Turizmus - Hírek 2022-01-24


Banner kép a rendezvényről


Program

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nkft. és a Terepszemle Stúdió közös akciója a téli szezonban. A Mátai Ménes istállói, a HNPI Szatmáritelken lévő juhhodályai, valamint a Pusztai Állatpark állattartó létesítményei kitárják kapuikat és rendhagyó módon, az állataikat gondozó pásztorok és állatgondozók vezetésével ismerkednek meg a látogatók a téli Hortobágy legifjabb jövevényeivel, az idei csikókkal, racka bárányokkal, mangalica malacokkal és szürke borjúkkal, valamint napos csibékkel, kis kacsákkal és libákkal, kecskegidákkal és szamár csacsikkal. Az esemény központi helyszíne, ahonnan indulnak, és ahová érkeznek a különféle túrák, a Hortobágyi Csárda, ami ekkor nyitja meg kapuit ismét vendégei előtt a 2022. évben, s csendül föl falai között a cigányzene.

Hely és időpont: Hortobágy, 2022. február 26-27.

 

A vasárnapi nap programjaira már csak a helyszínen fogadunk el jelentkezést korlátozott számban. Szabad helyek korlátlanul már csak az "Apró állatok bemutatója a Pusztai Állatpbarkban" illetve korlátozottan a Báránynéző és Csikónéző programra van a visszamondások függvényében. Erről kizárólag a helyszínen a Hortobágyi Csárda épületében működő pénztárban tudunk felvilágosítást adni. 

 

Az akcióban részvevő intézmények részletes programismertetője: 

 

  1. Pusztai Állatpark kisállat simogatója

Mi a különbség a kiskacsa, a liba és a csirke között? A baromfi simogatóban szakvezető segítségével megismerhetik a látogatók a különböző baromfiak pelyhes fiókái közötti különbségeket és akár kézbe is vehetik a frissen kikelt kis állatokat. Ezen kívül az állatsimogatóban találkozni lehet testközelből nyuszikkal, kecskével, birkával, de közelről megszemlélhető a mangalica malacok, vagy a kisborjú és a fiatal csacsi is. A „pelyhes fiókák tanyán” óránként szakvezetés, keretében kézbe is vehetőek lesznek a tollas újszülöttek, valamint a látogatókat büfé is várja ezen a hétvégén. A belépőjegyeket ezen a hétvégén a rendezvényre a Hortobágyi Csárdában lehet megvásárolni, ám onnan egyénileg – saját autóval, vagy közel 1,5 km-es sétával - van lehetőség eljutni az Állatparkba, ami 9.00 és 16.00 óra között várja látogatóit. Járatok - Árak Jelentkezek rá!

Kép a kislibákrólKép a nyuszisimogatásról
 

  1. Bárányokkal ismerkedés a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság racka törzsállományában

A juhász számadó kalauzolásával fény derül arra, mi a különbség egy apa és egy anyajuh között, vagyis milyen jegyek alapján lehet megkülönböztetni a kosokat a jerkéktől. Mindeközben megszámoljuk az idei szaporulatot a fekete és a fehér rackaállományban, s a bárányokat kézbe is vehetik a bátrabbak, akár közös selfit is készíthetnek velük. Eközben megmutatjuk, hogy hogyan is tartjuk a hodályban a jószágot. Aki ellátogat programunkra, megtudhatja, mit takar az "elkülönített állomány" kifejezés, vagyis, amikor külön, elválasztva láthatóak az ún. „elletlenek”, a „közel ellősök”, a „fias anyajuhok”, vagy éppen a „fogadtatóban lévő bárányukkal összezárt ikres anyajuhok”. Tudjuk meg, hogy telnek a téli napok a juhászatban! Lessük meg munka közben a juhászt! Látni fogjuk, hogy milyen nehéz tudomány a juhok befogása juhászkampóval, vagy milyen a körmölés, de akár a pásztor legfőbb segítőinek, a pásztorkutyáknak a tanítása is.  Miért van szükség arra, hogy a kutya tudja a „botra ugatást”?  Végül megcsodálhatjuk, milyen szépen szólnak a kolompok, csengők, vagy akár a pergők, s a program végén felmelegedhetünk egy forró teától. A bárányokhoz egy a csárdától menetrend szerint induló buszjárat szállítja a látogatókat. Járatok Árak Jelentkezek rá!

Kép egy komondor kölyökrőlkép a kis racka juhokról
 

  1. Csikónézőben a Mátai Ménes istállóban

Vendégeink a Hortobágyi Csárdától menetrendszerűen közlekedő lovas kocsikon érkeznek a Mátai Ménesbe, ahol egy forró teától felmelegedve csikós számadónk mutatja meg az idén született kiscsikókat és mesél a ménes mindennapjairól. A központi és az anyakanca istállóban akár testközelből megismerkedhetnek, és meg is simogathatják a kis jövevényeinket, vagy sétálhatnak a ménes épületei között. A mátai látogatás után Hortobágy központjába lovas kocsival érkezhetnek vissza. Járatok Árak Jelentkezek rá!

Kép a kiscsikórólKép a kiscsikóról

 

Program naponta 9.00-16.00 között

9.00-16.00: helyi termék vásár
9.00-15.00: pénztár, központi információ
9.00-17.00: Téli álmából ébred a Hortobágyi csárda, idén először ezen a hétvégén tárja ki kapuit, s várja vendégeit a több, mint 300 éves csárda, s szólal meg falai között a cigánymuzsika

Járat indulások:

Egy-egy program időtartama oda és vissza utazással kb. 1-1 óra 20 perc.

Ezen a hétvégén kizárólag a Hortobágyi csárdánál működő jegypénztárban vásárolt jegyekkel látogathatóak az akcióban részvevő helyszínek! A rendezvény idején a Hortobágyi Vadaspark és a Madárkórház egységesen kedvezményes (diák) belépővel látogatható a „Nyitott istálló” program karszalagos vendégei részére, s ahol testközelből találkozhatnak különféle vad állatokkal.

Jegyárak:

Információ, regisztráció

 A vasárnapi nap programjaira már csak a helyszínen fogadunk el jelentkezést korlátozott számban. Szabad helyek korlátlanul már csak az "Apró állatok bemutatója a Pusztai Állatpbarkban" illetve korlátozottan a Báránynéző és Csikónéző programra van a visszamondások függvényében. Erről kizárólag a helyszínen a Hortobágyi Csárda épületében működő pénztárban tudunk felvilágosítást adni. 

A programon ajánlott az időjárásnak megfelelő meleg öltözet!

 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet