Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Online előadás

Korábbi előadásaink

A Szatmár-Bereg keresztesvipera állományának változása a Tájvédelmi Körzet megalakulása óta

2022. április 21., 18.00

Előadó: Somlai Tibor

 

 

„NEMSZERETEM” ÁLLATOK: Idegenből betelepült, behurcolt, inváziós rovarok

2022. április 7., 18.00

Előadó: Dr. Tallósi Béla

 

 

Hortobágy növényvilága

2022. március 24., 18.00

Előadó: Lesku Balázs

 

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság ragadozó madarai

2022. március 10., 18.00

Előadó: Tihanyi Gábor

 

 

Vadlovak Hortobágyon

2022. február 17., 18.00

Előadó: Csobán Péter

 

 

40 éves a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet

2022. február 3., 18.00

Előadó: Habarics Béla

Az előadás első néhány perce technikai okok miatt nem került rögzítésre. Erről a pár diáról az alábbiakban olvashatnak egy rövid összefoglalót az előadó tollából.

A szatmár-beregi táj fő jellegzetessége mindig is folyóvizekben és a természetközeli erdőkben való gazdagság volt. A térséget még a XVIII. században is szinte összefüggő mocsaras erdőségek borították. Később a Tisza szabályozása, a lakosság létszámának növekedése, a gazdálkodás átalakulása folyamatosan növelte az irtásokon kialakult gyepek és szántók arányát. Kisebb-nagyobb erdőségei, az évszázados fákkal tagolt legelők páratlan szépségük mellett ritka, veszélyeztetett növényeknek és állatoknak biztosítanak élőhelyet. Mindezen értékek fenntartása érdekében még a 70-es évek végén kezdték el, egy nagykiterjedésű védett terület kialakítását (jelentősen kibővítve az 1952-ben védetté nyilvánított alig 85 ha-nyi, 4 kisebb részből álló erdő és lápterületet). Ennek eredményeként 1982 novemberében 22.246 hektáron hozták létre a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetet, melyből 2.307 hektár fokozottan védett. A természeti értékek megőrzését és a védett területek kezelését a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság látja el. A tájvédelmi körzet megalakulása óta tovább bővült a védelem alatt álló területek kiterjedése.  A természetvédelmi törvény és az erdőrezervátumokról szóló rendelet eredményeként minden láp természetvédelmi oltalom alá került és az erdőrezervátumok legértékesebb részei fokozott védelembe részesültek.  A nemzetközi védelem alatt álló területek sorát a Felső-Tisza teljes hullámtere nyitotta, mely 2003-ban bekerült a Nemzetközi Jelentőségű Vadvizek jegyzékében és ezáltal Ramsari területté vált, majd az uniós szabályoknak megfelelően a Szatmár-Beregben is kijelölésre került a Natura 2000 hálózat, ami közel 50 ezer hektáron jelent európai védettséget.

Ez a vidék hazánk folyóvizekkel legjobban ellátott tájainak egyike. Vízrendszere mindmáig élő, formáló és formálódó. A Felső-Tisza vizét baloldalon a Túr természetszerű (Öreg-Túr) és mesterséges ága (Ásott-Túr), valamint a jelentősen átalakított medrű Szamos és a Kraszna folyó gyarapítja. Ezenkívül se szeri, se száma a kisebb – részben természetes, részben mesterséges – vízfolyásoknak (pl. Gőgő-Szenke, Csaronda, Szipa).

A szabályozás után az árvízvédelmi töltések a Tisza árterét egy keskeny hullámtéri és egy erősen megváltozott hidrológiai sajátságokkal bíró mentett ártéri területre osztották. A holtmedrek jelenlegi állapota igen különböző, természetvédelmi szempontból legfontosabbak az ún. „szentély típusúak”.

 

 

2021-ben megtartott előadásaink

Pásztorok csillagai

2021. május 13. 18:00

Előadó: Gyarmathy István 
 

 

 

Kétéltűek és védelmük

2021. április 22., 18.00 óra 

Előadó: Dr. Mester Béla

 

 

45 éves a Földikutya Rezervátum

2021. április 8., 18.00 óra 

Előadó: Demeter László

 

Tavaszi virágritkaságok az Észak-Alföldön

2021. március 18., 18.00 óra 

Előadó: Lesku Balázs

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ