Környezeti nevelés - Hírek 2023-03-21

 

A TERMÉSZETVÉDELMI ŐRSZOLGÁLAT IFJÚ KÓCSAGŐRÖKET KERES!

Az Ifjú Kócsagőr Programban – az Agrárminisztérium, a 10 Nemzeti Park Igazgatóság, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, a 30y zenekar, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., valamint a Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány együttműködésének köszönhetően – mintegy 80 szerencsés jelentkező ismerkedhet meg a természetvédelem gyakorlati feladataival.

Jelentkezz 10., jubileumi programunkra, vegyél részt a megmérettetésen!

Legyél Te a legjobb 2023-ban, és kiemelkedő munkádat szakmai díjjal és egy különleges külföldi utazással jutalmazzuk !

Jelentkezz,

• ha 18 és 24 év közötti vagy,

• ha elhivatott vagy a természetvédelem iránt, és

• ha szívesen elmélyítenéd tudásodat gyakornokként egy természetvédelmi őr mellett!

 

A programban való részvétel jövedelemszerzési lehetőséggel nem jár, célja, hogy bepillantást engedjen a terepi természetvédelem mindennapjaiba, megismertesse az adott nemzeti park táji és természeti értékeit.

 

MIT VÁRUNK EL A PROGRAM RÉSZTVEVŐITŐL?

• szakmai elhivatottság, önállóság, kreativitás, jó kommunikációs készség szóban és írásban

• átlagon felüli kitartás

• megfelelő állóképesség 

Előny, de nem feltétel

• szaktanári ajánlás

• dokumentált szakmai múlt, elismerések, verseny eredmények

• természetvédelmi egyesületek munkájában való aktív és igazolható részvétel

 

FONTOS TUDNIVALÓK A JELENTKEZÉSRŐL

Jelentkezési határidő: 2023. április 22.

A programban való részvétel önkéntes. A jelentkezés során három helyszínt (igazgatóságot) is megjelölhetsz, ezzel is növelve az esélyét, hogy a program résztvevői közé kerülhess! Vedd figyelembe, hogy a választott nemzeti park igazgatóság nem biztos, hogy tud szállást biztosítani számodra, és nem minden esetben tudnak segíteni a területre való eljutásban.

Az ajánlásokat és az igazolásokat küldd el nekünk az ifjukocsagor@furgediak.hu e-mail címre, de tartsd szem előtt, hogy a jelentkezési űrlap kitöltése ez esetben is kötelező! 

A jelentkezés nem jelent automatikus felvételt az Ifjú Kócsagőr Programba, a gyakornokok kiválasztása a jelentkezők számától függően több körben történhet. A programban maximum 80 gyakornok elhelyezését tudjuk vállalni a magyar természetvédelmi őrök mellé. 

A jelentkezések feldolgozása után, 2023. május 17-ig e-mailben értesíti a jelentkezőket a Fürge Diák Iskolaszövetkezet. Visszajelzést azok is kapnak, akik nem jutnak be az első fordulóba. 

Május végén történik meg az ifjú kócsagőr és természetvédelmi őr párosok kialakítása az egyes nemzeti park igazgatóságoknál.

 

A TEREPGYAKORLAT

Az Ifjú Kócsagőr Program nyáron egy intenzív természetvédelmi őri terepgyakorlattal folytatódik a kiválasztott nemzeti parkban 10 munkanapon keresztül. 

Ennek során aktívan részt vehetsz a természetvédelmi őri feladatokban – vagyis betekinthetsz a természetvédelmi kezelés mindennapjaiba. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Éjszakai denevérgyűrűzés, gólyafióka-mentés, fokozottan védett orchideák felmérése, ürgék befogása és áttelepítése, vadkamera-kihelyezése, gémtelep-megfigyelése csónakból és levegőből, rétisasfészkelés ellenőrzése, hogy csak néhány érdekességet említsünk az elmúlt évek nyári élményei közül. 

Miért éri meg neked a terepgyakorlat? 

Mert szakmai tapasztalatszerzésre tökéletes megoldás.

Mert így biztosíthatod szakmai gyakorlati helyedet.

Mert szuper csapat és kellemes légkör fogad országszerte.

Mert a munkavégzés változatos.

Mert kiváló referenciát jelent szakmai önéletrajzodban.

A kéthetes nyári gyakorlatot nemzeti park igazgatósági területi döntők zárják augusztus végiég. A területi döntőben a nemzeti parkok legjobbjait választjuk ki, és ők lesznek azok, akik az országos döntőben mérik majd össze tudásukat.

A Terepgyakorlatról a résztvevő Ifjú Kócsagőröknek Őri naplót kell készíteni, amiben az élményeikről, a tapasztalataikról és a két hét során szerzett tudásukról kell beszámolniuk. A területi döntőbe jutás előfeltétele továbbá, hogy az Ifjú Kócsagőr a gyakorlat során legalább két alkalommal képes vagy videós beszámolót készítsen a nemzeti parkban töltött mindennapjairól, és készítsen legalább egy 10 másodperces videót is, amiben bemutatja, hogy mit adott neki a 10 napos gyakorlat, mit tanult ezen időszak alatt.

A képes és videós beszámolók megosztásához kérd felvételedet az Ifjú Kócsagőr Program Facebook csoportjába: https://www.facebook.com/groups/ifjukocsagor

 

A DÖNTŐ

Az országos döntő időpontja 2023. szeptember 20-22.

A döntő helyszíne a az idén 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park.

A nemzeti parki területen megrendezésre kerülő eseményen szállást és étkezést minden résztvevőnek biztosítunk.

Az eredményhirdetésre az országos döntő 3. napján kerül sor.

A döntőben a különböző elméleti és gyakorlati feladatok mellett személyesen is találkozhatnak az egyes igazgatóságok Ifjú Kócsagőreinek legjobbjai.

Legyél Te a legjobb 2023-ban, és kiemelkedő munkádat szakmai díjjal és egy különleges európai nemzeti parkba utazással is jutalmazzuk!


 

Magyarország kiemelkedő művészei, ismert személyiségei osztják meg velünk gondolataikat egy-egy videóüzenetben a pusztáról, a  Pusztán Gondolatok című videósorozatunkban. Havonta megjelenő Kalendárium kisfilmjeink, pedig az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park természeti értékeit mutatják be. 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet