Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2020-05-15

A fény nemzetközi napján:
A fényszennyezésről – világosan!

 

Az UNESCO kezdeményezésére 2015-ben tartották meg A fény nemzetközi évét.
Azóta
május 16-án ünnepeljük  A fény nemzetközi napját.

Mivel a fénynek „árnyoldalai is vannak”, ilyenkor a fényszennyezés csökkentésének és a természetes éjszakai táj, a sötét égbolt megőrzésének fontosságára is fel kell hívni a figyelmet. Különösen fontos ez a Hortobágyi Nemzeti Park szempontjából, mely Nemzetközi Csillagoségbolt-park címmel is büszkélkedhet.

Igazgatóságunk részt vesz a Night Light Interreg programban, melynek egyik luxemburgi eseményén figyeltünk fel az ottani helyes világítási útmutatóra. Kezdeményezésünkre az Agrárminisztérium Környezetügyért felelős Államtitkársága messzemenő anyagi és szakmai támogatásával, a téma legavatottabb szakembereinek bevonásával elkészült „A fényszennyezésről – világosan!” című útmutató a mesterséges éjszakai világítás felelős, természetkímélő alkalmazásának elősegítésére.

A kiadvány remélhetően a hivatásos természetvédőkön túl széles körbe eljut, így önkormányzatoknak, beruházóknak, világítási rendszerek tervezőinek, kivitelezőinek és mindazoknak hasznos lehet, akik kapcsolatba kerülnek kültéri fényforrások létesítésével és felelősen gondolkodva tenni kívánnak a fényszennyezés kiküszöbölése, csökkentése érdekében.

A természetes éjszakai környezetet és az élővilágot, az ökológiai szolgáltatásokat, sőt az emberi egészséget is veszélyeztető fényszennyezés mennyisége az egész világon, így hazánkban is jelentősen nőtt az elmúlt évtizedekben. A fenti kedvezőtlen trend pozitív irányú változását kívánja elősegíteni az Agrárminisztérium és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság gondozásában, a Világítástechnikai Társaság szakmai támogatásával, nemzetipark-igazgatóságok, felsőoktatási intézmények, kutatóhelyek, természetvédelmi hatóságok munkatársainak közreműködésével, a „Környezeti elemek védelme” című AM fejezeti kezelésű előirányzat finanszírozásával elkészült útmutató. Az útmutató a Természetvédelem hivatalos honlapján érhető el.

A címlap és néhány oldal képe: A kiadvány borítója 

Készítette:
Gyarmathy István  - HNPI 

                                

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
     01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
2022. december
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm
Tourinform

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
LÁTOGATÓKÖZPONT

+36 52 589-000

 

 

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ