Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Zavaró fények

Zavaró fények
 

A jelenségkör összetettsége miatt a zavaró fény definíciója is összetett, célszerű ezért egyes fogalmakat külön-külön is definiálni:

Káprázás: A szemet érő erős fény (általában a fényforrás közvetlen fénye, de minden más nagy fénysűrűségű felület és/vagy erős fénysűrűség kontraszt) amely korlátozott látást vagy vizuális kényelmetlenséget okoz. Tipikusan ebbe a kategóriába tartoznak a gépjárművezetést és munkavégzést zavaró fények.

Birtokháborítás fénnyel (light trespass): az a fény, amely a megvilágításra szánt területet övező ingatlanokra, épületekre esik és ott káprázást vagy egyéb kellemetlenségeket okoz. Ebben a kategóriában különösen fontos odafigyelni az ablakokon beszűrődő, az éjszakai pihenést zavaró fényekre. Ide tartoznak ezen kívül védett területekre a lámpatestekből közvetlenül eljutó fény is.

Az (éjszakai) égbolt (mesterséges) fénylése (skyglow): Az égbolt megnövekedett fénysűrűsége, ami felhők megvilágításából illetve a levegő molekuláin és aeroszoljain szóródó mesterséges fényből származik.

Mindezek után már definiálhatjuk a zavaró fényeket annak hatása szerint: Zavaró fény az a fény, amely káprázást, birtokháborítást, az égbolt mesterséges kifényesedést vagy bármi más nemkívánatos környezeti hatást okoz. Mindezt átfogalmazva abból a szempontból, hogy miként jön létre a hatás: zavaró fénynek tekintjük a megvilágítás azon részét, ami nem a megvilágítandó felületre, irányba és nem a megfelelő időszakban jut. De zavaró fény jelent a szükséges szintnél lényegesen nagyobb megvilágítás is. Általánosan elmondhatjuk, hogy a horizont síkja fölötti irányban elszökő fény zavarónak tekinthető.

Sokszor egyenlőséget tesznek a zavaró fény és a fényszennyezés között. Ez nincs így, mivel fényszennyezésen főként csak a levegő részecskéiről visszaszóródó fényt - azaz az égbolt mesterséges fénylését értjük. A jelenségkör ezen kettős definíciója (fényszennyezés - zavaró fény) még nem zárult le teljesen, de a mérvadó testületek és szervezetek (pl. a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség) már ezeket a meghatározásokat használja. Előfordulnak még a fényszennyezésre olyan definíciók - amelyek a szennyezés jogi értelmezése szerint - azt a fénymennyiséget értik, amelynek humán egészségügyi kockázati vagy az élővilágot veszélyeztető hatása van. Ez utóbbi definíció azonban csak nagyon nehezen számszerűsíthető, míg az éjszakai égbolt fénylésére jó mérőszám annak fénysűrűsége. A fényszennyezés definícióbeli bizonytalansága szerencsére nem okoz gondot, mert minden formában a zavaró fények definícióján belülre sorolható.

Kolláth Zoltán

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
     01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930   
2022. szeptember
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm
Tourinform

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
LÁTOGATÓKÖZPONT

+36 52 589-000

 

 

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ