Környezeti nevelés - Hírek 2023-09-05

Madárgyűrűző táborok Hortobágy-Halastón

Az idei évben is nagy sikerrel – telt házzal - zajlottak le a madárgyűrűző táborok augusztus 7-11. és 21-25. között a Hortobágy-halastavi tanösvényen található Hortobágyi Vonuláskutató Állomáson.

Az első héten 30 faj egyedeit sikerült meggyűrűznünk. Az összesen 306 méter függönyháló segítségével 340 példányt fogtunk, melyből 75 egyed volt visszafogás. A hét során többek közt billegető cankót, törpe gémet, kerti gezét, sárga billegetőt és számos jégmadarat fogtunk.

Augusztus második felében 24 faj 395 egyedét sikerült megfognunk az összesen 318 méternyi függönyhálóval, melyek közül 33  visszafogás volt. A leggyakoribb faj a cserregő nádiposzáta volt, de számos barkóscinege, nádirigó és jégmadár is kézbe került.

   billegető cankó     jégmadár

A tábor legnépszerűbb faja a harkályfélék közé tartozó nyaktekercs volt.  

nyaktekercs

A gyűrűzési ismeretek mellet a táborozók a terepi madarászat rejtelmeibe is bepillantást nyertek és megismerhették a Bivalyos-tó gazdag madárvilágát, többek között fattyúszerkők, nagy és kis kócsagok, üstökös gémek, pásztorgémek és mintegy 60 batla volt megfigyelhető.  

A délutáni programok során a gyerekek kézműveskedtek, vízi makrogerinctelenekkel, a denevérvédelemmel s denevér gyűrűzéssel ismerkedtek. A sok program mellett persze volt sok játék és kis pihenés is smiley!

Köszönjük, hogy minket választottatok, reméljük jól éreztétek magatokat!

Jövőre visszavárunk mindenkit :) !

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet