve” című kiállítás a pásztorok különleges tudásáról szól.



 

A kiállítás, mely a pásztorévkör jeles eseményei mellett, a pásztorok tevékenységének látványos elemeit is bemutatja, központi eleme egy olyan palást, melynek külső oldalát körbe járva a puszta négy évszakos arcát ismerhetjük meg interaktív játékok, látványos filmek és fizikai erőpróba játék segítségével. Mennyezeti sávjában a pásztorok csillagismerete is kibontakozik. A körsétát követően betérve egy „szupersziget” belső terébe egy lebilincselő rövidfilm röpít minket a puszta drámai akciókkal és csendes, meghitt pillanatokkal vegyes világába, melynek révén „sűrített” pusztai élményutazás részesei lehetünk. Aki több időt szán a Hortobágy ilyen formában való megismerésére, annak a Kolompoló komponáló, a Gyere legeltess!, a Pirkadattól alkonyatig egységeket, vagy a családosoknak szóló Kalapmese játékos tárlatvezetőjét ajánljuk kipróbálásra. A világ és hazánk pásztorai fal folyamatosan bővülő szelfi videós arcképcsarnokként a  pásztorok jövőnek szóló üzeneteitközvetíti.



 

A Pásztormúzeum jegypénztára a mellette lévő köralapú nádtetős Hortobágy Infó épületében található, ahol teljes körűen tájékozódhatunk a különféle turisztikai attrakciókról, vásárolhatunk belépőjegyeket, ajándéktárgyakat. Közvetlenül a Tourinform irodától induló elektromos kisbuszokkal tehetünk látogatást a Hortobágyi Vadasparkba.
A Pásztormúzeum nyitva tartása ITT érhető el.

 

Jelentős változáson esett át a HNP Látogatóközpontja



 

Az épület előtti területen egy új közösségi tér jött létre, padokkal árnyékot adó pergolával, melynek központi eleme a már közel egy éve felavatott daru szobor. A Hortobágy Cafe világörökségi központhoz méltó hangulatával várja vendégeit, s joggal számíthat arra, hogy a családosok kedvenc helyévé válika szomszédos Délibáb játszótérrel együtt. A Látogatóközpont ajándékboltjában beszerezhetjük többek között a Hortobágyi Nemzeti Parki Termék védjegyeseinek árucikkeit is.

 

Megújultak, bővültek a Látogatóközpont kiállításai
 

A „Hortobágy természete” című kiállítás, mely az épület első részében, két szinten kapott helyet. Interaktív módon ismerteti meg a Hortobágy természeti gazdagságát, a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságát. Rávilágít a természeti értékekre, felkelti a látogató érdeklődését és felkészíti őt a nemzeti park területén elérhető tanösvény-túrákra.



 

Az épület külön részében, a Pusztai Kincsestárban berendezett „Jószág haszna” kiállításban fényt deríthetünk arra, hogy ha a gazdálkodó ember értő módon használja a pusztát, akkor természeti környezete és a legelő jószág - évről évre megújulva - mi minden kincset kínál számára ma is.



 

A galéria a hortobágyi pásztorok és a mezővárosok cívis polgárainak régi öltözeteit sorakoztatja fel. Tágas belső „udvarán” kézműveskedésre, játszóházi foglalkozásokra nyílik lehetőség.  A kincsestár „lepecsételt szobájában” átélhető egy szekérutazás kalandos valósághű VR- élménye, miközben Hortobágy híres-neves személyiségeinek bőrébe képzelhetjük bele magunkat, például Sós Pista betyáréba is.

A Hortobágy természete interaktív kiállításról ITT és a Pusztai Kincsestár - a jószág haszna kiállításról ITT érhetőek el részletes információk. 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet