Turizmus - Hírek 2019-04-11

 

Farkasalmalepkék védelme Hortobágy-Halastón

 

A húsvét körüli időszak kiváló lehetőséget nyújt a védett (természetvédelmi értéke 50.000 Ft) farkasalmalepke (Zerynthia polyxena) megfigyelésére a Hortobágy-halastavi tanösvényen.

Ez az impozáns, szép nappali lepke melegkedvelő fajként Közép-Európában éri el elterjedési területének északi határát.  A Földközi-tenger mellékén, Kis-Ázsiáig, a Fekete-tengerig terjedt el, úgynevezett ponto-mediterrán faunaelem. Eredetileg ligeterdőkben, láperdőkben volt elterjedt, de a tápnövényét „követve” már megjelenik akár akácosokban is. A farkasalmalepke hernyójának egyetlen tápnövénye hazánkban a közönséges farkasalma (Aristolochia clematitis), mely sokfelé elterjedt, mérgező növény. A feltűnő küllemű hernyók májusban és júniusban rágcsálják a tápnövényük leveleit, majd bebábozódva áttelelnek.

 

Egyetlen nemzedéke áprilisban és májusban repül meleg, napsütötte időben. Az egész országban, lokálisan lehet vele találkozni, azonban sajnos főleg a nyugati területeken eléggé megritkult az állománya. Éppen ezért fordítunk nagy figyelmet a Hortobágy-halastavi tanösvény farkasalmalepke populációjának megóvására.

A lepke a Berni Egyezmény hatálya alá esik, szerepel a Vörös Könyven és az Európai Unióban Natura 2000-es, közösségi jelentőségű faj.

A Hortobágy-halastavi Kisvasút pályája mentén több, kisebb - nagyobb foltban tenyészik a farkasalma, melyet a pályakarbantartási munkák során - a lepkék és hernyóik védelme miatt - minden évben szigorúan kijelölünk és megkímélünk a kaszálástól. Immár három éve gyűlnek az adatok az imágók megfigyeléseiről, ezen kívül a táplálkozó hernyók számáról.

 

 

 

Reméljük, ezzel is hozzá tudunk járulni a halastavi farkasalmalepke-populáció hosszú távú fennmaradásához.

Szöveg és képek: Koczka András, HNPI

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet