Turizmus - Hírek 2023-03-23

Tavaszi madárlesen jártunk Hortobágyi-Halastón

 

Tavaszi madarásztúránkról többen lemondtak a bizonytalannak ígérkező időjárás miatt, azonban a „bátrabbakkal” mégis vállaltuk a csúnya elázás kockázatát.

A Hortobágy-Halastavi Kisvasúttal jutottunk el a Kondás-tóig, majd onnan gyalog sétáltuk le az 5 km-es távot az indítóállomásig. Szerencsére, az idő kedvezőnek bizonyult, nem bántuk meg a tanösvényen tett madarászsétánkat.

A Kondáson a nagy toronyból és a betekintőházakból tüzetesen szemügyre vettük az ott tartózkodó madarakat. Rengeteg nagy goda, pajzsoscankó szedegetett az iszapból, gulipánok kaszálták a vizet, kanalasgémek kutakodtak. Számos rétisast is sikerült megfigyelnünk, méltóságteljesen képviselték csúcsragadozó státuszukat.

Az idei év első kékbegye is előkerült, szépen kiülve énekelt egy közeli nádszálon. Szintén „első” volt idén a nádi tücsökmadár egy éneklő példánya, vagy a Bivalyos tavon sétálgató gólyatöcs is. A délben behúzó libacsapatokat böngészve két vörösnyakú vöcsök is felbukkant. A tavakon még megfigyelhettük az olyan téli vendégeinket, mint a kerceréce, vagy a kontyos réce, míg a bütykös hattyúpár már a fészkét tatarozta, de már kereshettük a nyári ludak fiókáit is. Több alkalommal futottunk össze napozó mocsári teknősökkel.

A résztvevők többségének új fajként regisztrált impozáns üstökös réce öt példányát számoltuk meg, míg zárásként egy öreg vándorsólyom tette fel a pontot az „I-re”.

„Madárhangos tavasz” túránk szerencsére tényleg madárdaltól zengett, sétánk során mindösszesen 71 madárfajt sikerült távcsővégre kapnunk.

 

 Szöveg és képek: Koczka András (HNPI)

 

 

Magyarország kiemelkedő művészei, ismert személyiségei osztják meg velünk gondolataikat egy-egy videóüzenetben a pusztáról, a  Pusztán Gondolatok című videósorozatunkban. Havonta megjelenő Kalendárium kisfilmjeink, pedig az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park természeti értékeit mutatják be. 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet