Turizmus - Hírek 2021-06-21

Nyári csillagos égbolt

 

 

„Szikráztak fönn a csillagok
És lenn a rőt pásztortüzek:
Az ég és föld szerelmesen
Egymásnak titkokat üzent.”

Juhász Gyula: Régi nyári éj

 

A nyári égboltot keresztülszelő Tejút amit a régiek Hadak útjának, Országútnak, Szalmaszórásnak is neveztek itt Hortobágyon feltűnő látvány. A Tejút a népmesékbe is bekerült. A Tiszafüreden gyűjtött mesében szereplő öregasszony „vénebb volt az országútnál", a Sántalyánnak (Sánta Kata: Szíriusz) akkor még ép volt a lába amikor ő született”. 

 

A nyári égbolt gazdag szép és jellegzetes csillagképekben. Közülük többet a pásztorok is jól ismertek.
A Tejúton szárnyal a Hattyú, amelynek csillagai nyári estéken kereszt alakban láthatók a Zenit közelében. Nem véletlen, hogy a hortobágyi pásztorok „Keresztcsillag” néven emlegették ami „az országút mentén jár”. Legfényesebb csillaga a Deneb, amit régente Hadvezetőnek, Nászvezetőnek is neveztek.
A Hattyú alatt egy másik nagy égi madarat a Sast találjuk, legfényesebb csillaga az Altair a régiek „Tévelygő juhásza”. A Hattyútól és a Sastól nyugatra éppen fejünk felett még egy jellegzetes az előbbieknél kisebb csillagképet a Lantot láthatjuk. Ennek és a nyári égboltnak is legfényesebb csillaga a Vega a pásztorok Csőszcsillaga – nem véletlenül kapta a nevét, hiszen az égbolt legmagasabb pontjáról jó csőszhöz illően „árgus szemekkel figyeli” mi történik odalenn.

 

Az állatövi csillagképek közül július augusztusban este délnyugaton még megpillanthatjuk a Skorpiót annak is vöröslő fő csillagát az Antarest melynek népi neve Szépasszony vagy Vérrel versengő, és tőle keletebbre a Nyilas csillagképet a „Sánta koldust”

Július 1-én este 11-kor dél-délkelet felé tekintve ezt látjuk. A csillagképek vonalait is jelöljük.
(Forrás: http://stellarium.org/)

 

Látványos égi jelenségek 2021 július-augusztusban

- Július 12-én A Vénusz és a Mars szoros együttállását (egymástól mindössze 40 ívperc távolságra lesznek) csodálhatjuk meg alkonyakor a nyugati égbolton. A két bolygóhoz a Hold sarlója is „csatlakozik”.

- Augusztus 12-én éjjel ismét láthatjuk „Szent Lőrinc könnyeit”, a Perseidák hullócsillagait. Maximuma idején akár 70 db hullócsillagot is láthatunk óránként, és kedvező, hogy a Hold sem zavar, hiszen a meteorzápor idejére már lenyugszik, viszont láthatjuk déli irányban az ismét az esti égboltra „költöző” Jupitert és Szaturnuszt is. Ezen az éjszakán idén is megtartjuk a Hullócsillagok éjszkáját - tájékozódjon honlapunkon az aktuális információkról!

 



Július 12-én este 9 körül a horizont közelében megpillanthatjuk a találkozóz tartó Marsot és az Esthajnalcsillagot, közelükben ott lesz a Hold is.

 

Készítette:

Gyarmathy István  

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet