Környezeti nevelés - Hírek 2019-06-13

A Vadonleső bemutatja:

TÜNDÉRRÓZSA KAMPÁNY 2019

Tündérrózsa születik

A kerekded, ép szélű, mélyen bevágott vállú leveleket a földbeni hajtásából a rizómájából induló levélnyél emeli a víz felszínére. Később az ugyanilyen mélyről induló virágkocsány addig növekszik, amíg a zöld csészelevelek által takart virágbimbók a víz fölé nem érnek. A virágot felépítő spirálisan elhelyezkedő, hófehér virágszirmok fokozatosan mennek át a szálas, citromsárga porzókba. A virágok megporzástól függően 3-5 napig nyílnak, majd elhervadva a víz alá buknak, de helyükbe újak fejlődnek, ezért a virágzásban júniustól szeptemberig gyönyörködhetünk. A termése gömbös-hengeres alakú.

Tündérrózsa kampány reklámfilmje megtekinthető itt.

Ne keverd!

A fehér tündérrózsához hasonló megjelenésű, nálunk nem őshonos, trópusi, szubtrópusi fajokat általában meleg vizes tavakba ültetik. Ezek virága kék, piros, rózsaszín vagy sárgás árnyalatú, soha nem tiszta fehér (Nymphaea coerulea, N. rubra, N. lotus). A levelek gyakran fogas szélűek. Hasonló levelekkel rendelkezik a természetes vizeinkben gyakori, sárga vízitök (Nuphar lutea), ám ennek virágai sárga színűek.

Tudtad?

A tündérrózsafélék (Nymphaeaceae) családjába tartozó tündérrózsa (Nymphaea alba) az őshonos növényeink közt rekordtartónak számít, mivel a legnagyobb méretű virággal rendelkezik, valamint a levélnyele és virágkocsánya akár 3 m hosszúságúra is nőhet, amíg a víz felszínét eléri.

A tündérrózsát az ősi egyiptomiak az élet eredetének szimbólumaként tisztelték. A tudományos nevét a görög mitológiából ismert vízi nimfákról kapta. Virágai mámorító hatásukról voltak ismertek, és régebben a virágait és magjait afrodiziákumnak tartották. Az első világháborúban, mikor a hagyományos fájdalomcsillapítás gyakran nem volt elérhető, érzéstelenítőként is sikeresen használták.

Hol találkozhatsz vele?

A fehér tündérrózsával tavakban, holtágakban, tápanyagban gazdag, iszapos talajú álló- vagy lassan folyó vizekben találkozhatunk. A víz tisztán tartásában fontos szerepük van, mivel víz felszínén elterülő leveleik beárnyékolják a vízfelszínt, így csökkentik az esetleges algásodás kialakulását.

Mennyi az annyi?

Derítsük ki együtt mekkora Magyarország fehér tündérrózsa populációja! Kirándulók, vízitúrázók! Legyetek a vízparti ösvényeken, kajakban, kenuban, vagy bármilyen vízi járműben, ha fehér tündérrózsát láttok, jelezzétek honlapunkon! Minden adat számít, hogy az idei év végén meg tudjuk rajzolni a fehér tündérrózsa minél pontosabb elterjedési térképét.

A Vadonleső tündérrózsa programjának segítésével hozzájárulsz egy csodaszép védett növényünk jobb megismeréséhez. Ezen felül jó, ha tudjuk azt, hogy a tündérrózsa védelmét élőhelyeinek megőrzésével érhetjük el leginkább. Ezek a tündérrózsás élőhelyek pedig még számtalan természeti értéknek adnak otthont.

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet