Turizmus - Hírek 2023-03-06

 

Sasnapot tartottunk a Hortobágyi-halastavon

 

Legutóbbi téli túránkat a Hortobágyi-halastavaknál tettük, melynek kiemelt célja a hatalmas termetű rétisasok (Haliaeetus albicilla) életébe való rövid betekintés volt.

Annak ellenére, hogy az időjárás nem sok kellemes pillanattal kecsegtetett az erős szél miatt, 18-an nekivágtunk a tanösvénynek.

 

Sasnézőben

 

A kilátogatók megismerkedhettek a bemutatóterület jellegzetességeivel, a fokozottan védett rétisas legfontosabb tulajdonságaival, természetvédelmi jelentőségével miközben egyre-másra bukkantak fel a különböző madarak.

A récék és libák mellett már egy csapat kanalasgémmel (Platalea leucorodia), átrepülő pajzsoscankókkal (Calidris pugnax) is találkoztunk. Vörös vércse (Falco tinnunculus) vadászgatott a közelünkben, a nádas felett barna rétihéják (Circus aeruginosus) imbolyogtak.

 

Rétisas a távoli fán

 

A Sasnap résztvevői

 

Nem kellett sokáig sétálnunk és két rétisas is került a távcsöveink elé, melyek azonban hamar el is tűntek a látóterünkből. Egy magaslesről körülkémlelve újabb, távoli fán üldögélő öreg példányt találtunk, majd az utunkat folytatva négy fiatal rétisast sikerült megfigyelnünk. A nagy nagyítású távcsövön keresztül mindenki kényelmesen tanulmányozhatta az óriási ragadozókat. 

 

Négy fiatal rétisas

 

A túra során összesen nyolc rétisassal találkoztunk, melyek közül kettő viszonylag közel repült el hozzánk. Láttuk, hogyan játszanak egymással a fiatalok, de azt is, hogy milyen riadalmat kelt a libák és a récék között, ha felbukkan a tó felett valamelyikük. A szél lassan elcsendesedett, kisütött a nap, így már csak hab volt a tortán, hogy egy fokozottan védett vidra (Lutra lutra) is megmutatta magát a szerencsésebbeknek.

 

Szöveg és képek: Koczka András (HNPI)

 
Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet