Környezeti nevelés - Hírek 2024-05-27


A "Balti-tenger lengyel partvidékétől a magyar pusztáig” nemzetközi pályázat

Természetvédelem Határtalan - „a Nemzeti Parkok Barátai Klub“

 

A 2023-2024-es tanévben már hatodik alkalommal került meghirdetésre a Lengyel Falufejlesztési Európai Alap Alapítvány, a lengyel Wolinski Nemzeti Park és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közös pályázati felhívása. A jelentkezési határidőre 10 iskola 18 csapata adta le regisztrációját. Olyan 6-7. osztályos diákok jelentkezését vártuk, akik az érintett nemzeti parkok területén, vagy a nemzeti parkokkal határos, illetve azok környezetében fekvő, max. 35 ezer lakosú településeken működő általános iskolák tanulói.

A projekt célja a lengyel Wolinski Nemzeti Park és a Hortobágyi Nemzeti Park környezetében élő fiatal generációjának természettel kapcsolatos tudásának bővítése, valamint azok bevonása különböző tevékenységekbe, melyek segítenek felépíteni a nemzeti park pozitív megítélését, megismerni annak feladatait és szerepét a helyi társadalomban.

A két országban párhuzamos zajlottak a különböző fordulók feladatainak elkészítése. Többek között feladatlapot oldottak meg a gyerekek, majd plakátot, feladatlapot, interjút és prezentációt készítettek, végül pedig egy komplett kirándulást terveztek és készítettek elő a még versenyben lévő csapatok. A 3. forduló után kihirdettük, hogy az adott országokban ki az a 3 nyertes csapat, aki a főnyereményt, egy 9 napos táborozást nyert, mely időtartamát félig Hortobágyon félig Lengyelországban a Wolinski Nemzeti Parkban töltik (a lengyel és a magyar gyerekek, valamint felkészítő tanáraik közösen). Ezentúl, az a hat iskola, melyek tanulói a legtöbb pontot elérték a pályázat során, tárgyi nyereményként 2 mikroszkópot és ahhoz tartozó eszközöket vihetett haza. 

2024-ben az alábbi 3 iskola tanulói nyerték meg a jutalomutazást:

Első helyezés: Berekfürdői Veress Zoltán Általános Iskola, felkészítő pedagógus: Szendrei Balázs, csapat neve: DVTK1910 (Dorka-Kirják Lola, Kiss Gergő János, Zipszer Zorka)

Második helyezés: Bárdos Lajos Általános Iskola, Hajdúszoboszló, felkészítő pedagógus: Kocsisné Szegény Magdolna, csapat neve: Vad vidrák (Szarvas Eliza Ottó, Tóth Zsófia, Kocsis Róbert)

Harmadik helyezés: Erőss Lajos Református Általános Iskola és Óvoda, felkészítő pedagógus: Tóthné Fórián Erika, csapat neve: A három kismalac (Biró Gitta, Szilágyi Diána, Kiss Zoltán)

 

Nyertes iskolák:

  • Balmazújvárosi Általános Iskola Székhelyintézmény
  • Balmazújvárosi Református Általános Iskola és Óvoda
  • Bárdos Lajos Általános Iskola, Hajdúszoboszló
  • Berekfürdői Veress Zoltán Általános Iskola
  • Erőss Lajos Református Általános Iskola és Óvoda, Püspökladány
  • Szent Imre Katolikus Iskola és Háromkirályok Óvoda, Tiszafüred

   


    

    

    

    

    

Köszönjük szépen az iskolák, a pedagógusok
és természetesen a gyermekek lelkiismeretes munkáját!

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet