Környezeti nevelés - Hírek 2022-09-08

Lengyel és magyar gyermekek közös tanulmányútja a lengyelországi Karkonoski Nemzeti Parkban

 

A 2021-2022-es tanévben már negyedik alkalommal került meghirdetésre a Lengyel Falufejlesztési Európai Alap Alapítvány a lengyel Wolinski Nemzeti Park és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közös pályázati felhívása. A projekt célja a lengyel Wolinski Nemzeti Park és a Hortobágyi Nemzeti Park környezetében élő fiatal generációjának természettel kapcsolatos tudásának bővítése, valamint azok bevonása különböző tevékenységekbe, melyek segítenek felépíteni a nemzeti park pozitív megítélését, megismerni annak feladatait és szerepét a helyi társadalomban. A jelentkezési határidőre 9 iskola 17 csapata adta le regisztrációját Magyarországon. Olyan 6-7. osztályos diákok jelentkezését vártuk, akik az érintett nemzeti parkok területén, vagy a nemzeti parkokkal határos, illetve azok környezetében fekvő, max. 35 ezer lakosú településeken működő általános iskolák tanulói.

A két országban párhuzamos zajlottak a különböző fordulók feladatainak elkészítése. Többek között feladatlapot oldottak meg a gyerekek, majd videót, logót, esszét, ppt-t készítettek, végül pedig egy komplett kirándulást terveztek és elméletben elő is készítették a még versenyben lévő csapatok. A 3. forduló után kihirdettük, hogy az adott országokban ki az a 3 nyertes csapat, aki a főnyereményt, egy 7 napos tanulmányi utat nyert Lengyelországba (a lengyel és a magyar gyerekek, valamint felkészítő tanáraik közös tanulmányútja). Ezentúl, az a hat iskola, melyek tanulói a legtöbb pontot elérték a pályázat során, tárgyi nyereményt kaptak 1500 pln összegben, a környezeti neveléssel kapcsolatos iskolai didaktikai eszközök fejlesztésére. Ebben az évben a nyertes hat iskolának mikroszkópot, preparáló eszközöket, tárgylemezeket, metszeteket adtunk.

2022. augusztus 22-28. között valósult meg a közös tanulmányút. A 7 nap alatt számos élménnyel gazdagodhattak a gyerekek, felnőttek egyaránt a Karkonoski Nemzeti Park és környékének területén. A szállásunk Kowaryban volt. Az esős időjárás sem szegte kedvünket abban, hogy minden programot jó kedvel és lendülettel valósítsunk meg.

Az idei évben sem voltunk híján a hegymászásnak, többek között megmásztuk például a Karkonosze-hegység legmagasabb csúcsát, a Sniezka-át.

Sniezka  Sniezka

Láttunk vízeséseket és közben ingőkövet:

vízesés  ingókő  vízesés

egykori uránaknát:

letermelt uránakna  letermelt uránakna  letermelt uránakna

csodálatos városokat (Kowary, Karpacz Górny, Jelenia Góra):

Kowary Karpacz Górny  Jelenia Góra

gyönyőrű épületeket:

Kowary  keskeny ház  Kowary

A fáradalmakat közös játékkal, jó beszélgetésekkel és alkalomadtán egy jó kis fürdőzéssel pihentünk ki.

Ebben az évben a magyar delegáció utazását, szállását és étkezését a Waclaw Felczak Alapítvány finanszírozta.

logó

Minden partnerünknek köszönjük az együttműködést, a 2022/23-as évben folytatjuk, hamarosan jelentkezünk az idei felhívásunkkal.

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet