Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Ahol az égbolt is élmény

Ahol az égbolt is élmény

 

 

A Hortobágy Magyarország egyik legkevésbé fényszennyezett területe - a zavaró fények hiánya a természetességnek is szinonímája, s ez az élővilág zavartalanságának is is alapvető feltétele.

A zavaró fényektől mentes nemzeti park látogatói számára az éjszaka több látványosságot is nyújt. Talán a legfontosabb a szabad szemmel is látható csillagok száma. Míg a nagyvárosok központjából csak egy-két tucatnyi, az átlagos településekről pár száz csillag figyelhető meg, a Hortobágy egén közel 2000 fénypontot láthatunk. Azoknak akik még nem találkoztak ezzel a látvánnyal, a csillagokkal teleszórt mennybolt az első meglepetés. Ahogy közeledik a nyár, a Tejút egyre korábban megjelenik az égbolton, és látványos ezüst szalagként látszik a zavaró fényektől mentes területek felett. A Nyilas csillagkép és környéke, a Tejút centrumának iránya különösen látványos a puszta láthatárából kiemelkedve. De a tavaszi-koranyári időszak estéi azért is érdekesek, mert ilyenkor figyelhető meg legjobban naplemente után a nyugati irányban az állatövi fény – a bolygóközi porról szóródó napfény. Kevesen ismerik ma már ezt a jelenséget a fényszennyezés miatt, de a zavaró fényektől nem háborgatott csillagoségbolt-parkokból könnyen megfigyelhető derült időben.

Mindez csak ízelítő a látványosságokból. Több látványos csillagcsoport látszik szabad szemmel is, és már kisebb távcsővel is ködök, csillaghalmazok tucatjait kereshetjük meg. Meghirdetett programjainkon a résztvevőknek a Nemzeti Park szakavatott munkatársai mutatják be a csillagoségbolt-park látnivalóit.
 

A csillagászati programok egyik helyszíne

a Kisvasút Hortobágy-Halastói indítóállomása

 

Csillagászati program a Fecskeház Erdei Iskolában

 

Az erdei iskolai program szerves része a csillagászati ismeretterjesztés, hiszen az esték jobbára kihasználatlanok, és a gyerekeket általában nagyon érdekli ez a téma. Igény szerint felnőtt csoportoknak is szervezünk ilyen programokat.

A hortobágy-mátai helyszín azért is kiváló, mert az erdei iskola fényszennyezés-mentes környezetben áll. Ráadásul ez a terület (mely hazánk egyik legkevésbé fényszennyezett része) tagja a „Csillagoségbolt-parkok” nemzetközi hálózatának, melynek egyik kritériuma, hogy helyszínt kell biztosítani a csillagászattal és a fényszennyezéssel kapcsolatos szemléletformáláshoz is.

Miért fontos és integráns része a csillagászat az erdei iskolai programnak? Talán felesleges külön magyarázni, mégis kiemelnénk: a csillagászat nemcsak érdekes, szép és hasznos időtöltés, hanem ez is kitűnő eszköz ahhoz, hogy visszaállítsuk kapcsolatunkat a természettel, melynek integráns és csodálatos része az éjszakai égbolt, az az égbolt mely sok szempontból meghatározta az előző korok embereinek életét. Ez különösen fontos a Hortobágyon, ahol a pásztorkultúra fontos részét képezte az égbolt ismerete és a csillagokhoz fűződő hiedelmek, mítoszok, népi megfigyelések. A mindenség sok szépségének esztétikai élvezete mellett nagyon fontos, hogy tudjuk helyünket a Világegyetemben, ismerjük meg a csillagászat, ezen legősibb, mégis ma is sok új kihívást hordozó tudomány régi és legújabb eredményeit. Mindezekben különösen fontos a városi fényszennyezett ég alatt élő, mindezen szépségeket már alig ismerő felnövekvő nemzedék szemléletformálása, s ebben felbecsülhetetlen segítséget nyújt a csillagászati programmal gazdagított Erdei Iskola!

A program jelenleg két részből áll: egy kb. egy órás vetítettképes előadás során a gyerekek (vagy a felnőtt érdeklődők) megismerkednek a csillagászattal kapcsolatos alapvető tudnivalókkal, majd az ég alatt bemutatjuk a csillagképeket, elmondjuk a hozzájuk fűződő mítoszokat, megtanuljuk az égi tájékozódást (illetve azt, hogy a földi tér és időbeli orientációt hogy segíti a csillagos ég). Ezután az erdei iskola csillagdájának távcsövével megnézzük a leglátványosabb égi objektumokat (Hold, bolygók, kettőscsillagok, mély-ég objektumok).

A Hortobágy csillagos ege halszemoptikával

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
     01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930   
2022. szeptember
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm
Tourinform

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
LÁTOGATÓKÖZPONT

+36 52 589-000

 

 

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ