Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2020-06-16


Kutatások a fényszennyezés hatásairól 
a Bükki és Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságok
munkatársainak részvételével


A fényszennyezés a környezeti ártalmak egyik kevésbé ismert formája, pedig ugyanannyira oda kellene figyelni rá, mint a többi szennyező forrásra. A fény hatással van a növényekre, állatokra és az emberekre is. Akár kis mennyiségű, rossz időben érkező fény is megzavarhatja az élőlények belső óráját, a hormonok termelését, vagy akár a teljes ökoszisztémát is károsan érintheti. A kutatásokban az ELTE Savaria Egyetemi Központ (Szombathely), az Eszterházy Károly Egyetem (Eger) és a Kaposvári Egyetem vesz részt. A sikeres lebonyolítást a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai szakmailag segítik.
 

Növénykísérletek klímakamrában és természetes élőhelyükön


A mesterséges megvilágítás direkt és indirekt hatásai befolyásolják az ökoszisztémák működését, így a növényekre is hatással vannak. Életciklusuk hosszát, a termés mennyiségét, testméretüket is megváltoztatja a mesterséges megvilágítása hossza, ritmusa, és a modern világítási eszközök színhőmérsékleti tartománya. Igaz ez a új LED fényforrásokra is, amelynek használata a közvilágítás szempontjából a most megjelent kiadványunk megjelenéséig nem került igazán szabályozásra. Az EFOP 362-16-2017-00014 pályázathoz kapcsolódó kutatásban sok élőlénycsoport, többek között az edényes növények és mohák adaptív válaszait is vizsgáljuk. Ehhez hideg és meleg LED fény modullal felszerelt klímakamrákat használunk.
 1. kép: Klímakamra belső környezetének beállítása


Az ideális esetben a növények számára a vörös színhőmérséklet van nagyobb arányban és kevesebb az ultraibolya tartományú elektromágneses sugárzási spektrumot is tartalmazó fényspektrum. A kíséretekben a hideg fehér, közvilágításban is alkalmazott fényforrástípust teszteljük Tagetes patula (büdöske) és Pisum sativum (zöldborsó) esetében. A kísérletek azt mutatják, hogy az egyes növénycsaládokra nem ugyanolyan hatással van a hideg fehér fény.  A büdöske esetében már a mag kikelése után a korai fejlődésben mutatkozik a különbség a kontroll növényekhez képest: alacsonyabb testméret, vörös pigmentáltság, elágazások hiánya.
 2. kép: Az előkészített minták bekerülnek a klímakamrába


A mohák esetében egyébként is köztudott, hogy az erős fény és az ultraibolya sugárzás elleni védekezésük, szoros összefüggésben a páratartalommal működik, és a hideg fehér fénnyel történő megvilágítás csökkenti az életképességi mutatóikat.

A kutatási tervben szerepel még a kétlevelű sarkvirág (Platanthera bifolia) élőhelyi vizsgálata, melynek során arra a kérdésre szeretnénk választ kapni, hogy pontosan milyen rovarok porozzák be a növény virágait éjszaka, és a különböző színhőmérsékletű fények hogyan befolyásolják a megporzást, és a terméskötést.
 3. kép: Kétlevelű sarkvirág este háttérben a Holddal


Rovarok fény iránti vonzalmának kutatása fénycsapdák segítségével
 

A rovarok pozitív fototaxisa (fény iránti vonzalmuk) közismert jelenség. A napjainkban egyre növekvő kültéri megvilágítások rovarokra kifejtett hatásuk miatt jelentős természetvédelmi problémát okoznak. A közvilágításban alkalmazott világítótestek gyakorlatilag fénycsapdaként működnek. Sötét területeken egy fényforrás több ezer rovaregyedet is odavonzhat egy éjszaka során. Ez nem csak a ritka, védett fajok esetében okoz gondot, de megzavarja az ökoszisztéma anyag és energiaáramlását (a táplálékláncot) és az ökológiai szolgáltatásokat (pl. beporzás) is.
Kutatásunk célja a különböző színhőmérsékletű fényforrások ökológiai hatásának elemzése.
 4. kép: Különböző színhőmérsékletű fénycsapdák az
Eszterházy Károly Egyetem botanikus kertjében


Az Eszterházy Károly Egyetem Botanikus kertjében négy db. Jermy tipusú csapdát helyeztünk ki, melyek a közvilágításban is használt, különböző típusú (LED, kompakt fénycső, higanygőz) és színhőmérsékletű (2700 és 4000 K között) fényforrásokkal vannak felszerelve.

             

5. kép: A kompakt fénycsöves csapda  6. kép: A borostyánfényű ledes csapda 


A fénycsapdák által bevonzott ízeltlábúak mennyiségi és nagyság adatait a csapdákon lévő Zoolog automatikus mintavevő folyamatosan, a befogás idősora szerint rögzíti, együtt a hőmérséklet és páratartalom adatokkal, és egy központi szerverre küldi.
 7. kép: Munkában a Zoolog program


E mellett  a befogott Macrolepidopterákat faj szinten meghatározzuk. Így nagy mennyiségű adat statisztikai elemzésével lehetőség nyílik a különböző típusú lámpák által élőhelyükről kivonzott rovartömeg (biomassza) mennyiségének becslésére, az esetleges ritka és védett fajokra kifejtett hatásuk bemutatására, illetve a napi és hosszabb távú aktivitás változások nyomon követésére és a különböző színhőmérsékletű LED-ek attraktivitásának elemzésére.
 8. kép: Kutatási program részleteinek megbeszélése terepen


Ez lehetővé teszi az ökológiai szolgáltatásokkal, illetve a természetvédelmi kezeléssel kapcsolatos következtetések levonását is. 
 

9. kép: Rovarok mennyiségi eloszlása a négy csapda fogásai alapján egy éjszaka alatt


Lakossági ismeretek felmérése a Bükki és Hortobágyi Nemzeti Parkban
 

A Hortobágyi Nemzeti Park 2011, a Bükki Nemzeti Park 2017 óta Nemzetközi Csillagoségbolt-park is egyben. 
 

              

10. kép: Csillagos ég Tejúttal Hortobágy-Mátán a négygémű kútnál 
11. kép: Bükki Csillagoségbolt-park ege kockásliliommal


A címet a Nemzetközi Sötétégbolt Társaság (IDA) adományozta a Nemzeti Parkok részére a több éves munka gyümölcseként. Csillagoségbolt-park egy olyan különleges, alacsony fényszennyezésű terület, ahol csekély a fényszennyezettség, az élővilágot nem zavarják a mesterséges fények, az éjszakai tájkép természetes, és kiválóan megfigyelhetők az égbolt csodái.
 

    

12. és 13. kép: Látogatók Hortobágyon és a Bükkben


A BNP területén, Répáshuta közvilágítása lecserélésre került, fényszennyezésmentes, modern, alacsony fogyasztású LED-es lámpatestekre, melyek színhőmérséklete kedvezőbb a lakosság, és az ökoszisztéma szempontjából is. Ugyanilyen világítás valósul meg 2020-ban Hortobágy településen is.
 

  

14. és 15. kép: Répashutai közvilágítás a fejlesztés előtt és után
 

Egy további tanulmány arról a kérdőíves vizsgálatról számol be, amit a témakörben tájékoztatást élvező Répáshuta illetve, a hozzá közel fekvő, de a problémakörről közvetlen ismereteket nem kapó Cserépváralja településeken végeztek.  A kutatás vezetői kíváncsiak voltak, milyen különbség lesz a két településen megkérdezett lakosok tudása és tudatossága közt. A tanulmány az International Journal of Engineering and Management Sciences (Műszaki és Menedzsment Tudományi Közlemények) nevű kötetben jelent meg. A cikk címe és linkje: A fényszennyezés műszaki jellemzőire és élettani hatásaira vonatkozó lakossági ismeretek felmérése két településen. (https://ojs.lib.unideb.hu/IJEMS/article/view/5339

Ugyanilyen felmérés és összehasonlítás valósult meg a Hortobágyi Nemzeti Park Csillagos Égbolt Parkjához közel eső Hortobágy, illetve Újszentmargita, mint kontroll-település lakói közreműködésével.

A kutatás hipotézise az volt, hogy a Csillagos Égbolt Parkok közelében levő település lakosai alaposabb ismeretekkel rendelkeznek, mint a térség hasonló települései. A Bükkben teljesül a hipotézis, azaz a répáshutaiak tájékozottabbak, mint a kontrolltelepülés lakói. Hortobágy térségében ugyanez nem teljesült, az újszentmargitaiak jobban ismerik a fényszennyezés és az éjszakai környezet védelmének összefüggéseit. Ez kijelöli további munkánk irányait, és arra ösztönöz, hogy tegyünk további környezeti nevelési erőfeszítéseket a tárgyban.
 

A cikk szerzői:

Pénzesné Dr. Kónya Erika
Dr. Varga János
Prof. Mika János
Apró Anna
Gyarmathy István
Korompai Tamás
Novák Richárd

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
     01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
2022. december
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm
Tourinform

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
LÁTOGATÓKÖZPONT

+36 52 589-000

 

 

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ