Akciós osztálykirándulások 2024-ben

Kirándulási lehetőségek
a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén 

 

A Hortobágy évezredek természeti és tárgyi örökségét, szellemi kincseit őrizte meg. A tájképi értékek, a növény- és állatvilág különös összetétele, sajátos néprajzi-kultúrtörténeti emlékei, az élő pásztorhagyományok, azaz valamennyi tulajdonsága együttesen emeli féltve őrzött nemzeti kincseink sorába. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 2024-ben is számos programmal és újdonsággal várja a Hortobágyra érkező gyermekeket és pedagógusokat!

Az elmúlt években látványos fejlesztések történtek bemutatóhelyeinken, így idén tavasszal egy teljesen megújult Hortobágy fogadja a hozzánk látogatókat! 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság pedagógusok, osztályok részére ajánlja az alábbi programlehetőségeit.

HORTOBÁGY - „Ahol az ég a földet éri”

A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában a „Hortobágy természete” kiállítás földszintjén a Hortobágy tájfejlődése, ismert és rejtett természeti kincsei tárulnak fel. Egy virtuális madarászlest is kipróbálhatnak a látogatók, hogy aztán kedvet kapva, a szabad természetben is megtapasztalhassák a madármegfigyelés élményét. Az emeleten a darvakról, az eltűnt fajokról és az új jövevényekről mesélünk.

A Pusztai Kincsestár kiállítása „a jószág hasznáról”, azaz a legeltető állattartásból származó alapanyagra épülő kézműves mesterségekről szól. Játszóház és viselettörténeti galéria is található itt, az utolsó teremben pedig átélhetjük egy szekérutazás kalandos valósághű VR- élményét.

A XX. század eleji állapotában helyreállított régi szekérállás - ma Pásztormúzeum - a Hortobágyi Csárda épületével és a Kilenclyukú híddal alkotja a puszta történetileg hitelesnek tekinthető és eredeti központját. 

A Pásztormúzeum a puszta világába beavatás első színtere, a bejárattól a kijáratig, a kiállítás sztorijában a kihajtástól a behajtásig ívelve egymásra épülő “témaszigetek” feltárják a természet és a pásztorélet kapcsolódásait.

A kiállítások megtekintésére min. 1,5-2 óra időtartamot érdemes tervezni, de akár fél napot is érdemes rászánni. 

 

Hortobágy-halastavi tanösvény - madarásztúra

A hortobágyi halastavak közül a Hortobágy-Halastó Közép-Európa legnagyobb madárnyugvó- és pihenőhelye. Természeti túránk során a terület leglátványosabb részeit mutatjuk be. Lehetőség nyílik gémfélék, kócsagok, récék, vadlibák megtekintésére. A tanösvény mentén az ún. Bivalyos-tóban egy bivalycsorda is megfigyelhető. A terepen gyalogosan közlekedünk. A javasolt túra hossza 2 km oda-vissza, időtartama 2 óra. Amennyiben a teljes tanösvényt be kívánják járni, a táv oda-vissza 10 km. Igény esetén szakvezetést biztosítunk. Büfé, mosdó, játszótér, fedett kinti foglalkoztató, információs- és interaktív táblák vannak a helyszínen. 

Hortobágyi Vadaspark

A Vadasparkban a vendégek megismerhetik az egykoron Hortobágyon élt állatokat, mint például az őstulkokat, vadlovakat, gödényt és a fakó keselyűt, valamint találkozhatnak darvakkal, vízimadarakkal, vadmacskával, rétisasokkal, görénnyel is. Kiállító terem, büfé, mosdó, játszótér, fedett kinti foglalkoztató, információs- és interaktív táblák vannak a helyszínen.

A program időtartama 1,5 – 2 óra. Igény esetén szakvezetést biztosítunk.
 

A Hortobágyi kirándulásokra jelentkezni és érdeklődni lehet: 

E-mail: oktatas@hnp.hu; Tel.: +36 30/849-3747 vagy 0630/631-3851 

 

Barangolás a Tiszakürti Arborétumban

A tiszai ártéren őshonos tölgy-kőris-szil ligeterdő különleges környezetében az arborétum növény- és állatvilágával szakvezetett túrákon, játékos vetélkedőkön, kézműves-foglalkozásokon keresztül ismerkedhetnek meg, a nagyobbak pedig akár kiegészíthetik kirándulásukat egy múzeumlátogatással.

Az arborétum programjaira jelentkezni és érdeklődni lehet: Tiszakürti Arborétum 


E-mail: arboreta@hnp.hu; Tel.: 56/568-020 vagy +3630/732-3662 és 30/732-3740
 

Kirándulások a Szatmár-Beregben

A mozaikos táj és a rendkívül gazdag élővilág számos kikapcsolódási lehetőséget nyújt nemcsak a nagyoknak, hanem még a kisebbeknek is. A programon megtekinthetik a Cégénydányádi Kölcsey-Kende kúriában található kiállítást, majd szakvezetett sétán vehetnek részt a tarpai Szőlő-hegy tanösvényen.

A programra jelentkezni és érdeklődni lehet: 

E-mail: szatmarbereg@hnp.hu, Tel.: 70/198-9731
Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet