Környezeti nevelés - Hírek 2019-11-06

Szemléletformálási programok a Tiszakürti Arborétumban

 

Varázslatos színkavalkád, az őszi napsütés lombok közötti játéka, tiszteletet parancsoló famatuzsálemek és természetesen rengeteg madár fogadta a Tiszakürti Arborétum látogatóit október hónapban.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata több alkalomra meghirdetett szakmai foglalkozásaira látogatók, iskolás csoportok, családok voltak kíváncsiak.

 

Elsősorban madárgyűrűzés keretén belül ismerkedhettek az érdeklődők az Arborétumban előforduló védett madárfajokkal, a madárvonulás megpróbáltatásaival, a természetvédelem jelentőségével. Érdekességként szolgált, amikor az Arborétumban évekkel ezelőtt gyűrűzött madarak egyedeit sikerült ismételten megfogni. A legnagyobb öröm azonban mégiscsak az a gyakorlati természetvédelemben dolgozók számára, amikor a védett fajok és élőhelyeik eredményes megőrzése mellett lehetőség nyílik a szakmai munka rejtelmeibe az érdeklődő gyerekeket is bevonni! Erre a legjobb példaként azok a családok szolgálnak, akik rendszeresen, visszatérő vendégként részt vesznek a terepi foglalkozásokon, gyermekeik pedig már kiskoruktól kezdődően értékes tudással tudják kiegészíteni az óvodában, iskolában elsajátított ismereteiket.

Külön hangsúlyozandó, hogy az idei évben az érdeklődő gyerekek önállóan kezdeményeztek szakmai foglalkozásokat! A kisújszállási Arany János Általános Iskola tanulóinak kis csoportja idén májusban és október hónapban is teljesen önállóan, belső indíttatásból fakadóan kérte a szakmai foglalkozásokon történő részvétel lehetőségét. A madárgyűrűzés kiegészítő programjaként a Közép-Tisza-Jászság Természetvédelmi Tájegység természetvédelmi terület-felügyelője dr. Tallósi Béla a rovartani kutatások módszertanával és a Tiszakürti Arborétum rendkívül értékes bogárfaunájával ismertette meg a gyerekeket, Orcsik Tibor természetvédelmi őrkerületvezető a vízi életközösségek jellemző fajait mutatta be gyakorlati terepi foglalkozás keretében.

Október hónapban több, mint 80 fő vett részt a szakmai foglalkozásokon, melyeket a jövő évben ismételten biztosítani fognak a Közép-Tisza-Jászság Természetvédelmi Tájegység természetvédelmi őrei az érdeklődők számára.

 

 

Szöveg és fotók:

Monoki Ákos

Közép-Tisza-Jászság Természetvédelmi Tájegység

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet