Környezeti nevelés - Hírek 2022-05-12


A "Balti-tenger lengyel partvidékétől a magyar pusztáig” nemzetközi pályázat

Természetvédelem Határtalan - „a Nemzeti Parkok Barátai Klub“

 

A 2021-2022-es tanévben már negyedik alkalommal került meghirdetésre a Lengyel Falufejlesztési Európai Alap Alapítvány a lengyel Wolinski Nemzeti Park és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közös pályázati felhívása. A jelentkezési határidőre 9 iskola 17 csapata adta le regisztrációját. Olyan 6-7. osztályos diákok jelentkezését vártuk, akik az érintett nemzeti parkok területén, vagy a nemzeti parkokkal határos, illetve azok környezetében fekvő, max. 35 ezer lakosú településeken működő általános iskolák tanulói.

A projekt célja a lengyel Wolinski Nemzeti Park és a Hortobágyi Nemzeti Park környezetében élő fiatal generációjának természettel kapcsolatos tudásának bővítése, valamint azok bevonása különböző tevékenységekbe, melyek segítenek felépíteni a nemzeti park pozitív megítélését, megismerni annak feladatait és szerepét a helyi társadalomban.

A két országban párhuzamos zajlottak a különböző fordulók feladatainak elkészítése. Többek között feladatlapot oldottak meg a gyerekek, majd videót, logót, esszét, ppt-t készítettek, végül pedig egy komplett kirándulást terveztek és elméletben elő is készítették a még versenyben lévő csapatok. A 3. forduló után kihirdettük, hogy az adott országokban ki az a 3 nyertes csapat, aki a főnyereményt, egy 7 napos tanulmányi utat nyert dél-Lengyelországba (a lengyel és a magyar gyerekek, valamint felkészítő tanáraik közös tanulmányútja). Ezentúl, az a hat iskola, melyek tanulói a legtöbb pontot elérték a pályázat során, tárgyi nyereményt kaptak 1500 pln összegben, a környezeti neveléssel kapcsolatos iskolai didaktikai eszközök fejlesztésére.

 

2022-ben az alábbi 3 iskola tanulói nyerték meg a jutalomutazást:

Első helyezés: Berekfürdői Veress Zoltán Általános Iskola, felkészítő pedagógus: Szendrei Balázs, csapat neve: Vágtázó vadlovak (Bakos Bendegúz, Kocsis Enikő, Zipszer Szabolcs)

Második helyezés: Bárdos Lajos Általános Iskola, Hajdúszoboszló, felkészítő pedagógus: Kocsisné Szegény Magdolna, csapat neve: Raszta-juhok (Karacs Ottó, Kocsis Krisztina Jázmin, Tóth Zsuzsanna)

Harmadik helyezés: Karcagi Nagykun Református Általános Iskola, felkészítő pedagógus: Gyökeresné Kállai Mária, csapat neve: Darvak (Péntek Anna Vivien, Somogyi Sára, Szabó Orsolya)

 

 

Nyertes iskolák:

Bárdos Lajos Általános Iskola, Hajdúszoboszló

Berekfürdői Veress Zoltán Általános Iskola

Kossuth Lajos Gimnázium Nagyiváni Általános Iskolája

Karcagi Nagykun Református Általános Iskola

Balmazújvárosi Református Általános Iskola és Óvoda

Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Hajdúszoboszló

   

Köszönjük szépen az iskolák, a pedagógusok és természetesen a gyermekek lelkiismeretes munkáját!

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet