Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
A programról

Ifjú Kócsagőr Program

 

Az Y-Triász, melynek tagjai a 30Y zenekar, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, 2013-ban elhatározta, hogy létrehozza az „Ifjú Kócsagőr” programot, tekintettel a fiatalok kiemelkedő szerepére a természetvédelemben.

A programban az Agrárminisztérium, a 10 Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésének köszönhetően  a több száz jelentkezőből kiválasztott gyakornokok a nemzeti parkokban ismerkedhettek meg a természetvédelem titkaival.

 

A program menete:

Meghirdetés: A programot számos csatornán keresztül, március 22-én, a Víz Világnapján hirdetjük meg. Minden olyan 18-24 év közötti diák jelentkezését várjuk, akik szívesen töltenek kéthetes nyári gyakorlatot egy természetvédelmi őr oldalán, vállalják a különböző megmérettetéseket és elhivatottak a természetvédelem iránt.

A nemzeti park igazgatóságokban is felmérik, hogy kik azok a természetvédelmi őrök, akik szívesen részt vesznek mentorként a programban.

Jelentkezés: Egy megadott űrlapon keresztül kell elküldenie az érdeklődőknek a jelentkezési szándékukat. A Fürge Diák Iskolaszövetkezeten keresztül zajlik a regisztráció. A jelentkezés során meg kell adniuk, hogy melyik nemzeti parkba mennének el gyakornoknak (több helyet is választhatnak).

Jelentkezési határidő: Föld Világnapja

Közvetítés: A szervezők a különböző szűrők segítségével kiválogatják azokat a diákokat, akiket ténylegesen kiközvetítenek a nemzeti park igazgatóságokhoz (max. 50 diák).

Válogató: Az Európai Nemzeti Parkok Napjához kapcsolódóan az adott nemzeti park igazgatósághoz jelentkező diákok, és a programba bekapcsolódó őrök találkozója van. 1 őrhöz maximum 2 diák csatlakozhat, de nem feltétlenül jut minden diáknak természetvédelmi őr.

Kéthetes gyakorlat: Augusztus 20-ig le kell tölteni együtt a minimum 2 hét gyakorlatot. Főbb témák/szempontok:

 1. természetvédelmi kezelési feladat
 2. intézkedés, rendészeti munka
 3. irodai munka
 4. monitoring
 5. tájidegen fajok irtása
 6. csoportvezetés
 7. karbantartás

A 2 hetes gyakorlatról Naplót kell készíteni (dokumentumfotókkal).

Területi döntő: Augusztus 21-31. között az Igazgatóságok kijelölik a napot és a helyszínt.

 • Cél: kiválasztani – melyik természetvédelmi őr és diákja képviseli az Igazgatóságot az országod döntőn
 • Természetvédelmi őrszolgálat-vezető dönt
 • Feladat: készítsen a diák egy ppt-t, melyben bemutatja az adott őrkerületet, ismerteti a természetvédelmi őri feladatokat a saját munkája/gyakorlata alapján, max 10-15 perc.
 • A területi döntőre a diák hozza magával a Naplót..

Országos Döntő: 10 páros juthat be a döntőbe (10 NPI). A döntő 3 napos, ahol a diákok elméleti és gyakorlati kérdésekkel találkozhatnak.

 • Feladat: a területi döntőn előadott ppt, valamint egy könnyített természetvédelmi őri vizsga (tételhúzás, szóbeli vizsga). Gyakorlati, játékos feladatok. A döntőre minden diáknak készülnie kell valami plusszal. Téma: szabadon választott, de a természetvédelemhez kötődjön. Időkeret – max. 5 perc. Néhány ötlet: videó, plakát, játék, montázs, ének, vers, animáció stb.
 • Jutalom: ingyenes, külföldi tanulmányút a nyertes természetvédelmi őr és a diák számára Matula és Tutajos díj megnyerése

Egyéb:

A két hét eltöltött gyakorlati időről heti rendszerességgel megosztásra érdemes fotó küldése az ifjukocsagor@furgediak.hu e-mail címre (minden gyakorlati napról maximum 3 db fotó). A képeket heti rendszerességgel megosztjuk az ifjukocsagor.furgediak.hu weboldalon.

 

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ