Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2019-04-12

 

Farkasalmalepkék védelme Hortobágy-Halastón

 

A húsvét körüli időszak kiváló lehetőséget nyújt a védett (természetvédelmi értéke 50.000 Ft) farkasalmalepke (Zerynthia polyxena) megfigyelésére a Hortobágy-halastavi tanösvényen.

Ez az impozáns, szép nappali lepke melegkedvelő fajként Közép-Európában éri el elterjedési területének északi határát.  A Földközi-tenger mellékén, Kis-Ázsiáig, a Fekete-tengerig terjedt el, úgynevezett ponto-mediterrán faunaelem. Eredetileg ligeterdőkben, láperdőkben volt elterjedt, de a tápnövényét „követve” már megjelenik akár akácosokban is. A farkasalmalepke hernyójának egyetlen tápnövénye hazánkban a közönséges farkasalma (Aristolochia clematitis), mely sokfelé elterjedt, mérgező növény. A feltűnő küllemű hernyók májusban és júniusban rágcsálják a tápnövényük leveleit, majd bebábozódva áttelelnek.

 

Egyetlen nemzedéke áprilisban és májusban repül meleg, napsütötte időben. Az egész országban, lokálisan lehet vele találkozni, azonban sajnos főleg a nyugati területeken eléggé megritkult az állománya. Éppen ezért fordítunk nagy figyelmet a Hortobágy-halastavi tanösvény farkasalmalepke populációjának megóvására.

A lepke a Berni Egyezmény hatálya alá esik, szerepel a Vörös Könyven és az Európai Unióban Natura 2000-es, közösségi jelentőségű faj.

A Hortobágy-halastavi Kisvasút pályája mentén több, kisebb - nagyobb foltban tenyészik a farkasalma, melyet a pályakarbantartási munkák során - a lepkék és hernyóik védelme miatt - minden évben szigorúan kijelölünk és megkímélünk a kaszálástól. Immár három éve gyűlnek az adatok az imágók megfigyeléseiről, ezen kívül a táplálkozó hernyók számáról.

 

 

 

Reméljük, ezzel is hozzá tudunk járulni a halastavi farkasalmalepke-populáció hosszú távú fennmaradásához.

Szöveg és képek: Koczka András, HNPI

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930       
2021. június
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm
Tourinform

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
LÁTOGATÓKÖZPONT

+36 52 589-000

 

 

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ