Környezeti nevelés - Hírek 2018-09-08

 

Az elevenszülő gyík a 2018-as év hüllőfaja

 

Idén az év hüllőfajának a kisméretű, leginkább barna színű, hátán jellegzetes sávokat viselő elevenszülő gyíkot (Zootoca vivipara) választották. A figyelemfelhívás célja, egyrészt ennek a ritka, fokozottan védett gyíkfajnak a megismertetése, másrészt a fajt veszélyeztető legfontosabb problémák bemutatása.

Elterjedése:

Speciális szaporodásmódja lehetővé teszi, hogy megéljen az északi sarkkörön túl, délen pedig Bulgáriáig elterjedt. Kelet-nyugati irányban Északnyugat-Spanyolországtól Észak-Ázsiáig megfigyelhető. Hazánkban ritka faj, főként a jégkorszak utáni maradványterületek lakója, a Hanságban, a Turjánvidéken, a Bihari-sík és a Nyírség megfelelő élőhelyein él. A legnagyobb egybefüggő állományával a Bereg-Szatmári-síkon találkozhatunk.

 

Élőhelye:

Európa nagyrészén hegyvidéki faj, hazánkban és tőlünk északra haladva egyre inkább a síkságok lakója. A párás, nedves élőhelyek kedvezőek a faj számára, így üde erdőkben, lápok környezetében, lápréteken és mocsarakban él, azonban a Szatmár-Beregben emberi települések közelében, parkokban, kertekben is megtelepszik.

 

Életmód:

Az első példányok kora tavasszal bújnak elő rejtekhelyükről, nászidőszakuk április-május hónapokra tehető. Az Ausztriában élők, ill. a tőlünk délre előforduló populációk nőstényei tojást raknak, míg hazánkban a testükben hordják ki a vékony burokban fejlődő utódaikat, melyek júliusban, augusztusban jönnek a világra. Az egyedek nagy része az első fagyok beköszönte előtt téli búvóhelyükre vonulnak. Apró rovarokkal, lárvákkal táplálkoznak, de zsákmányolnak gilisztákat, csigákat és meztelen csigákat is.

 

Állománynagyság:

Veszélyeztetett fajunk, ugyanis hazai populációi egymástól elszigetelten élnek, élettereik zsugorodnak. Fennmaradását leginkább az élőhelyein bekövetkező változások veszélyeztetik. A nedves, lápos, mocsaras területek lecsapolása, a talajvízszint süllyedése, a lehullott csapadékmennyiség csökkenése kedvezőtlen a faj számára.

Az elevenszülő gyík hazánk ritka, fokozottan védett faja, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

 

Fotók és szöveg: Habarics Béla, Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet