Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Lengyel és magyar gyermekek közös tanulmányútja a lengyelországi Karkonoski Nemzeti Parkban

 

A 2021-2022-es tanévben már negyedik alkalommal került meghirdetésre a Lengyel Falufejlesztési Európai Alap Alapítvány a lengyel Wolinski Nemzeti Park és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közös pályázati felhívása. A projekt célja a lengyel Wolinski Nemzeti Park és a Hortobágyi Nemzeti Park környezetében élő fiatal generációjának természettel kapcsolatos tudásának bővítése, valamint azok bevonása különböző tevékenységekbe, melyek segítenek felépíteni a nemzeti park pozitív megítélését, megismerni annak feladatait és szerepét a helyi társadalomban. A jelentkezési határidőre 9 iskola 17 csapata adta le regisztrációját Magyarországon. Olyan 6-7. osztályos diákok jelentkezését vártuk, akik az érintett nemzeti parkok területén, vagy a nemzeti parkokkal határos, illetve azok környezetében fekvő, max. 35 ezer lakosú településeken működő általános iskolák tanulói.

A két országban párhuzamos zajlottak a különböző fordulók feladatainak elkészítése. Többek között feladatlapot oldottak meg a gyerekek, majd videót, logót, esszét, ppt-t készítettek, végül pedig egy komplett kirándulást terveztek és elméletben elő is készítették a még versenyben lévő csapatok. A 3. forduló után kihirdettük, hogy az adott országokban ki az a 3 nyertes csapat, aki a főnyereményt, egy 7 napos tanulmányi utat nyert Lengyelországba (a lengyel és a magyar gyerekek, valamint felkészítő tanáraik közös tanulmányútja). Ezentúl, az a hat iskola, melyek tanulói a legtöbb pontot elérték a pályázat során, tárgyi nyereményt kaptak 1500 pln összegben, a környezeti neveléssel kapcsolatos iskolai didaktikai eszközök fejlesztésére. Ebben az évben a nyertes hat iskolának mikroszkópot, preparáló eszközöket, tárgylemezeket, metszeteket adtunk.

2022. augusztus 22-28. között valósult meg a közös tanulmányút. A 7 nap alatt számos élménnyel gazdagodhattak a gyerekek, felnőttek egyaránt a Karkonoski Nemzeti Park és környékének területén. A szállásunk Kowaryban volt. Az esős időjárás sem szegte kedvünket abban, hogy minden programot jó kedvel és lendülettel valósítsunk meg.

Az idei évben sem voltunk híján a hegymászásnak, többek között megmásztuk például a Karkonosze-hegység legmagasabb csúcsát, a Sniezka-át.

Sniezka  Sniezka

Láttunk vízeséseket és közben ingőkövet:

vízesés  ingókő  vízesés

egykori uránaknát:

letermelt uránakna  letermelt uránakna  letermelt uránakna

csodálatos városokat (Kowary, Karpacz Górny, Jelenia Góra):

Kowary Karpacz Górny  Jelenia Góra

gyönyőrű épületeket:

Kowary  keskeny ház  Kowary

A fáradalmakat közös játékkal, jó beszélgetésekkel és alkalomadtán egy jó kis fürdőzéssel pihentünk ki.

Ebben az évben a magyar delegáció utazását, szállását és étkezését a Waclaw Felczak Alapítvány finanszírozta.

logó

Minden partnerünknek köszönjük az együttműködést, a 2022/23-as évben folytatjuk, hamarosan jelentkezünk az idei felhívásunkkal.

 

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ