Világítási terv

Világítási terv

 

A világítási terv célja, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park területén a kültéri világítás tekintetében iránymutatással szolgáljon, annak feltételeit szabályozza. A természetes sötét égbolt a táj egyik legjelentősebb értéke, amely védelmet érdemel. Általánosságban a nemzeti park területén semmilyen olyan kültéri világítást nem lehet használni, amely az éjszakai táj és környezet minőségét veszélyeztetné.

Az ezen Világítási Tervben szereplő meghatározások és mértékegységek tekintetében a mellékelt "Közvilágítási kézikönyv" "Zavaró fények" fejezetében foglaltak az irányadók.

A Világítási Tervben szereplő rövidítések:
NP: Nemzeti Park
TÉZ: Természetes égboltú zóna
KHZ: Kis háttérfényű zóna
IDA: International Dark Sky Association / Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség

  1. Általános célkitűzések és szabályok

A 2. pontban említett helyszínek kivételével (KHZ) a NP területén a tartós használatú kültéri világítás nem megengedett. Nem tartós használatú (mozgó vagy ideiglenes) fényforrást csak vészhelyzetben, valamint a közlekedés biztonsága érdekében használt járműveken lehet alkalmazni.
Általános előírás, hogy a NP területén létesített tartós használatú mesterséges világítótestek nem ronthatják észrevehető mértékben a fényforrás 500 méteres sugarán kívül az éjszakai égbolt és az éjszakai táj képét. (Ezen szabályozás tekintetében az észrevehető mérték a fényforrás közvetlen látványát, avagy az égbolt mért fénysűrűségének 1%-os növekedését jelenti.)
A NP területén kültéri világítást csak a közlekedés biztonsága érdekében, valamint járdák és parkolók esetében lehet használni. Különleges esetben építkezések munkálatainál is alkalmazható megvilágítás. Nem használható díszkivilágítás és reklámfény, és nem lehet világítani mezőgazdasági, erdészeti, vadászati és halászati tevékenységekhez.

  2. Világítási zónák

A Hortobágyi Nemzeti Park jelentős része természetes csillagos égbolttal jellemezhető terület, ahol nincsenek mesterséges fényforrások. Ez az egybefüggő terület Természetes égboltú zónának (TÉZ) tekintendő.
A csillagoségbolt-park területén csupán az alábbi helyeken lehetnek tartós használatú világítótestek:
Hortobágy-Halastó településrész
Az alábbi telephelyek (pdf)
Fenti helyszínek általánosságban Kis háttérfényű zóna besorolásba tartoznak (KHZ).

 3. Világítási szabályok

Kis háttérfényű zónák (KHZ) területén minden kültéri világítótest az alábbi feltételeknek kell megfeleljen:

·  Csak teljesen ernyőzött világítóeszközöket lehet használni, amelyeket olyan módon kell kialakítani és karbantartani, hogy fényük a vízszintes sík fölé közvetlenül ne vetülhessen.

·  A világító szerelvényenkénti legnagyobb megengedett fényáram 1800 lumen.

·  Ha egy épület vagy ingatlan összes fényáram-mennyisége meghaladja az 10000 lument, részletes világítási engedély tervet kell készíteni. Bármiféle építkezési tevékenységet csak akkor lehet elkezdeni, ha azt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság mint az illetékes természetvédelmi kezelő, valamint az IDA Magyarország előzetesen jóváhagyta.

·  A megvilágítás értékei nem léphetik túl az adott felhasználási célokra érvényes legalacsonyabb értékeket.

·  Kültéri világítást csak akkor szabad használni, ha gyalogosforgalomra, vagy jelentős mértékű járműközlekedésre lehet számítani. A ritka forgalmú helyeken mozgásérzékelős vagy időkapcsolós megoldásokat kell előnyben részesíteni.

·  A legkedvezőbb energiahatékonyságú világítótesteket kell használni (előnyben részesítendők az alacsony nyomású nátriumlámpák).

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 2010.

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet