Környezeti nevelés - Hírek 2019-06-06

Szakmai műhelytalálkozó és tanulmányút a Szatmár-Beregben

 

Május végén Kölcsében került megrendezésre a Magyar Natúrpark Szövetség és a Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület szakmai műhelymunka sorozatának egyik állomása az Együtt a fiatalokért! projekt (EFOP-5.2.2-17-2017-00017) keretében.

A rendezvény során a résztvevők megismerhették a Szatmár-Bereg térségében tevékenykedő szervezetek, intézmények többek között a Szabolcs-Szatmár-Beregi Természetvédelmi Alapítvány és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkáját.



Fotó: Dr. Kiss Gábor
 

Dr. Horváth Róbert, Szabolcs-Szatmár-Beregi Természetvédelmi Alapítvány munkatársa ismertette a környező oktatási intézményekkel korábbi években elért eredményeket.

Ombodi Károly, a Kölcsei Kölcsey Ferenc Általános Iskola igazgatója előadásában bemutatta az ökoiskola fejlesztő, innovációt szolgáló mesterprogramját, illetve az együttműködési környezetet.

Hunyadi Tünde a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság turisztikai munkatársának tolmácsolásában hallhattak a résztvevők az Igazgatóság Nyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegységben végzett szemléletformálási és ökoturisztikai tevékenységeiről.

Juhász Júlia, a Szabolcs-Szatmár-Beregi Természetvédelmi Alapítvány egykori munkatársa a „Szelektíven Szatmár-Beregben” elnevezésű gyermekprogramot mutatta be.

Szanyi Szabolcs, a kárpátaljai PAPILIO Természet- és Környezetvédelmi Egyesület képviseletében elmondta, hogy az egyesület 2014-ben alakult azzal a céllal, hogy a biológia és földrajz iránt érdeklődő gyermekek számára szélesebb körben legyenek elérhetőek környezeti nevelési programok. Jelenleg Kárpátalján több általános iskolában tartanak szakköröket, táborokat, és kirándulásokat, szakmai programokat is rendszeresen szerveznek.

Vadnay Réka, a Szabolcs-Szatmár-Beregi Természetvédelmi Alapítvány elnöke előadásában bemutatta a LENA Interreg Danube projekt keretében elért szatmár-beregi eredményeket.

 

A szakmai műhelymunka a hazai natúrparkiskolai modell kialakításának lehetőségeiről is folytatott beszélgetést. A magyarországi natúrparkiskolai rendszer kialakítása a négyoldalú natúrparki koordinációs hálózat (Agrárminisztérium, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., Magyar Natúrpark Szövetség) intézkedési tervének része immár 2017 óta.

A program második napján a Szatmár-Beregi Natúrpark területén lévő környezeti nevelési helyszínek bejárása történt. A résztvevők többek között ellátogattak a penyigei Lekvárdába, a Túristvándi határában elterülő Rókás-legelőre, valamint a cégénydányádi Kende-kúria kiállítását és a kastélyparkot tekintették meg a résztvevők.

 

Szöveg:

Polgárné Sarok Edit
Magyar Natúrpark Szövetség

és

Hunyadi Tünde
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Oktatási és Turisztikai Osztály

 

 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet