Turizmus - Hírek 2023-07-30

Jegyvásárlás megnyitva: 2023. július 30. 12.00,

 

Perseidák éjszakája a Hortobágy több helyszínén egyéni jelentkezők részére

 

 

Időpont: 2023. augusztus 10-13. (csütörtök-vasárnap)

Helyszínek: Hortobágyi Vadaspark, Mátai Ménes, Hortobágy-Halastó, Szálkahalmi tanösvény, Pusztai Állatpark

Figyelem! 2023. augusztus 12-én a TELEKOM által szervezett "Nyár ahogy akarod" rendezvénysorozat hortobágyi programja valósul meg a Pusztai Állatparkban változatos délutáni programokkal és esti csillaglessel. Ezen az éjszakán csak a Pusztai Állatparkban szervezünk programot. Erről a programról bővebben az alábbi linken olvashatnak: https://www.facebook.com/events/s/csillagles-elozenevel/642024891152834/

 

Augusztus hónap kiemelkedő látványossága a Perseidák meteorraj, augusztus 10-15 között ismét láthatjuk „Szent Lőrinc könnyeit”, a Perseus csillagkép felől érkező Perseidák hullócsillagait, melynek megfigyelése kiváló esti programlehetőség. A Hortobágyi Csillagoségbolt-park adottságai még tovább fokozzák az élményt, hisz a fényszennyezés hatása mérsékelt, így sokkal több csillag válik láthatóvá innen. A Hortobágyi Nemzeti Parkban hullócsillag megfigyelő túrákat szervezünk augusztus 10 és 13-a között az alábbi helyszíneken és időpontokban.

 

A programok késő délután kezdődnek, Hortobágy település különböző helyein és létesítményeiben, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park bemutatóterületein zajlanak. Amatőr és képzett csillagászok lézermutató és csillagászati távcsövek segítségével mutatják be az égbolt látható csillagait, egyéb égi jelenségeit, objektumait. Az est fénypontja lesz az ilyenkor látványos csillaghullást eredményező Perseidák meteorraj földi légtérbe kerülő elemeinek látványos megsemmisülése, az égboltról alászálló hullócsillagok megfigyelése. Napközben már megmutatjuk a mi csillagunkat, a Napot. Minden nap egy speciális eszközzel, a naptávcsővel fogjuk megvizsgálni a Nap felszínét.

 

A programok időjárásfüggőek, a részvételhez előzetes online jegyvásárlás szükséges, kivéve az augusztus 12-i programot a Pusztai Állatparkban. Minden programra az online jegyértékesítés előző nap 17.00 óráig lehetséges, aznap már csak a szabad helyek függvényében a helyszínen van lehetőség megvásárolni az aznapi programjegyet. Helyfoglalás nincs, a jelentkezéseket a díjak befizetésével tudjuk csak fogadni.

Helyszíni jegyvásárlás: Tourinform Hortobágy, a Hortobágyi Csárda épülete, (Hortobágy, Petőfi tér 1.) (nyitva augusztusban kedd-vasárnap 9.00-16.45)

Kérünk minden érdeklődőt, szúnyogriasztót, illetve az időjárásnak megfelelő ruházatot hozzon magával. A megfigyeléshez ajánlott saját pokróc, vagy szivacs használata is.

Minimum létszám 10 fő, maximum létszám 40 fő (kivéve a Pusztai Állatpark)

A programot felhős, esős időjárás esetén is megtartjuk, kivétel a Szálkahalmi tanösvény programhelyszín!

A részvétel 3 év alatt ingyenes, a gyerekjegy 3-18 év között vásárolható.

 

További információ:
Tel.: 52/589-000 (hétfő kivételével 9.00-16.45)

 

1. Hortobágyi Vadaspark, Malomháza programhelszín
Időpont:
2023. augusztus 10., 11., 13. (csütörtök, péntek és vasárnap)
Helyszín: Hortobágyi Vadaspark, Hortobágy
Részvételi díj: felnőtt - 2.900 Ft/fő, gyerek – 1.900 Ft/fő

Program:
A látogatók sötétedésig a park éjszakázni készülő nappali, illetve ébredező éjszakai lakóival találkozhatnak. Szakvezetők mutatják be a farkasokat, sakált, vadmacskát és rókát, vagy az éjszakai ragadozó madarakat. Az állatkerti alkonyati sétákat egy-egy látványetetés is kíséri. Ezt követően a fényszennyezéssel csak minimálisan érintett Malomházi bemutató területen egy szakértő csillagász kalauzolásában, a füvön elheverve kutathatjuk az égboltot a Perseidák meteorrajból kiszakadó, földi légtérbe hulló „csillagok” után kutatva. A hullócsillagok számolása közben távcsövön át figyelhetjük meg a Jupitert, a Szaturnuszt, és a Marsot.

Parkolás: a Hortobágyi Csárda parkolójában (4071 Hortobágy, Petőfi tér 1.)

Figyelem! Mivel a meteorles program a Hortobágyi Vadaspark gyepén lesz megtartva, pokrócot, polifoam matracot ajánlott hozni.

Programra gyülekező, kezdet és vége: 19:00 – kb. 23:00 (18.30 órától gyülekező a Hortobágyi Csárda parkolójában, ahonnan a nemzeti park járműve szállítja be a vendégeket a vadasparkba, majd a csillagászati program végeztével mindenkit egyszerre vissza a csárda parkolójába)

Megveszem a jegyet!

 

2. Mátai Ménes, Hortobágy-Máta programhelyszín
Időpont:
2023. augusztus 11. (péntek)
Helyszín: Mátai Ménes, Hortobágy-Máta
Részvételi díj: felnőtt - 2.900 Ft/fő, gyerek – 1.900 Ft/fő

Program:
A hortobágyi Mátai Ménes Magyarország legrégebbi, történelmi méneseinek egyike, az őshonos magyar lófajta, a nóniusz otthona. A ménes Nyerges Presszójához érkező látogatók igazi pusztai közlekedési eszközre, lovas kocsira szállnak, majd indulnak a csillagmegfigyelés helyszínére, az ún. Pece kúthoz. Útközben találkoznak az éjszakai szálláshelyükre csikósok által hajtott nóniusz ménessel is. A szekerezés végeztével csillagász segít megismerni a pásztorok tájékozódását is segítő hortobágyi, nyári csillagképeket és megmutatja a Tejút csillagait (időjárás függően), és megfigyeljük együtt a hullócsillagokat.

Parkolás: a Nyerges Presszó parkolójában (4071 Hortobágy, Máta major)

Figyelem! Mivel a meteorles program a puszta gyepén lesz megtartva, pokrócot, polifoam matracot ajánlott hozni.

Programra gyülekező, kezdet és vége: 19:00 – kb. 23.00 óra Mátai Ménes, Nyerges Presszó (18.30 órától gyülekező a Nyerges presszóban)

Megveszem a jegyet!

 

3. Hortobágyi-halastó, Halászbárka Fogadóközpont programhelyszín
Időpont: 2023. augusztus 11., 13. (péntek, vasárnap)
Helyszín: Halászbárka Fogadóközpont, Hortbágy-halastavi bemutatóterület, Hortobágy-halastó
Részvételi díj: felnőtt - 2.900 Ft/fő, gyerek – 1.900 Ft/fő

 

Program:
A Hortobágyi-halastó térsége a sötét égbolt látványának kiváló megfigyelő helye. Távcsöves- és lézeres csillagászati bemutatással színesített előadás során az épület körüli gyepre leheveredve megismerhetjük az égbolton látható égitesteket, a Földhöz közeli bolygókat és megszámolhatjuk a nagy valószínűséggel szép számmal látható „hullócsillagokat”.
A hullócsillag mustra előtt 19.00 órától kb. 20.30 óráig egy gyalogtúra keretében lehetőség nyílik a Hortobágyi-halastó madárvilágának távcsöves megfigyelésére szakvezetőnk közreműködése mellett. Egy rövid sétát teszünk az alkonyati fényben a Bivalyos-tóig, s meghallgatjuk a természet hangjait, majd visszaérkezve a Halászbárka Fogadóközponthoz kb. 20.30 órától bekapcsolódunk a hullócsillagmustrába.
A programra van lehetőség hamarabb érkezni, s további programlehetőséget is kipróbálni. A „Hullócsillagok éjszakája Hortobágyon” program halastavi helyszínére vásárolt részvételi jegy a Halastavi tanösvényre is érvényes nemzeti parki belépőkártyaként működik.

 

Parkolás: Halászbárka Fogadóközpont parkoló, Hortobágy-Halastó

Figyelem! Mivel a meteorles program a Halászbárka Fogadóközpont melletti parkoló gyepén lesz megtartva, pokrócot, polifoam matracot ajánlott hozni.

Programra gyülekező, kezdet és vége: 19:00 – kb. 23.00 óra Halászbárka Halastavi Fogadóközpont, Hortobágy-halastó (18.30-tól gyülekező a Halászbárka Halastavi Fogadóközpontban)

Megveszem a jegyet!

 

4. Szálkahalmi tanösvény programhelyszín
Időpont:
2023. augusztus 13. (vasárnap)
Helyszín: Szálkahalmi tanösvény, Hortobágy
Részvételi díj: felnőtt - 2.900 Ft/fő, gyerek – 1.900 Ft/fő

 

Program:
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Szálkahalmi bemutatóterülete a sötét égbolt látványának kiváló megfigyelő helye. Távcsöves- és lézeres csillagászati bemutatással színesített előadás során a tanösvényen található magasles körüli gyepre leheveredve megismerhetjük az égbolton látható égitesteket, a Földhöz közeli bolygókat és megszámolhatjuk a nagy valószínűséggel szép számmal látható „hullócsillagokat”.

A hullócsillag mustra előtt 19.00 órától egy gyalogtúra keretében lehetőség nyílik a Szálkahalmi tanösvény madárvilágának távcsöves megfigyelésére, valamint a táj botanikai érdekességeinek megismerésére szakvezetőnk közreműködése mellett, miközben egy rövid kb. 500 m sétát teszünk a tanösvényen. A természet megfigyelése, a természet hangjainak meghallgatását követően kb. 20.30 órától a tanösvény végén a magaslesnél kapcsolódunk be a hullócsillagmustrába.

 

Parkolás:  A 33-as főút mentén a 79. kilométerkőnél lévő parkolóban

Figyelem! Mivel a meteorles program a tanösvényen, gyepen lesz megtartva, pokrócot, polifoam matracot ajánlott hozni, valamint javasolt szúnyogok elleni védekezés!

Programra gyülekező, kezdet és vége: 19:00 – kb. 23.00 óra, Szálkahalmi tanösvény, 33-as főút 79 kmkő (18.30 órától gyülekező a Szálkahalmi tanösvény parkolójában

Megveszem a jegyet!

 

5. Pusztai Állatpark programhelyszín
Időpont:
2023. augusztus 11., 13. (péntek, vasárnap)
Helyszín: Pusztai Állatpark, Hortobágy-Tornyidomb
Részvételi díj: 1600 Ft/felnőtt, 1200 Ft/gyerek, 4600 Ft/család (2 f+2 gy)

 

Program:
A program során a látogatók találkozhatnak olyan háziállatokkal, melyek napnyugta után is aktívak még: nyulakkal, legelésző birkákkal. Ezek az állatok a nappali nagy melegben kevésbé aktívak, de napnyugtakor, a hűvösebb időben még felélénkülnek, táplálkoznak. Szakvezetés keretében megfigyelhetők a gazdaság körüli vadon élő állatok: a telepen költő gyöngybaglyok és kuvikok. A baglyok a madárvilág legizgalmasabb képviselői közé tartoznak, rengetegen kedvelik őket, és szeretnék, ha a környezetükben is élnének. A közelmúltig, amikor szinte minden falusi, és sok városi udvarban is volt lakott baromfiudvar, disznóól és istálló, az itt élő egerek táplálékot és vonzerőt jelentettek a baglyoknak. Ebben a tanyasi hangulatban, a pusztai környezetben, egy látványos gémeskút szomszédságában gyönyörködhetnek a látogatók a meteorokban, ahol lehetőség lesz a Debreceni Fotóklub szakembereinek segítségével az éjszakai égbolt fotózásának rejtelmeibe is belesni. A helyszínen büfé működik, sötétedésig a kicsiknek lehetőség van játszóteret használni illetve póni lovaglás is rendelkezésre áll.

 

Parkolás: Hortobágy-Tornyidomb, Pusztai Állatpark parkolója

Figyelem! Mivel a meteorles program a Pusztai Állatpark gyepén lesz megtartva, pokrócot, polifoam matracot ajánlott hozni.

Programra gyülekező, kezdet és vége: 20:30 – kb. 23:00 (20.00 órától gyülekező a Pusztai Állatpark pénztárában)

Megveszem a jegyet!

 

6. A mi csillagunk a Nap – távcsöves megfigyelés, Nap-bemutatás
Időpont:
2023. augusztus 10-11-12-13. - 17.00 – 18.00 óra
Helyszín: HNP Látogatóközpont főbejárata előtti tér, (Hortobágy, Petőfi tér 9.)
Részvételi díj: Ingyenes program

Tudta-e, hogy fényes nappal is láthatóak a csillagok? A földi élet nem képzelhető el a mi csillagunk, a Nap nélkül. A Napot fényes nappal egy speciális távcső segítségével tudjuk megfigyelni. A Perseidák meteorraj kapcsán Hortobágyra érkező esti csillaghullást megfigyelni vágyók számára remek lehetőség, kiegészítő program a Nap megfigyelése amatőr csillagászok közreműködésével.

A program kezdete: 17.00
A program vége: 18.00

 

Aludjon Hortobágyon, foglaljon a „csillagos szálláshelyek” egyikén
Ha a kései programzárás miatt el kívánja kerülni a hazautazás kellemetlenségeit, s inkább még kipihenné magát a nemzeti parkban, válogasson partnereink szálláskínálatából.
Szállások Hortobágyon és a térségben

 

Magyarország kiemelkedő művészei, ismert személyiségei osztják meg velünk gondolataikat egy-egy videóüzenetben a pusztáról, a  Pusztán Gondolatok című videósorozatunkban. Havonta megjelenő Kalendárium kisfilmjeink, pedig az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park természeti értékeit mutatják be. 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet