Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

 

Az elevenszülő gyík a 2018-as év hüllőfaja

 

Idén az év hüllőfajának a kisméretű, leginkább barna színű, hátán jellegzetes sávokat viselő elevenszülő gyíkot (Zootoca vivipara) választották. A figyelemfelhívás célja, egyrészt ennek a ritka, fokozottan védett gyíkfajnak a megismertetése, másrészt a fajt veszélyeztető legfontosabb problémák bemutatása.

Elterjedése:

Speciális szaporodásmódja lehetővé teszi, hogy megéljen az északi sarkkörön túl, délen pedig Bulgáriáig elterjedt. Kelet-nyugati irányban Északnyugat-Spanyolországtól Észak-Ázsiáig megfigyelhető. Hazánkban ritka faj, főként a jégkorszak utáni maradványterületek lakója, a Hanságban, a Turjánvidéken, a Bihari-sík és a Nyírség megfelelő élőhelyein él. A legnagyobb egybefüggő állományával a Bereg-Szatmári-síkon találkozhatunk.

 

Élőhelye:

Európa nagyrészén hegyvidéki faj, hazánkban és tőlünk északra haladva egyre inkább a síkságok lakója. A párás, nedves élőhelyek kedvezőek a faj számára, így üde erdőkben, lápok környezetében, lápréteken és mocsarakban él, azonban a Szatmár-Beregben emberi települések közelében, parkokban, kertekben is megtelepszik.

 

Életmód:

Az első példányok kora tavasszal bújnak elő rejtekhelyükről, nászidőszakuk április-május hónapokra tehető. Az Ausztriában élők, ill. a tőlünk délre előforduló populációk nőstényei tojást raknak, míg hazánkban a testükben hordják ki a vékony burokban fejlődő utódaikat, melyek júliusban, augusztusban jönnek a világra. Az egyedek nagy része az első fagyok beköszönte előtt téli búvóhelyükre vonulnak. Apró rovarokkal, lárvákkal táplálkoznak, de zsákmányolnak gilisztákat, csigákat és meztelen csigákat is.

 

Állománynagyság:

Veszélyeztetett fajunk, ugyanis hazai populációi egymástól elszigetelten élnek, élettereik zsugorodnak. Fennmaradását leginkább az élőhelyein bekövetkező változások veszélyeztetik. A nedves, lápos, mocsaras területek lecsapolása, a talajvízszint süllyedése, a lehullott csapadékmennyiség csökkenése kedvezőtlen a faj számára.

Az elevenszülő gyík hazánk ritka, fokozottan védett faja, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

 

Fotók és szöveg: Habarics Béla, Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ